“Parkinson hastalarında beyin pili tedavisi semptomları gideriyor”

Prof. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, beyin ve sinir cerrahisi alanında uzman bir isim olarak, beyin pili tedavisinin işlevsel yönlerini detaylı bir şekilde açıkladı.

“Parkinson hastalarında beyin pili tedavisi semptomları gideriyor”

Medical Park Karadeniz Hastanesi'nde görev yapan Prof. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, beyin pilinin, hasar görmüş beyin hücrelerini eski haline getirmese de, Parkinson hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmede önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Demirhan'a göre, beyin pili, ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda, cerrahi bir alternatif olarak ön plana çıkıyor. Bu yöntem, titreme, hareket kontrolünde zorluk ve yavaş hareketler gibi Parkinson hastalığının yaygın semptomlarını azaltmada etkili oluyor. Hassas bir cerrahi işlemle beyin çekirdeğine ince kablolar yerleştirilerek, bu kablolar aracılığıyla karın veya göğüs bölgesine monte edilen bir pil, düzenli elektrik akışı sağlayarak sinir hücrelerinin yeniden düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Demirhan, beyin pilinin Parkinson hastalığı, epilepsi, Esansiyel Tremor, Distoni, Obsesif Kompulsif Bozukluk ve majör depresyon gibi çeşitli nörolojik rahatsızlıklarda kullanıldığını belirtti. Bu tedavi yöntemi, hastaların semptomları hafifletmekte ve onların ilaç dozlarını azaltmalarına ya da tamamen bırakmalarına olanak tanımaktadır.

Beyin pilinin uygulaması, hastaların beyin haritalarının MR ve diğer görüntüleme yöntemleriyle çıkarılmasını takiben, elektrotların yerleştirilmesi ve pilin monte edilmesiyle gerçekleşiyor. Bu ameliyat, genel olarak diğer beyin ve sinir cerrahisi operasyonlarına göre daha az risk taşıyor. Demirhan, ameliyatın hasta uyanıkken veya genel anestezi altında yapılabileceğini, sürecin genellikle 2-5 saat arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Son olarak, Demirhan bu tedavinin sadece fiziksel semptomları hafifletmekle kalmayıp, hastaların psikolojik durumlarına da olumlu katkılarda bulunduğunun altını çizdi.

Bu kapsamlı tedavi yaklaşımı, hastaların günlük yaşamlarını daha rahat sürdürmelerine ve sosyal etkileşimlerini artırmalarına imkan tanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık