Vitaminlerin Genel Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

İnsan vücudu için olmazsa olmazların başında vitaminler gelmektedir. Peki kaç vitamin nedir, kaç çeşittir, vitaminlerin genel özellikleri nelerdir? İşte detaylar

Vitaminlerin Genel Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerle ilgili merak ettiklerinizi bir araya getirdi. Vitamin nedir, çeşitleri nelerdir, vitaminlerin genel özellikleri nelerdir? İşte ayrıntılar

Özellikle kış mevsimini iliklerimize kadar hissetmeye başladığımız günlerde aklımıza direkt olarak meyve, sebze ve destekleyici gıdalarla aldığımız vitaminler gelmektedir. Özellikle bir çok hastalığın önlenmesinde ve vücut direncinin arttırılmasında kısacası kaliteli bir yaşam için her an önümüze vitaminler çıkmaktadır. Peki bu vitaminler nelerdir ? Bu vitaminlerin genel özellikleri nelerdir. Gelin birlikte inceleyelim.

Vitamin Nedir?
Vitaminler, vücuttaki tüm organların ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan bileşiklerdir. Vitamin ve mineraller tüm sebze - meyve ve yiyecek türlerinde bulunur.

Vitamin Çeşitleri nelerdir?
Toplam 7 çeşit vitamin vardır. Bunlar sırasıyla A, B, C, D, E, K vitamini ve folik asittir. Tamamı organik olan bu bileşiklerin ortak özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve vücudu hastalıklara karşı korumasıdır. Vücut direncini arttıran vitaminler en çok kırmızı ette, yeşil sebzelerde ve turunçgillerde bulunur.

B vitamini de kendi içerisinde 7'e ayrılır. B1, B2, B3, B5, B6, B7 ve B12 olarak sınıflandırılan vitaminlerin özellikleri, görevleri ve faydaları birbirinden farklıdır.

Vitaminlerin Genel Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Vitaminlerin Özellikleri

1- A Vitamini:

A vitamini göz ve diş sağlığına iyi gelen bir vitamin türüdür. Diş etlerini beslediği için çekilme ve kanama problemlerinin önüne geçer. Ödemlerin çok daha kısa sürede vücuttan atılmasını sağlayan A vitamini kansızlığa da iyi gelir. Kadınlarda adet sebebiyle oluşan kansızlık konusunda da vücuda yardımcıdır.

A vitamini bakımından zengin olan besinler şu şekilde sıralanabilir: Yeşil elma, armut, baklagillerden bezelye, barbunya ve fasulye, nane, tarçın ve ıspanak.

2- B Vitamini:
Cildin çok daha canlı görünmesini sağlar. Saçların dökülmesini ve kepek oluşumunu engeller. Bir çok bakım ürünü ile canlandırılmaya çalışılan cilt ve dökülmesinden sürekli şikayet edilen saçlar için B vitamini varlığı yok sayılamayacak bir destekçidir.

Tam tahıllar (kahverengi pirinç, arpa, darı) Et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık) Yumurta ve süt ürünleri (süt, peynir) Baklagiller (fasulye, mercimek) Tohumlar ve fındık (ayçiçeği tohumu, badem) Koyu, yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak) Meyveler (narenciye, avokado, muz) gibi besinlerde bol miktarda bulunur.

3- C Vitamini:
Suda eriyen bir vitamin türü olan C vitamini en çok elma, mandalina, portakal, kivi ve greyfurtta bulunur. Özellikle grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır. Bunun yanı sıra sporcularda kas gelişiminde ve yıpranan kasların yenilenmesinde etkilidir.

4- D Vitamini:
Hamilelikte vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında D vitamini yer alıyor. D vitamini açısından zengin olan vitaminler: Ton balığı, havuç, marul, yumurtanın sarısı ve bal.

5- E Vitamini:
En çok E vitamini içeren meyveler muz ve avokado gibi tropikal meyvelerdir. Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelen E vitamini kilo vermeye de yardımcı olur. Obezitenin engellenmesinde destek olur.

6 - K Vitamini:
Çocukların kemik gelişimini destekleyen K vitamini, kemiklerin çok daha kuvvetli olmasını sağlıyor. Böbreklerde fazla kalsiyum birikmesini önleyerek böbrek hastalıklarına karşı korur.
En çok k vitamini içeren besinlerin başında süt ve yoğurt geliyor. Beslenme uzmanlarına göre yarım yağlı sütler ve laktozsuz yoğurtlar, diğer süt ürünlerine göre daha fazla vitamin içermektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?