Ordu’da çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında Sıfır Atık Çalıştayı gerçekleştirildi. Sıfır Atık Vakfı tarafından 81 ilde düzenlenmesi planlanan “Türkiye Sıfır Atık, Çevre ve İklim Değişikliği Çalıştayları” kapsamında yapılan program, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Morfoloji binasında düzenlendi.
“Yerelden Ulusala İsraf, Atık ve Kaynak Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen çalıştayda atık yönetimi, doğal varlıkların korunması, döngüsel ekonomi ve iklim değişikliğiyle mücadele konuları ele alındı. Çalıştay kapsamında oluşturulan 15 tematik masada Ordu’nun çevre alanındaki önceliklerine yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedeflendi.
BAŞKAN GÜLER: “ATIK DİYE BİR ŞEY YOK, HEPSİ ÇOK KIYMETLİ”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, programda yaptığı konuşmada atık olarak görülen birçok ürünün yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi.
Fındık kabuğundan aktif karbon ürettiklerini ve bu alanda fabrika kurduklarını belirten Güler, aktif karbonun su ve havanın temizlenmesinde, ayrıca tıbbi alanlarda kullanıldığını ifade etti. Çöpten elektrik üretimi gerçekleştirdiklerini de aktaran Güler, kaynakların değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Güler, “Atık diye bir şey yok, hepsi çok kıymetli, hepsi kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
“SIFIR ATIK BİR YAŞAM KÜLTÜRÜDÜR”
Sıfır Atık Vakfı Genel Müdürü Mustafa Erdağ, Türkiye genelinde düzenlenen çalıştayların 18’incisi için Ordu’da bulunduklarını belirtti.
Ordu’nun denizi, ormanları, tarımsal üretimi ve fındığıyla önemli doğal kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Erdağ, bu değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.
Sıfır atık yaklaşımının yalnızca atıkların toplanmasıyla sınırlı olmadığını belirten Erdağ, kaynakların verimli kullanılmasını esas alan bir yaşam kültürü olduğunu ifade etti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay da sıfır atık anlayışının kaynakların verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve atıkların kaynağında azaltılmasını kapsadığını kaydetti. Tarımsal üretim sırasında ortaya çıkan kabuk, salkım ve diğer organik materyallerin uygun yöntemlerle değerlendirilmesinin ekonomik ve çevresel fırsatlar oluşturabileceğini belirtti.

15 TEMATİK MASADA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELİŞTİRİLECEK
Çalıştayda iklim ve afet yönetimi, su yönetimi ve sulama verimliliği, sucul ekosistemler, tarım ve gıda, ambalaj ve plastik atıklar, sanayi, enerji ve ulaşım gibi konular için tematik masalar oluşturuldu.
Kentsel alan yönetimi, turizm, kamu kurumlarında kaynak verimliliği, eğitim, finansman, mevzuat ve dijitalleşme başlıklarının da ele alındığı çalıştayda, farklı sektörlerin mevcut durumu ve öncelikli sorunları değerlendirildi.
Çalışmayla Ordu’nun ihtiyaçlarına uygun çözüm önerilerinin geliştirilmesi, kurumlar ve diğer paydaşlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
ÇALIŞTAYA GENİŞ KATILIM
Ordu’daki çalıştaya Vali Muammer Erol, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, İl Emniyet Müdürü Ahmet Acar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Levent Bayram, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oktay Marşap ile akademisyenler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.