Rüşvet operasyonu Trabzonspor'u da vurdu!

Türk ekonomisine 113 milyar doların üzerinde zarar veren 17 Aralık'taki 'Derin Operasyon', zaten krizdeki Türk futboluna da 'Derin' bir darbe vurdu. 16 Aralık'ta piyasalar kapandığında dolar 2.0337 TL, euro ise 2.8016 TL idi. 28 Aralık'ta, yani operasyond

Rüşvet operasyonu Trabzonspor'u da vurdu!

Türk ekonomisine 113 milyar doların üzerinde zarar veren 17 Aralık'taki 'Derin Operasyon', zaten krizdeki Türk futboluna da 'Derin' bir darbe vurdu. 

16 Aralık'ta piyasalar kapandığında dolar 2.0337 TL, euro ise 2.8016 TL idi. 28 Aralık'ta, yani operasyondan 12 gün sonra döviz kurları tarihi seviyeye çıktı. Dolar 2.15125 TL seviyesini görürken, euro ise 2.95688 TL ile 3 lirayı zorladı. Döviz kurlarındaki bu artış, futbolcularıyla euro ve dolar cinsinden sözleşme yapan futbol kulüplerinin tablolarında deprem etkisine yol açtı.

TRABZONSPOR'DA ZARAR 3.9 MİLYON LİRA

17 Aralık Derin Operasyonu sonrası G.Saray ve Beşiktaş  gibi Trabzonspor'un da maddi kaybı büyük oldu. Bordo-Mavili kulübün kurdan zararı 3.9 milyon lira seviyesine çıktı. Bu rakam, Trabzonspor'un TS Club'tan bir yılda kazandığı paranın neredeyse yüzde 50'si kadar ediyor.

GALATASARAY 6 MİLYON BORÇLANDI

G.Saray, futbolcularıyla TL, euro ve dolar üzerinden sözleşme yapıyor. Cim Bom'un oyunculara euro yükümlülüğü 16 Aralık'ta 31.75 milyon civarıydı. Dolar olarak futbolcularına ise 6.5 milyon ödemekle yükümlüydü. Sarı-Kırmızılı kulübün eurodan yükümlülüğü 88 milyon TL'den 93'e, dolar borcu da 13 milyon 195 bin TL'den 13 milyon 983 bin TL'ye yükseldi. G.Saray toplam 5.7 milyon TL yeni borca girmiş gibi oldu.

ANADOLU KULÜPLERİNİ DE VURDU

G.Saray ile Beşiktaş'ın  12 günde futbolcu sözleşmelerine bağlı yükümlülüğü 12 milyon TL'ye, yani eski parayla 12 trilyona ulaştı. Kur yükseldikçe ortalama 1 günde 1 trilyon zarar var. 17 Aralık'taki Derin Operasyon, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un yanı sıra Anadolu kulüplerini de vurdu. TL cinsi gelirleri olan Anadolu kulüpleri, döviz cinsi borçlarını ödemek için daha da zor duruma düştü. Derin Operasyon'un Türk futboluna darbesi de derin oldu.

KAYIP 621 MİLYON TL

Borsada işlem gören kulüplerin şirket değerleri de 'Derin Operasyon' sonrası yerlerde sürünüyor.  G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor A.Ş.'nin operasyondan sonraki değer kayıpları %21'le %15 arasında değişiyor. Zaten borç içinde olan kulüpleri bundan sonra daha da sıkıntılı bir sürecin beklediği aşikâr. Sırf bu tabela bile spor kulüplerinin kalesine giren gollerin çıkmasına değil 90 dakika, 90 ayın bile yetmeyeceğini gösteriyor. Kulüplerin finansal ve piyasa borçlarının tamamına yakın bölümünün döviz cinsinden olması da 'ocaklarına düşen ateş'in büyüklüğünü çok net ifade ediyor.

5 MİLYON DA BEŞİKTAŞ KAYBETTİ

Beşiktaş, zorlu bir süreçten geçiyor. Maddi olarak son iki sezondur yeniden yapılanıyor. Siyah-Beyazlılar, tünelin ucundaki ışığı görmek üzereydi. Ancak 17 Aralık operasyonu sonrası Kartal'ın bilançosuna kur farkından 5.1 milyon liralık bir zarar daha yazıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler