Gazeteciler Roma ve Brüksel'de

Avrupa Komisyonu’nu ziyaret eden gazeteciler ardından Avrupa Birliği Konseyi temsilcilerinden Avrupa Birliği Konseyi’nin işlevlerinin genişleme bağlamında bilgi aldı. Avrupa Birliği Konseyi’nin temsilcisi Cristina Callach, AB’de son zamanlardan yaşanan ge

Gazeteciler Roma ve Brüksel'de

Avrupa Komisyonu’nu ziyaret eden gazeteciler ardından Avrupa Birliği Konseyi temsilcilerinden Avrupa Birliği Konseyi’nin işlevlerinin genişleme bağlamında bilgi aldı. Avrupa Birliği Konseyi’nin temsilcisi Cristina Callach, AB’de son zamanlardan yaşanan gelişmeler ve dış politikalar hakkında bilgi verdi. Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi ile devlet başkanlarının çok sık toplandığını ifade eden Callach, “Lizbon Antlaşmasının 1. yılındayız. Bu antlaşma ile devlet başkanlarının toplantıları çok önemli bir hale geldi. Bu yapılan toplantılarda ekonomik ve mali krizin ortadan kaldırılması için önemli kararlar alınması bekleniliyor. En önemli gündem maddesi ise AB’de de uygulanmamış daimi mali sistem oluşturulması planlanıyor. Şimdilik gececi bir sistem var. Bu geçici sistem 2013 yılına kadar devam edebilir. Görüşmeler sonucunda büyük ihtimale daimi bir sisteme geçilecek. İkinci gündem maddesi ise ekonomik kalkınma hedeflerimizden bahsedilecek. Avro’nun daha etkin hale geleceğini düşünüyoruz” dedi.

Lizbon Antlaşması’nın bir çok değişiklikler getirdiğinden bahseden Callach, “Avrupa Birliği’nde dönem başkanlığı var. Şu anda başkan Belçika’dan önümüzdeki Ocak ayında ise başkanlığı Macaristan devralacak” şeklide konuştu.

Avrupa Birliği Konseyi’nin Temsilcisi Andres Kjellegren de genişleme ve Türkiye ile AB ilişkilerini anlattı. Genişleme politikasının Avrupa Birliği’nin yürüttüğü en başarılı politikalardan bir tanesi olduğunu ifade eden Kjellegren, AB’nin 27 ülkenin üye olduğunu 3 tanede aday ülke ile müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 1960 yıllara dayandığını ifade eden Kjellegren, “ Resmi katılım müzakereleri ise 2005 yılına dayanır. AB içerisinde yasaları ve mevduatı kapsayan bir mühtasabat var. Türkiye’de müzakereler başlayınca 35 başlık belirlendi. Bunların içinde tarım, işsizlik ve farklı alanlar sıralandı. Avrupa Komisyonu Türkiye ile müzakereler başlamadan Türkiye’yi gözlemledi. Mesela tarım müzakeresi açılmadan önce komisyon Türkiye’ye gidip veterinerliğini inceliyor. Müzakere başlıkları açılınca ulusal yasalar AB mühtasebata uygulanıyor. Türkiye şimdiye kadar 35 müzakerelerin 23’ne katıldı ve sadece bir tanesi kapandı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Medya