İnternette yeni dönem!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'da değişikliğe gitti.Yeni yasayla içerik sağlayıcıların sorumluluğu art

İnternette yeni dönem!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'da değişikliğe gitti.

Yeni yasayla içerik sağlayıcıların sorumluluğu artırılacak. Merkezi Ankara'da olan Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Tüzel kişiliği haiz olacak birlik, tüm internet servis sağlayıcıları ile internet erişim hizmeti veren diğer işletmecilerin koordinasyonunu sağlayacak.

50 BİN LİRA ÖDEYECEKLER

Erişim Sağlayıcıları Birliği, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) talep ettiği bilgileri teslim edecek ve bildirilen tedbirleri alacak. 8. madde dışındaki erişim engellenmesi kararları, bundan sonra birliğe gönderilecek.

Birlik kendisine gönderilen kararlara itiraz edebilecek. Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamayacak. Yer sağlayıcılar, internet trafiği bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklayacak.

Erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri alacaklar. Bildirimde bulunmayan yer sağlayıcılara 2-50 bin TL arasında idari para cezası verilecek. Yeni tasarıyla siber güvenlik alanında etkili tedbirler alınacak. Hosting gibi yer sağlayıcılık hizmetlerinin yurt içinde gerçekleşmesi teşvik edilecek.

HAPİS CEZASI KALKIYOR

İnternet servis sağlayıcılarına dönük tüm hapis cezaları kaldırılacak. Bunun yerine ağır para cezaları uygulanacak. Çocukların ve ailelerin korunması için zararlı içerikli yayınlar ‘uyarı yöntemi' ile engellenecek.

Cumhuriyet savcıları ya da mahkemeler, amacı gerçekleştirecek nitelikte görülürse belirli bir süreyle sınırlı olarak da erişimin engellenmesi kararı verilebilecek. Erişimin engellenmesi kararını yerine getirmeyenler 500 günden bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Hâkim, öncelikle doğrudan ihlale konu olan içeriğe erişime engellenme kararı verecek. Bununla birlikte uyarı yöntemiyle içeriğin yayından çıkarılmasına; içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ise yayının tümüne erişimin engellenmesine karar verebilecek.

ÜYE OLMAYAN YANDI

Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne bir ay içerisinde üye olmayan internet servis sağlayıcılarına BTK tarafından bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde biri oranında idari para cezası uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor