Miraç kandili ne zaman? Hangi gün? 2023 yılı dini günler ve geceler

Yaklaşmakta olan Miraç Kandilinin ne zaman olduğu merak ediliyor. Miraç kandili ne zaman? Hangi gün? 2023 yılı dini günler ve geceler. İşte detaylar…

Miraç kandili ne zaman? Hangi gün? 2023 yılı dini günler ve geceler

Dini günler arasında önemli bir yeri olan Miraç Kandili’nin ne zaman olduğu herkes tarafından merak ediliyor. Miraç kandili ne zaman? Hangi gün? 2023 yılı dini günler ve geceler. Bütün ayrıntılar haberimizde…

Miraç kandili ne zaman? Hangi gün? 2023 yılı dini günler ve geceler

İslam Alemine göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in göğe yükselmesi olarak bilinen Miraç Kandili yaklaşıyor. “Mirac” ya da “Miraç”, Arapça bir kelime olarak karşımıza çıkarken yükseğe çıkmak anlamına gelir. Bu kelime, merdiven anlamına gelen “uruc” kökünden gelmektedir. 

MİRAÇ OLAYI

Miraç olayı, üç ayların ilki olan Recep ayının 17. Gecesi, Peygamber efendimizin hicretinden bir yıl ya da 17 ay önce gerçekleştiğine inanılır. İki aşamalı olarak gerçekleştiğine inanılan Miraç olayında Hz. Muhammed (S.A.V.) ilk olarak Mescid-ül Haram’dan Beytü’l Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kuran’ı Kerim’de bu aşama yer alır ve gece yürüyüşü anlamında kullanılan “İsra” adını almaktadır. İkinci aşamada Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in Beytü’l Makdis’ten Allah katına yükselir. Bu aşama Kuran’ı Kerim’de anılmamak la birlikte çok sayıdaki Hadiste ayrıntılı olarak yer almaktadır. 

MİRAÇ KANDİLİ’NİN ÖNEMİ NEDİR?

İslam inanışına göre ilk zamanlarda dinin belli başlı kuralları olan, Oruç, zekat, Hac ve şehitlik gibi kuralları tam olarak belirlenmemişti. Ayrıca gece namazları dışında ibadet kuralları da tam olarak belirlenmiş değildi. Miraç Gecesi ile ilgili rivayete göre İsra ve Miraç olayları Bu kuralların tam olarak belirlendiği gecedir. Peygamber efendimiz namaz vakitlerinin 5 vakit olması gerektiğini Miraç’ta öğrenmiş ve bunu inananlara iletmiştir. Hadislere göre Miraç öncesi 50 vakit olarak bildirildiğine inanılan Namaz ibadetinin, Hz. Musa’nın insanlara ağır geleceği yönündeki ikazları üzerine Hz. Muhammed’in Allah’tan bunun hafifletilmesini dilemesi sonrasında 5 vakite indirildiğine inanılır.

Öte yandan şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesinin de bu gece verildiğine inanılır. 

Miraç kandili ne zaman? Hangi gün? 2023 yılı dini günler ve geceler

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?

Mübarek üç ayların başlangıcından itibaren başlayan kandil gecelerinin ilki Recep Ayının ilk manevi günü olan 26 Ocak Perşembe Regaip Kandili eda edildi. Miraç kandili ise Recep Ayının 17. Gecesi olan 17 Şubat Cuma Günü gerçekleşecek. Bir sonraki kandil berat Kandili, 6 Mart pazartesi günü gerçekleşecek. Üç ayların sonuncusu ve 11 Aydan daha hayırlı olduğuna inanılan ramazan Ayı 23 Mart’ta başlayacak. Ramazan Ayının 27. Gecesi Kadir Gecesi eda edilecek. Mevlid Kandili ise 26 Eylül Salı günü gerçekleşecek. 

2023 DİNİ GÜNLER LİSTESİ

23 Ocak PAZARTESİ: ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI
26 Ocak PERŞEMBE: REGAİB KANDİLİ
17 Şubat CUMA: MİRAC KANDİLİ
6 Mart PAZARTESİ:  BERAT KANDİLİ
23 Mart PERŞEMBE: RAMAZAN BAŞLANGICI
17 Nisan PAZARTESİ: KADİR GECESİ
20 Nisan PERŞEMBE: AREFE
21 Nisan CUMA: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
22 Nisan CUMARTESİ: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
23 Nisan PAZAR: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)
27 Haziran SALI: AREFE
28 Haziran ÇARŞAMBA: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)
29 Haziran PERŞEMBE: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)
30 Haziran CUMA: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)
1 Temmuz CUMARTESİ: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)
19 Temmuz ÇARŞAMBA: HİCRİ YILBAŞI
28 Temmuz CUMA: AŞURE GÜNÜ
26 Eylül SALI: MEVLİD KANDİLİ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam