Balıklama atlamayın!

 Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Başkanı Ramazan Baş, yaz sıcaklarının başlamasıyla sahillere akın eden vatandaşları uyardı. Her yıl 500 kişinin sığ suya balıklama atlaması yüzünden omurilik felci olduğunu hatırlatan Ramazan Baş, "Sahillerde su

Balıklama atlamayın!

 

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Başkanı Ramazan Baş, yaz sıcaklarının başlamasıyla sahillere akın eden vatandaşları uyardı. Her yıl 500 kişinin sığ suya balıklama atlaması yüzünden omurilik felci olduğunu hatırlatan Ramazan Baş, "Sahillerde suyun sığ olduğunu gösteren uyarı levhaları konulmalıdır." dedi. 

 

Yaz sıcaklarının başlaması vatandaşların denize rağbetini artırdı. Sıcaklardan bunalara ve denizin keyfini çıkarmak isteyenler vatandaşlar sahillere akın ediyor. Özellikle sığ sahillerde vatandaşları bekleyen bir tehlike var. Bu tehlikeyi gündeme getiren ve uyarılarda bulunan ise sığ suya balıklama atladığı için omurilik felçi olan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Ramazan Baş. Baş, Türkiye'de her yıl 500 kişinin sığ suya balıklama atladığı için omurilik felci olduğunu ve bunların da yüzde 30'unun yaşamını felçli olarak sürdürmek zorunda kaldığını hatırlattı. Bu oranı azaltmak ve vatandaşları bu konuda uyarmak için sığ sahillere uyarı levhası konulması gerektiğini söyleyen Baş, "Kazaların önlenmesindeki en önemli adımlardan biri uyarı levhasıdır. Bu konuda halkımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bunun en iyi örneği ise Amerika ve Avustralya'da. Uyarı levhası sayesinde Amerika ve Avustralya'da yaşanan sığ suya balıklama atlama olaylarında yüzde 70 oranında azalma görünmüş. Ülkemizde ise 28 ilimizin denize kıyısı bulunmasına rağmen, İstanbul dışındaki yerlerde ne yazı ki bir tek uyarı tabelası bile yok." dedi.

 

Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği ile Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Hastaneleri'nin ortak sosyal sorumluluk projesi geliştirdiğini ifade eden Baş, "Bu proje, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin destek verdiği ve pilot bölge olarak Samsun'un seçildiği bir proje. Samsun'da sığ sulara dikkat çekmek için uyarı levhaları koymaya başladık. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle İstanbul'da da bazı yerlere uyarı levhası koyuyoruz." diye konuştu. 

 

Baş, vatandaşların ibret alması ve sığ suya balıklama atlamaması içen de başından geçen olayı anlattı: " Bütün yaz denize girdiğim bir yerdi. Önceden derinliğini biliyordum ama maalesef balıklama atladım. Omuriliğin görevi nedir, sığ suya balıklama atlayınca ne olur bilinçli değildim. Bana ilk yardım müdahalesi yapan insanların iyi niyetli olduğunu biliyorum. Fakat benim ayaklarımdan tutup boynumun üzerine beni sallamaya başladılar. Su yuttuğumu zannetmişler. Vatandaşlarımızın bu müdahalesi sonucunda sığ suya balıklama atlamamdan dolayı meydana gelen kırıklar omuriliğime zarar verdi. Maalesef hayatım boyunca tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamak zorunda kaldım. İlk yardım bilgisi yoksa vatandaşlarımızın hastaya müdahale etmemesi gerekiyor. En yakın sağlık kuruluşuna haber vermeleri yeterli. Türkiye'de 200 binin üzerinde omurilik felçlisi olduğunu düşünüyoruz. Bunların içinde azımsanmayacak sayıda sığ suya balıklama atlama sonucu felç kalan insanlar var." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık