"Lige başladıktan sonra lider Trabzonspor'da birinde koronavirüs çıkarsa ne olacak?"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan, Süper Lig'in oynatılma kararını eleştirdi.

"Lige başladıktan sonra lider Trabzonspor'da birinde koronavirüs çıkarsa ne olacak?"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, 'şimdilik' diyerek, şerh düşse de 12 Haziran'da Süper Lig başta olmak üzere liglerin deplasmanlı ve seyircisiz olarak başlatılacağını açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan konuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Ceyhan, olası bir durumdan örnek vererek   "1. sırada Trabzonspor var. İkinci hafta Trabzonspor'da bir malzemecinin veya teknik ekipten birinin testi pozitif çıktı. Ve Trabzon'u 2 hafta karantinaya aldınız. Ne olacak o zaman? Adamlar şampiyonluğu mu kaybedecek? 2 hafta maç yaptırmazsan ne olacak? Bitmez ki o lig" ifadelerini kullandı.

500 BİN İNSAN ETKİLENİR

Böyle bir riskin nasıl alınabildiğini anlamadığını söyleyen Ceyhan  "Bu kadar geniş çaplı organizasyonu yönetme mümkün değil. Bunun sorumluluğunu bence son derece yanlış. Şimdi restorontlara ve berberlere "Gelin açın" diyor muyuz? Direkt Sağlık Bakanlığı karar veriyor. Bir berberin açılmasıyla spor müsabakası arasında riskin yüksekliği açısından çok büyük fark var. Ben, Süper Lig'de Avrupa kupalarına katılma şansı olan takımlardan bir çizgi çekilip bir lig oynatılacağını düşünüyordum. Aa bir baktım bölgesel ligler (amatör) deplasmanlı şekilde oynatılacak. Kabaca bir hesap yapılırsa neredeyse 500 bin insanı ilgilendiren bir organizasyon haline getiriliyor. Almanlara bakıyorlar mı...  Şimdi onların  bütün takımları özel uçaklarla seyahat edebilir. Bu olanakları var. Bizim 2., 3. Lig ekipleri uçak tutabilir mi? Hele uçaklar ve otobüsler, o takım dışında insanlar da biniyorsa en riskli yerlerdir." dedi.

BAKAN KOCA'NIN SÖZLERİ...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuyla ilgili açıklamasını değerlendiren Ceyhan  "Sağlık Bakanı'nın açıklamasından şunu anlıyorum: Futbolun başlamasını uygun bulmuyorum. Ama karşılığında "Ya siz uygun bulmuyorsunuz ama biz bunu yapmak zorundayız" diye bir cevap gelince o zaman da "Al sorumluluğu kendin yap o zaman" deniliyor. Bakın bir berber dükkânına kaç kişi gider? En fazla 3-4 kişi... Hatta randevulu sistemle birer kişi gider tıraş olur. Devlet, berber için bile kılı kırk yarıp karar verirken, toplumda en az 500 bin kişiyi birebir ilgilendiren bir olayda  "Ben karışmam" demez yani.Bugün NBA yönetimi "Ben ligi başlatıyorum" diyebilir mi, mümkün mü öyle bir şey? " ifadelerini kullandı.

KORKUNÇ BİR YOL

TFF Başkanı Nihat Özdemir'in kendilerinin sağlık kurulu olduğunu söylediğini hatırlatan Ceyhan " Şimdi federasyonun sağlık kurulu, ağırlıklı olarak ortopedist ve sporcu sağlığı uzmanlarından oluşur. Ben 40 senedir ortopedi hastasığı bakmadığım gibi onlar da salgın hastalıklarla ilgili bir yazı bile okumamışlardır. Onların kararına bırakmak çok daha korkunç bir yol olur. Kesin ligi oynatacağız diyorlarsa o zaman TFF'nin en kısa sürede pandemiyle ilgili bilgi ve tecrübesi olan bir 'Bilim Kurulu' kurmalı. Çünkü Sağlık Bakanı futbol için "Biz karışmıyoruz" dedi. Yani Nihat Bey, "Biz Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'na sorduktan sonra" dedikten sonra bile bakan "Hayır, biz karışmıyoruz" dedi. Bir defa, TFF ile bakanlık arasında bağlantı kopmuş görünüyor." dedi.

PROTOKOL UYGULANAMAZ

Futbola Dönüş Protokolünün uygulanamaz olduğunun altını çizen Prof. Dr Ceyhan " Tercüme kokan bir protokol.  Muhtemelen bir ülkenin hazırladığı rehberi tercüme etmişler. Bu protokolün uygulanması mümkün değil. Siz daha iyi biliyorsunuzdur, amatör takımların bir soyunma odası bile yok çoğu yerde. Bakın bu riski TFF nasıl alıyor anlamak zor. Bu salgının yayılmasında en büyük etken uçaklar ve havaalanları oldu. Bu kadar ülkeye hızla yayılmasının en büyük nedeni buydu. Kaç takımın uçak kullanabileceği bir yana, uçak kullanılsa bile o uçak 1 saat önce bir başka seferden gelmiş olacak. Onun virüs dezenfeksiyonunu yapabilmeniz için saatlerce uğraşmanız lazım. Hadi büyük kulüpler özel uçakla gitti... Peki diğerleri, alt ligler? Bakın bu öyle yoğun bir temas ki... Futbolcular sadece maç sırasında karşı karşıya gelip temas etmiyor. Bu insanlar kamplarda kalıyor, antrenman yapıyor, aynı yerde giyinip soyunuyorlar..." şeklinde konuştu.

TESTİ BİLMİYORLAR

Sürekli test yapılmasının da bir işe yaramayacağını belirten Prof Dr Ceyhan  " Testi de bilmiyorlar. Bakın testi başlangıçta; virüsü aldığınızın ilk 1 haftasında yaparsanız yüzde 63 pozitif çıkma şansı, ikinci hafta yüzde 50, üçüncü hafta yüzde 30'a düşüyor. O yüzden de o testlere güvenip de "Bak bunun testi negatif, sorun yok" demek mümkün değil. Test pozitif çıktığında hadi kişiyi alıyorsunuz izole ediyorsunuz ama negatif olduğunda da sorun yok diyemezsiniz." ifadelerini kullandı.

TRABZONSPOR'DA BİRİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKSA NE OLACAK?

Prof Dr. Ceyhan 14 gün kuralına da dikkat çekerek  "Bakın Ankaragücü'nde bir futbolcunun testi pozitif çıktı. Bugün bizim uygulamamıza o göre takım, malzemecisi dahil 14 gün karantinaya alınması lazım. Düşünün Süper Lig'e başladınız. 1. sırada Trabzonspor var. İkinci hafta Trabzonspor'da bir malzemecinin veya teknik ekipten birinin testi pozitif çıktı. Ve Trabzon'u 2 hafta karantinaya aldınız. Ne olacak o zaman? Adamlar şampiyonluğu mu kaybedecek? 2 hafta maç yaptırmazsan ne olacak? Bitmez ki o lig..." dedi.

Ajansspor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor