Erol Önsel

Erol Önsel

Savunmayla kazanmak

Spor Toto Basketbol Ligi’nde geçtiğimiz hafta Banvit karşısında alınan ağır mağlubiyetin ardından bu hafta oynanacak Gaziantep Basketbol karşılaşması daha önemli hale gelmişti. Karşılaşmayı, baştan sona bu konsantreyle oynayan Trabzonspor Medicalpark, özelikle savunmada yaptığı doğrularla kazanmayı bildi. Özelikle Julian Wright ve Kenneth Kadji’nin boyalı alandaki etkinlikleri ve rakibin bu dirence ancak faullerle karşılık vermek zorunda kalmasına, takımımızın yaptığı etkili savunma da eklenince Trabzonspor Medicalpark oyunu domine etmeyi başardı. Oyunun kazanılmasında savunmanın rolünün her zaman hücumdan daha önde olduğu bir gerçektir. Ne kadar atarsanız atın eğer savunamazsanız kazanmanız söz konusu değildir. Oyun içerisinde pas yollarını kapatmanın yanında, topun olmadığı bölgede yapılan sert ve rakibi yıldıran müdaafa ve doğru saha yerleşimi, hem rakibin top alışverişini önledi, hem de gelen pasların kontrol kalitesini düşürdü.

Özelikle pasa yapılan hamleler hızlı hücumlarla sonuçlanınca rakibin oyun direnci iyice düşmüş oldu. Aynı zamanda takımımız ne kadar ciddi ve mantıklı savunma yaptıysa, rakip de bir o kadar savruk ve düşük dirençli bir anlayış sergileyince hücumda da yüksek bir yüzdeyle oynamaya başladı. Zaten ilk periyodu 12, ilk yarıyı da 13 sayı farkla kapatınca Gaziantep Basketbol’un da kazanma inancı bitmiş oldu. Yine daha önceki haftalarda iki oyun kurucunun yaptığı top kaybı sayısının bu hafta içinde takımın geneline yayılması ve azalması da olumlu bir gösterge olarak karşımıza çıktı. Stefan Moody’nin Guiterrez’in yanında skorer olarak görev alması, verimliliğini biraz daha arttırdı. Oyun kurucu özeliğinden çok skorer özeliğiyle ortaya çıkan Moody, oyunu yönetmekten çok atmaya yönelik bir oyuncu. Caleb Green gerek şutör özeliği, gerekse pota altı etkinliğiyle takıma katkı sağlayan önemli oyunculardan biri oldu. Eğer elinizdeki oyuncular gerek çember altında, gerekse dış atış ve penetre özeliğinesahipse, rakibin sizi savunması da o oranda zorlaşır. Trabzonspor Medicalpark’ın elinde bu özeliğe sahip oyuncuların varlığı kazanmada önemli bir etken olarak görülüyor.

Önümüzdeki 3 hafta içinde güçlü rakiplerle oynayacak olmamız bu galibiyetlerin önemini daha da arttırıyor. Sezon sonunda takımımız, play-off bölgesine yaklaşmak istiyorsa, bu tip maçların dışında, ekstra galibiyetler de almak durumunda. Fakat ne olursa olsun sezon başında yaşanılan kriz durumundan çıkmak adına kazanılan bu maçlar biraz olsun nefes almaya ve özgüvenin yükselmesine neden oluyor.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR