O ilaçlar artık Türkiye'de üretilecek

TÜBİTAK, bu amaçla, biyoteknolojik ilaç üretimi için çağrıya çıktı. Destek programına milli ilaç üretmek için 26 konsorsiyum başvurdu. TÜBİTAK, milli ilaç üretim çalışmalarına yüzde 100 oranında destek verecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergü

O ilaçlar artık Türkiye'de üretilecek

TÜBİTAK, bu amaçla, biyoteknolojik ilaç üretimi için çağrıya çıktı. Destek programına milli ilaç üretmek için 26 konsorsiyum başvurdu. TÜBİTAK, milli ilaç üretim çalışmalarına yüzde 100 oranında destek verecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu projeyle kanser, şeker, böbrek hastalıkları gibi önemli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak ilaçlar üretilebileceğini söyledi.

6 AY ÖNCE BAŞLADI

Hükümet, 6 ay önce Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda aldığı karar doğrultusunda, milli ilaç üretimi için harekete geçti. Bu kapsamda TÜBİTAK, ‘Milli İlaç Projesi' başlattı. Konuya yönelik bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de üretilen ilaçların hemen hemen tamamının jenerik ilaçlar olduğunun altını çizdi. Bu ilaçların molekülünü bizim bulmadığımıza dikkat çeken Ergün, "Türkiye'de jenerik ilaç üretimi yapan 68 şirket var. Değer olarak Türkiye'de pazarda bulunan ilaçların yaklaşık yüzde 49'u burada üretiliyor. Kutu olarak baktığımızda yüzde 75'i Türkiye'de üretilen ilaçlar, yüzde 25'i yurtdışından gelen ilaçlar" diye konuştu.

‘KANSER İLACI ÜRETEBİLİRİZ’

Biyoteknolojik ilaçların çağrıya çıkıldığını anlatan Bakan Ergün, "Kimyasal ilaçlarda molekül buluyorsunuz ve ilacın ana hammaddesi yapıyorsunuz. Biyoteknolojik araştırmalarda hücre oluşturuyorsunuz hücreyi ilaç sektörünün ana unsuru haline getiriyorsunuz ve çok daha spesifik kişiye özel, hastalığa özel ilaçlar bile üretme imkânına sahip oluyorsunuz. Kanser gibi önemli hastalıkları tedavi eden ilaç olacak bu” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor