Bosingwa futboldaki eksiği buldu

Önce Porto’da yıldızı parladı, dikkatleri üzerinde topladı ve dünya devi Chelsea’ye transfer oldu... Burada geçen dolu dolu 4 senede çok önemli başarılara imza attı. 4 yılın ardından Queens Park Rangers’ın yolunu tuttu.Sezon başında da Trabzonspor’a trans

Bosingwa futboldaki eksiği buldu

Önce Porto’da yıldızı parladı, dikkatleri üzerinde topladı ve dünya devi Chelsea’ye transfer oldu... Burada geçen dolu dolu 4 senede çok önemli başarılara imza attı. 4 yılın ardından Queens Park Rangers’ın yolunu tuttu.

Sezon başında da Trabzonspor’a transfer oldu... Dünya yıldızı Jose Bosingwa’dan bahsediyoruz... Bir Portekizli baba ve Kongolu annenin çocuğu olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde doğdu. Ancak küçük yaşta babasıyla birlikte Portekiz’e göç etti. Portekiz Milli Takımı’nın değişmez oyuncusu oldu... Birçok konuya değinen ünlü futbolcu, bakın neler anlattı:
 
‘EMEĞİN KARŞILIĞI KUPADIR’

Kupa bir sene boyuncu verdiğiniz emeğinizin karşılığı anlamına geliyor. Yani bir insanın işinde ulaşabileceği en üst doyum noktası bana göre. Çünkü uğraşıyorsunuz ve sonunda bir şey geliyor. Bu duygu pek de anlatılamaz, yaşanması gerekiyor. Şu ana kadar futbol kariyerimde 16 kupa kazandım. Bu kupaların hepsinin ayrı bir hikayesi ve hepsinin ayrı bir anlamı var. Kendimi zaferlere adamış, kazanmaya odaklanmış bir insan olarak görüyorum. Hala kupa kazanmak için uğraşmak istiyorum. 16 kupa kazandım ama yeni bir kupa kazanmak için Trabzon’dayım... Özellikle başkanımızın bu kadar uğraşılarına karşılık ona da bir kupa hediye etmek istiyoruz.
 
‘BU PROJEDE OLMAK İSTEDİM’

Ben 5 yıl Porto’da oynadım ve kazanılabilecek tüm kupaları kazandım. Hatta en çok kupayı da orada kazandım. 5. yılımın sonunda değişiklik zamanının geldiğine inandım ve İngiltere’ye gittim... Porto’da olduğu gibi Chelsea’de de inanılmaz işer başardık... Şimdi de Türkiye serüvenim başladı. Malouda bana ulaştı ve ‘Burada iyi bir proje var, içinde olmak ister misin?’ diye sordu. Tüm şartları konuştuk ve sonunda Türkiye’yi ve Trabzonspor’u seçtim.
 
‘TÜRKLER TAKTİKTE EKSİK’

Milli Takımımız’ın Hollanda karşısında aldığı yenilgiyle birlikte Dünya Kupası’nın dışında kalmanın şokunu yaşadığımız bu dönemde Jose Bosingwa’ya Türk futbolu ile ilgili düşüncelerini sorduk... Oldukça gerçekçi bir yaklaşımda bulunan Bordo-Mavili futbolcu, oyuncuların tekniklerini överken, taktiksel anlamda olan eksikliklerine dikkat çekti.
 
Bosingwa şu ifadeleri kullandı: Son yıllarda Türkiye’de futbol tabii ki gelişmiş durumda. Özellikle Türk futbolcuların stilleri Latin oyunculara, Brezilyalılar’a benziyor... Ama bu yeterli değil. Dikkatimi çeken çok önemli bir şey var. Bu büyük bir handikap ve Türk futbolu için olumsuz bir durum... Ne yazık ki Türk futbolcular maç sırasında taktiği uygulama yönünde eksikler... Sistem ve taktiği sonuç olarak uygulatan hocalar ama saha içinde uygulayan da futbolculardır. Eğer burada eksiklik varsa bocalarsınız. Avrupa’da bu konuya çok önem verilir. Her takım daha az gol yemenin hesabını yapar. Taktik ve sisteme çok kafa yorulur. ‘Nasıl dizilirsem en az golü yerimin’ ve ‘ne yaparsam daha fazla gol atarımın’ matematiği yapılır. Türk oyuncularında bu duygu eksik gibi... Eğer altyapılarda bu taktik konusu oyunculara iyi öğretilebilir ve aşılanabilirse ben Türk futbolunun önünün çok açık olduğunu ve birçok başarıyı yakalayabilecek duruma geleceğini düşünüyorum.
 
‘BÖYLE TARAFTAR GÖRMEDİM’

“Kariyerimde kulübünü bu kadar seven taraftar grubuyla hiç karşılaşmadım. Onlar için hayat adeta 365 gün 24 saat Trabzonspor demek. Taraftar için hep olumlu şeyler düşünüyorum. Bize inanmalarını ve hiçbir zaman bu düşünceden vazgeçmemelerini istiyorum. Onlar bizim 12’inci adamımız.”
 
‘MALOUDA, DROGBA VE BENİM GELİŞİM TÜRKİYE İÇİN ŞANS’

Jose Bosingwa, daha önce Chelsea’de birlikte forma giyen Didier Drogba, Florent Malouda ve kendisinin Türkiye’de oynamasının Türk futbolu için bir şans olup olmadığı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: Kesinlikle önemli bir şans... Bu isimler Türkiye’de oynadığı için dünyadaki futbolseverlerin de gözü Türkiye’ye kayıyor... Sürekli takip ediyorlar, Türkiye’de neler oluyor bitiyor bakıyorlar. Bizim gibi bilinen isimlerin Türkiye’de olması önemli. Hatta; Kuyt ve Meireles’in de Türkiye’de olmaları Türk futboluna başka bir bakış açısı getiriyor.
 
‘SÖZ, İSTEKLİ FUTBOL DEVAM EDECEK...’

“Buraya gelmeden önce bana bahsedilen proje için; ‘Trabzonspor her kulvarda başarıya oynayan bir ekip. Tüm hedef el birliği ile bu sezon şampiyon olmak’ dendi. Şu anki duruma baktığımızda takımda benim gibi yeni gelen birçok oyuncu var. Bence iyi bir yolda gidiyoruz ama bazı şeyleri başarmak için biraz zamana ihtiyaç var. Olumlu sonuçlar devam ettikçe hedefe daha da odaklanacağız. Bu projeyi gerçekleştirmek için hep kazanmalıyız. Taraftarlara hem kendi adıma hem de takım adına işimizi çok iyi yapacağımızın ve istekli futbolun devamının geleceğinin sözünü veriyorum. Ama şu an için herkesi beklentiye sokmak istemiyorum.”
 
‘SÜPER LİG VE AVRUPA ÇOK FARKLI’

“Şu anda hem Süper Lig’de hem de Avrupa Ligi’nde çok iyi gidiyoruz. Çok ayrı odaklanmamız, çok ayrı hesaplar yapmamız gereken iki kulvar. Süper Lig uzun bir maraton, puanlar kaybedip kazanacağız. Maçlara çok iyi motive olmalıyız. Diğer türlü kayıpları hemen telafi edemeyebiliyorsunuz. Avrupa Ligi’nde ise kayıpların telafisi zor. Eğer gruptan 1. veya 2. çıkarsak, favorisinin belli olmadığı maçlar oynayacağız. Umarım oraya kadar gelir ve Avrupa hikayemizi de götürebileceğimiz yere kadar götürürüz. Ne kadar çok tur atlarsak o kadar fazla özgüven kazanırız.”
 
‘BAŞKAN DEĞİL DOST’

“Başkanımız İbrahim Hacıosmanoğlu ile ilgili çok iyi şeyler düşünüyorum. Bu ekibi o kurdu. Bu şeylerin olması için çok mesai harcıyor. Biraz daha ileri gideyim. Onu başkan değil, kendi adıma dostum olarak görüyorum. Çünkü bize çok çok iyi davranıyor, bir arkadaş, bir dost gibi... Ciddi anlamda bu kulübün ayağa kalkması için, bir şeyleri başarmak için çok uğraşıyor. Başkanla aram çok iyi ve kendisini takdir ediyorum.”
 
‘MANCİNİ G.SARAY’I ÇOK GELİŞTİRECEK’

“Ligde en hazır takım olarak bizi görüyorum. Ama bizim dışımıza çıkacak olursam cevabım Beşiktaş olur. Bakıldığında sanki taktiksel açıdan ve takım yapısı olarak bir adım önde gibiler... Taktik anlamda öne çıkacağını düşündüğüm takım olarak Galatasaray’ı da sayabilirim çünkü Mancini ile anlaştılar. Mancini klasik bir İtalyan hoca olarak taktik anlayışın üzerine düşen ve uğraşan bir hocadır. Galatasaray’ı çok geliştireceğini düşünüyorum ama bu zamanla olacak...”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler