Bordo bulamacı ne zaman yapılır ve uygulanır? Ölçüsü ne kadardır?

İlkbaharın yaklaşmasıyla birlikte üreticiler bordo bulamacına dair araştırmalar yapıyor. Bordo bulamacının uygulanmasına ilişkin detaylar haberimizde.

Bordo bulamacı ne zaman yapılır ve uygulanır? Ölçüsü ne kadardır?

Tarım alanında faaliyet gösteren üreticiler ve ağaçlarına bakım yapmak isteyenler bordo bulamacına dair araştırmalar yapıyor.

İnternet üzerinden "Bordo bulamacı fındığa, cevize, şeftaliye, zeytine ve diğer ağaçlara ne zaman uygulanır" şeklinde araştırmalar yapılıyor.

Bordo bulamacı, şeftalilerde 'Yaprak Kıvırcıklığı', yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 'Karaleke' ve 'Ateş Yanıklığı', sert çekirdekli meyve ağaçlarında 'Bakteriyel Kanser', 'Yaprak Delen' ve 'Dal Yanıklığı', eriklerde 'Cep Hastalığı', cevizlerde 'Antraknoz', yosunlaşma gibi çeşitli hastalıklara karşı etkili bir tarım ilacıdır.

Bu ilaç ayrıca meyve çiçeklerinin soğuktan ve dondan korunmasına yardımcı olur, çünkü ağaçların uyanmasını geciktirir. Özellikle sonbaharda (%2 dozda, yaprakların üçte biri veya tamamı döküldüğünde) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan bir hafta önce % 1-1,5 dozda), meyve ağaçlarına uygulandığında gelecek yılın potansiyel hastalıklarına karşı etkili ve ekonomik bir koruma sağlar.

Bordo Bulamacı, birçok potansiyel hastalığa karşı etkili bir mücadele ilacı olmasının yanı sıra, tedarik edilmesi ve uygulanması kolay, ve daha da önemlisi ekonomik bir yöntemdir.

Bölgesel olarak nemli ortamlarda daha fazla tehdit oluşturan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede en iyi sonuç için ilkbahar ve sonbaharda kullanılması tavsiye edilen bu ilaç, üreticilere bol ve verimli bir üretim mevsimi diler.

Bordo Bulamacı Hazırlarken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yapraklı dönemde bordo bulamacı uygulanmamalıdır.
  • Bordo bulamacı hazırlanırken, kireçli suya göztaşı eritilmiş su eklenmelidir; aksi halde ilacın yapısı bozulabilir ve karışım oluşmaz.
  • Hazırlanan karışım, kullanılmadan önce bir tülbent yardımıyla süzülerek ilaçlama cihazının tıkanmasını engellemek için süzülmelidir.
  • Eğer sönmemiş kireç kullanılıyorsa, eritildikten sonra mutlaka süzülmelidir. Eğer erimeyen taş veya toprak kalırsa, kalan miktar kadar kireç tartılmalı ve tekrar eritilmelidir.
  • Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılmamalıdır.
  • Bordo bulamacı uygulandıktan sonra ilaçlama aleti mutlaka temizlenmelidir.

Hazırlanan Bordo Bulamacının Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Bordo Bulamacı, kullanıma hazır hale getirilmiş olarak ilaç bayilerinde bulunabilir veya bakır sülfat (göztaşı) ve kireç kullanılarak hazırlanabilir. Karışımın olup olmadığını kontrol etmek için bir paslanmaz çivi bulamaçaya batırılmalı ve beş dakika bekletilmelidir.

Çiviyi kontrol edin; eğer çivinin renginde herhangi bir değişiklik olmazsa, bordo bulamacı oluşmuş ve kullanıma hazırdır. Ancak, çivide hafif bir kızarma varsa, karışım oluşmamıştır ve daha fazla kireç ilave edilmelidir.

Bordo bulamacı ne zaman uygulanır?

Kasım-Aralık aylarında, yaprakların üçte biri veya tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılmalıdır.

Şubat-Mart aylarında, gözler uyanmadan bir hafta önce % 1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılmalıdır.

Bordo bulamacı uygulanırken eldiven, gözlük, maske ve tulum kullanılmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?