Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Rize Yayın tarihi: 16 Eylül 2026 16:38

Rize'de "Kaçkar Coğrafi Miras Çalıştayı" düzenlendi

Rize'de düzenlenen "Kaçkar Coğrafi Miras Çalıştayı"nda dağların tarihi ve kültürel mirasının korunması ele alındı. Çalıştayda zirvelere verilecek isimlerin belirlenmesi ve haritalara işlenmesi için ortak akıl vurgusu yapıldı.

Rize'de Valilik ve İl Özel İdaresi koordinasyonunda "Kaçkar Coğrafi Miras Çalıştayı" gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde düzenlenen çalıştayda, Kaçkar Dağları'nın doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla değerlendirmelerde bulunuldu.

Çalıştaya akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri, dağcılar, saha araştırmacıları, arama kurtarma ekipleri ve yöre temsilcileri katıldı.

"EŞSİZ COĞRAFYANIN HAFIZASINI YAŞATMAK İSTİYORUZ"

Çalıştayda konuşan Rize Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Öztürk, Kaçkar Dağları'nın sahip olduğu değerleri gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını söyledi.

Öztürk, zirvelere verilecek isimlerin nesilden nesle aktarılmasının önemine dikkat çekerek, "Belirli standartlara kavuşturulması adına benzeri birçok konuyu ele almak, bu eşsiz coğrafyanın hafızasını yaşatmak ve ortak akılla kalıcı bir miras oluşturmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Her zirve yalnızca bir dağ değil, geçmişten geleceğe uzanan bir hikayenin, bir kültürün ve bir coğrafyanın simgesidir." dedi.

"TÜRKİYE'DE DAĞCILIK AÇISINDAN BİR İLK"

Eski Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar ise çalıştayın Türkiye'de dağcılık açısından bir ilk olduğunu belirtti.

Başar, yalnızca bir çalıştay gerçekleştirilmediğini, farklı kesimlerin bir araya gelerek ortak bir yaklaşım oluşturmasının da hedeflendiğini ifade etti.

Başar, "İnsanların bir araya gelmesi ve bir sinerji oluşturması anlamında da bizlere katkı sağlayacak. Organizasyonu başından beri takip ediyoruz, içindeyiz. Çok dengeli bir şekilde ilerliyor. Çok hassas bir iş yapıyoruz. O yüzden herkesin burada olması gerekiyor. Herkesin bir şekilde olaya dahil olması lazım. Herkesin bir fikri var ve o fikrin dinlenmesi lazım. Yanlış bir şey yapma şansınız yok çünkü bir yere isim veriyorsunuz ve bunun geri dönüşü çok zor. Burada alınan kararlar, isimlendirmeyle ilgili kurumlara iletilip gerekli süreçlerden geçtikten sonra Harita Genel Müdürlüğünce haritalara işlenecek. İsimlerin haritalara işlenmesinin ardından resmiyet kazandığını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

ÇALIŞTAYDA ÜÇ AYRI MASA OLUŞTURULACAK

Çalıştay kapsamında üç ayrı masa oluşturulacağını aktaran Başar, çalışmaların Rize ve çevresindeki dağları kapsadığını belirtti.

Başar, "Karadeniz'de özellikle Rize ve çevresindeki dağları kapsıyor. Belki bu çalışmadan sonra diğer illerimize ve bölgelerimize örnek olacak. Belki Aladağlar'da, Hakkari'de veya Trabzon'da da uygulanacak." dedi.

COĞRAFİ ADLANDIRMA İÇİN ORTAK ÇALIŞMA

Çalıştayda tarihi ve kültürel mirasın korunmasının yanı sıra ortak bir coğrafi adlandırma yaklaşımının geliştirilmesi de ele alındı.

Kaçkar Dağları'ndaki zirvelerin isimlendirilmesine yönelik görüşlerin değerlendirildiği çalışmada, farklı alanlardan katılımcıların bilgi ve önerileri bir araya getirildi. Alınacak kararların ilgili kurumların değerlendirme süreçlerinin ardından Harita Genel Müdürlüğü tarafından haritalara işlenmesi planlanıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!