Trabzon aşırı sıcağa dikkat!

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Sıvı dengesini sağlamak için susamayı beklemeden erişkin birinin günde en az 2-2.5 litre su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sıvılar tüketmesi gerektiğini bildirdi.Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, aş

Trabzon aşırı sıcağa dikkat!

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Sıvı dengesini sağlamak için susamayı beklemeden erişkin birinin günde en az 2-2.5 litre su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sıvılar tüketmesi gerektiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın uyum sağlamak için terleme ile vücut ısısını dengede tutmaya çalıştığını belirten Hamzaoğlu, aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını kaydetti.

Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olmayacağına dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir."

Sıvı dengesini sağlamak için susamayı beklemeden erişkin birinin günde en az 2-2.5 litre su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sıvılar tüketmesi gerektiğini vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Gazlı, kolalı, kafeinli, alkollü içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı, sıcak günlerde saat 10.00 ile 16.00 arası mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalıdır. Dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler risk grubundadır. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler