HES mücadelesi bitmiyor

Kazım Delal ve arkadaşlarının raporun iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne yaptığı dava başvurusu, reddedildi.

HES mücadelesi bitmiyor
RİZE’de daha önce açılan davalarla, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporu ve ‘Su Kullanım Hakkı’ anlaşması’ Danıştay tarafından iptal edilen Küçükçayır Köyü’ndeki Hidroelektrik Santrali (HES) için yeniden ÇED olumlu raporu verilmesi, tepkilere neden oldu. Bölgede çevre mücadelesi yürüten Kazım Delal ve arkadaşlarının raporun iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne yaptığı dava başvurusu, reddedildi.

Küçükçayır Köyü’nde yapımı planlanan HES projesine karşı 10 yıldır mücadele yürüten Kazım Delal ve arkadaşları uzun süren hukuk mücadelesini kazanmış, Anbarlık HES projesi için verilen ‘ÇED Olumlu’ raporu ve ‘Su Kullanım Hakkı’ anlaşması iptal edilmişti. Yerel mahkemenin bu yönde verdiği kararlar, 2013 yılının Şubat ayında Danıştay 14’üncü Dava Dairesi tarafından da onandı.

Ancak firmanın başvurusu üzerine değişiklik yapılan HES projesi için bir süre önce yeniden, ‘ÇED olumlu’ raporu verildi. Karar sonrasında harekete geçen Kazım Delal ve arkadaşları, kararın iptali istemiyle yeniden hukuk mücadelesi başlattı. Ancak Rize İdare Mahkemesi, önceki gün dava başvurusunu reddetti. Delal, bunun üzerine Danıştay’a itirazda bulundu.

'MAHKEMENİN BAŞVURUYU REDDETMESİNİ ANLAYAMIYORUZ'

Konuyla ilgili açıklama yapan ve mahkemenin dosyayı eksik incelediğini öne süren Kazım Delal, “Bakanlık suyu olmayan, 'Su Kullanım Hakkı' anlaşması iptal edilen HES'e, 'ÇED olumlu' raporu vermiş. Daha önce, ‘Bütüncül planlama yapılmadan, kümülatif etkiler ortaya konulmadan hiçbir şey yapılamaz’ kararı veren mahkemenin şimdi bizim kararın iptali istemiyle yaptığımız başvuruyu reddetmesini anlayamıyoruz “ diyerek tepkisini dile getirdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel