"Hedef olimpiyatlarda yarışmak"

Beytullah Eroğlu; 14 yaşında, 14 yüzme madalya sahibi.. “Çok büyük bir başarı değil” denebilir. Ama, Eroğlu’nun yüzmedeki başarılarını iki kolu olmadan elde ettiğini bilirseniz, hayret edersiniz. Beytullah Eroğlu, 3 yıl önce Karadeniz Oyunları’nda yarışma

"Hedef olimpiyatlarda yarışmak"

Beytullah Eroğlu; 14 yaşında, 14 yüzme madalya sahibi.. “Çok büyük bir başarı değil” denebilir. Ama, Eroğlu’nun yüzmedeki başarılarını iki kolu olmadan elde ettiğini bilirseniz, hayret edersiniz.

 

Beytullah Eroğlu, 3 yıl önce Karadeniz Oyunları’nda yarışmak için geldiği Trabzon’a bu kez hızını ve gücünü arttırmak için tekrar geldi. Gençlik ve Spor Kamp Eğitim Merkezi’nde kalıyor, Mehmet Akif Ersoy Yüzme Havuzu’nda ise hocasının nezaretinde çalışmalar yapıyor. Babası da kendisine yardımcı olmak için eşlik ediyor.

 

Doğuştan sakat Eroğlu, yaşadığı zor dönemleri yüzme sporu ile tanışıncaya kadar geri itemedi. Kahramanmaraş gibi denizden ve sudan uzak bir ilden olmasına rağmen Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takım Antrenörü Osman Çullu’nun elinden tutmasıyla hayatı değişti. Yaşama tutundu. Öylesine çalıştı, öylesine yol aldı ki, Temmuz 2009’da yapılan 1. Karadeniz Oyunları’nda engellilerde şeref kürsüsünün en üstüne çıktı.

 

Öyle bir çıkıştı ki, sadece kendisi kazanmadı. Karadeniz Oyunları nedeniyle Basın Mensupları arasında düzenlenen fotoğraf yarışmasında Yunus Emre Sel’e en iyi fotoğraf ödülünü bile kazandırdı. Çünkü, iki kolu olmamasına rağmen, sudan öyle bir fırlayış yapmıştı ki, belinden üzeri havada kalmıştı.

 

-100 metreyi 2 dakikada yüzüyor

 

Beytullah’ın hayatında dönüm noktası olan Osman Çullu; Türkiye’de engellilere spor yapabilme noktasında tanınan imkanların son yıllarda artmaya başladığını, geçmişte ise büyük sıkıntılar yaşandığını hatırlatarak şunları söyledi:

 

“Bu konuda çektiğimiz sıkıntılar dolaysıyla işi bırakma noktasına geldim. Ancak Avustralya’da yapılan olimpiyatlara gittiğimizde bu ülkedeki insanların engellilere bakışını görünce kararımdan vazgeçtim. Milli Eğitim Bakanlığı’na yazı yazarak Türkiye’deki engelli sporcuların tespitini istedim. Bu listeden 6-8 tane sporcu kazanabildik. Beytullah’ta bunlardan bir tanesiydi. Biz 7 yıldır Beytullah’ı su üstünde nasıl tutabiliriz, antrenman nasıl verebiliriz mücadelesindeyiz. Son çare olarak da çocukların şişme botu var, botun arasına bir bez bağladık, kendisi suya batmasın diye. Böylece çalışmalara başlamış olduk. 7 yılın ardından 2007 yılında Karadeniz Oyunları’na geldiğimizde, daha önce Güney Afrika’da gittiğimiz yarışmada çekilmiş bir video izletildi sporcumuza. ‘Bende bunun aynısını yaparım’ diye bir cesaret geldi kendisine ve ilk defa botu çıkararak Beytullah, Karadeniz Oyunları’nda botsuz yüzdü. O zaman 50 metreyi 2.07 dakikada  yüzüyordu. Şimdi ise 100 metreyi 2.07 dakikada yüzüyor. Yüzde yüzlük bir performans artışı var. Beytullah’dan biz umutluyuz. İnşallah gelecekte olimpiyatlarda derece yapar. Bunun içinde biz de mücadele içersinde olacağız.”

 

Sporun yanı sıra okul eğitimine de büyük önem verdiklerini ifade eden Çullu, şöyle devam etti:

“Bizim bazı kıstaslarımız var. Sporcu önce okulda başarılı olacak, aile kendisine güvenecek, dürüst olacak. Sporcu bunları yaparsa en önemli madalyayı boğazına takmış olacaktır. Bütün sporcularıma bunu söyledim. Beytullah’a en büyük destek babasından geliyor. Babasının ekonomik sıkıntılara rağmen Beytullah için verdiği mücadele çok büyük. Bugün Beytullah’tan söz ediyoruz. Ancak, Türkiye’de ve Dünya’da o kadar çok Beytullah var ki.. Bunlara engellilikleri engel kabul edilerek sorun çıkartılmamalı. Aksine kolaylık ve imkan tanınmalı..”

 

-Kahramanmaraş-Trabzon hattı..

 

Trabzon’un kendileri için çok önemli bir şehir olduğunu ifade eden Çullu, “Bir çok özelliğinden dolayı çalışma için Trabzon’u seçiyoruz.Trabzon’u çok seviyorum, kendimi Trabzonlu sayıyorum. Kahramanmaraş ile Trabzon kardeş şehir. Kahramanmaraş’ta Trabzon, burada da Maraş caddesi var. Buradan gitsek bile Trabzon’u unutmamız mümkün değil.  Türkiye’nin çoğu yerinde engellilere hizmet verecek hoca ve tesis bulamıyoruz. Bütün illerde engellilere değer verilerek bu tür çalışmaların olmasını istiyoruz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik ve sadece engelliler adına Kahramanmaraş’ta havuz yapıldı. Engelliler için Türkiye’nin her yerinde bir havuz olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Doğuştan iki kolu olmayan milli yüzücü Beytullah Eroğlu ise, yüzme sporuna başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen ulusal ve uluslararası yarışmalarda büyük başarılara imza attı.

Türkiye Engelliler Yüzme Milli Takımı'nda olan Kahramanmaraşlı Beytullah Eroğlu'nun, 7 Türkiye birinciliği ve uluslararası bir yarışmada 2’ciliği bulunuyor.

 

-Beytullah Eroğlu, “Sakatım diyerek kenara çekilmek yok.”

Herkesin iki eli ile zor yapabildiği ayakları ile kolaylıkla yapabilen Beytullah Eroğlu ise, ''Hayata eksikliklerle başladım. Çevremdeki diğer çocukları gördüğümde çok üzülüyordum. Açıkçası hayata küsmüştüm.İlkokula giderken Osman Çullu hocam tarafından keşfedildim. Onun tavsiyesiyle yüzme sporunu başladım. Hocam, bana özel bir simit hazırladı, bununla yüzmeyi öğrendim. Dünya şampiyonasında bu halde yüzen insanları gördükten sonra azim yaptım. 7 yıldır yüzmeyle uğraşıyorum” dedi.

 

Beytullah Eroğlu, engelli olmanın herşeydenz yoksun olmak anlamına gelmediğine dikkat çekerek, “Eskisi gibi değil. Artık engellilere tanınan imkan ve kolaylıklar artıyor. Benim gibi olanların da kenara çekilip, kaderleriyle baş başa kalmayı tercih etmemeleri gerek. Çaba göstermeleri, hayatın eksiklerine rağmen güzel olduğunu anlamaları, hele hele spor yapmanın, yarışmanın ve madalya kazanmanın heyecanını yaşamaları gerekir"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor