Adet Söktürücü İlaç İsimleri Neler? Adet Söktürücülerin yan etkileri

Adet söktürücü nedir, adet söktürücü ilaç isimleri nelerdir ve yan etkileri var mıdır? İşte merak edilen bu sorularla ilgili detaylar

Adet Söktürücü İlaç İsimleri Neler? Adet Söktürücülerin yan etkileri

Kadınların sıklıkla merak ettiği konulardan biri adet sancılarının kesilmesi için kullanılan adet söktürücü ilaçlar. Peki adet söktürücü ilaç isimleri nelerdir, yan etkileri nedir? İşte ayrıntılar

Ergenliğe adım atmış ve menapoza girmemiş her kadının yaşadığı adet sancısı herkesin malumu. Bir çok kadının adet söktürücülere başvurması ise oldukça fazla karşılaşılan bir durum. 

Kadınlarda menstruasyon döngüsünden sorumlu olan iki temel hormon östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Adet söktürücü ilaçlar, bu hormonları çeşitli oranlarda içeren hormon ilaçlarıdır. Sağlıklı bir kadının vücudunda yumurtlama öncesinde östrojen hormonu baskınken, yumurtlama sonrası östrojen miktarı azalarak progesteron hormonu baskın hale gelmeye başlar. Progesteron hormonunun düzeyi, gebeliğin oluşmaması halinde bir noktadan sonra hızla düşer ve adet kanaması gerçekleşir. Oluşan kanama ile yumurta ve gebeliğe hazırlanmış olan rahim iç dokusu (endometrium tabakası) vajinal yolla dışarı atılır.

Bu kanama aynı zamanda vücudun bir sonraki menstruasyon döngüsüne hazırlanmasını sağlar. Çeşitli nedenlerle adet düzeninin bozulması halinde bu düzenin yeniden yerine getirilebilmesi amacıyla adet söktürücü ilaçların kullanımı gerekebilir. Adeti gecikmiş olan kadınlarda adet söktürücü ilaç kullanımı ile birkaç gün içerisinde adet kanaması gerçekleşir. Reçetesiz adet söktürücü ilaçlar kadın hormonal düzeninde önemli değişiklikler yarattığından bilinçsiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Hekim tarafından önerilen dozda hastaya uygun olan adet söktürücü ilaca hekimin önerdiği tarihte başlanmalı ve yine önerdiği tarihte ilacın kullanımı bırakılmalıdır.

Adet söktürücülerin yan etkileri nelerdir ?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi adet söktürücü ilaçlarda da yan etkilerin görülebilmesi mümkündür. Adet söktürücü ilaç yan etkileri arasında en sık görülenlerden bir tanesi göğüslerde ve göğüs uçlarında hassasiyet, şişkinlik, adet kanamasının normalden az veya fazla miktarda olması ve vajinal akıntılardır. İlacın tam olarak hekim tarafından önerildiği şekilde kullanılması, bu yan etkilerin minimuma indirilmesini sağlayacaktır. Fakat aşırı yan etkilerin görülmesi halinde veya kaşıntı, nefes darlığı gibi olağan dışı belirtilerin gözlenmesi halinde ilaç alerjisi ihtimali de düşünülerek derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Adet Söktürücü İlaç İsimleri Neler? Adet Söktürücülerin yan etkileri

En iyi adet söktürücü ilaç hangisidir ?
Adet gecikmesi yaşayan kadınlar; en iyi adet söktürücü ilaç hangisi, hızlı adet söktürücü ilaç türleri neler, en etkili adet söktürücü ilaç hangisi gibi soruların yanıtlarını merak etmektedir. Adet söktürücü kullananlar özellikle de internet ortamında bu soruyu sıklıkla dile getirse de en iyi ilaç diye bir durum söz konusu değildir. Adet gecikmesine neden olan faktöre göre, kullanacak kişinin sağlık durumuna göre ve daha birçok etkene göre kullanılması gereken ilaç değişir. Hangi ilacın kullanılması gerektiğine, kesinlikle hekim tarafından yapılacak olan muayene ve tanı testlerinin ardından karar verilmelidir. Piyasada bulunan ve yaygın olarak reçetelendirilen adet söktürücü ilaç isimleri arasında Tarlusal, Cyclo, Duphaston, Naprosyn, Advil Liquigel ve Luteynyl gibi ilaçlar mevcuttur. En sık kullanılan adet söktürücü ilaç Tarlusal olsa da bu ilaçlar yalnızca uygun hastalarda kullanılmalı ve hekime danışılmadan kesinlikle alınmamalıdır.

Adet söktürücü ilaçlar nasıl kullanılır ?
Adet söktürücü ilaçların birçoğu günde bir kez alınan küçük haplar şeklindedir. Fakat bazı durumlarda günde birkaç doz şeklinde kullanımı önerilen adet söktürücüler de söz konusu olabilir. İlacın aç veya tok karnına alınması, günlük doz miktarı hakkında hekim tarafından gerekli bilgiler verilir. Hormon içeren haplar olması dolayısıyla ilaçların her gün aynı saatte alınması önemlidir. Ayrıca menstruasyon döngüsünün devam etmesi açısından hekim tarafından söylenen ilacın bırakılması gerektiği günde ilacın alımı sonlandırılmalıdır.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?