Trabzon Dünyaya açılıyor

Türkiye'nin 4 büyük tiyatro festivalinden biri olarak gösterilen ve bu yıl 15 ülkeden 17 tiyatro topluluğunun ağırlandığı Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nde oyunlar kapalı gişe oynanıyor. Trabzon Devlet Tiyatrosunun öncülüğünde ''Karadeniz'e Kıy

Trabzon Dünyaya açılıyor

Türkiye'nin 4 büyük tiyatro festivalinden biri olarak gösterilen ve bu yıl 15 ülkeden 17 tiyatro topluluğunun ağırlandığı Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nde oyunlar kapalı gişe oynanıyor. 

Trabzon Devlet Tiyatrosunun öncülüğünde ''Karadeniz'e Kıyısı Olan Ülkeler Tiyatro Buluşması'' adıyla başlatılan, hedefini her yıl büyütüp uluslararası alana taşıyan ve ardından da ''Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'' adını alan festivalin 11'incisi 2 Mayısta Trabzon'da başladı. 

Trabzon Devlet Tiyatroları Sanat Yönetmeni Fatih Dokgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivale ev sahipliği yapan Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun 22 yıllık geçmişi bulunduğunu, bu süre içerisinde çok sayıda başarılı projeye imza attığını, festivalin de bunlardan biri olduğunu vurguladı. 

Trabzon'un, festival kapsamında şimdiye kadar 27 ülkeden 113 tiyatro topluluğuna ev sahipliği yaptığını, oynanan 153 oyunun da binlerce sanatsevere ulaştığını ifade eden Dokgöz, ''Barış, sevgi, dostluk ve kardeşliğin en önemli göstergesi olan festivale, Trabzon halkının gösterdiği ilgi bizi mutlu etmektedir. Festivalin başlangıcından bugüne kadar oynanan tüm oyunların biletleri tükendi. Bilet bulamayanlar bizlerden yardım istiyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Oyunlara her kesimin ilgisi var'' diye konuştu. 
 

Dokgöz, geçtiğimiz yıl festival kapsamında sahnelenen oyunları 5 bin 790 sanatseverin seyrettiğini de hatırlatarak, şunları kaydetti:
     ''Bu yıl bu sayının artacağını düşünüyoruz. Salonumuz 330 kişilik. Bilet fiyatları da normal seviyede. Fiyatlarda artışa gitmedik. Bu yılki festival sonunda oyunları izleyenlerin sayısının 6 binin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Her yıl festivale artan bir ilgi var. Bu da bizi mutlu ediyor.'' 

Bu yıl festivale katılmak için 37 ülkenin başvuruda bulunduğunu ifade eden Dokgöz, şöyle devam etti:
     ''Bizim için önemli olan oyunların kalitesi. Başvuran ülkelerin sahneleyeceği oyunları önceden izliyoruz ve festivale katılıp katılmamasına ondan sonra karar veriyoruz. Festivale gelecek yıl 40'ın üzerinde ülkeden başvuru bekliyoruz. Artık Trabzon'da düzenlenen tiyatro festivali neredeyse tüm dünya tarafından biliniyor ve yakından takip ediliyor. Bu da hem Trabzon'un hem de ülkemizin tanıtımı açısından çok olumlu bir gelişme.'' 

Dokgöz, festivale 15 ülkeden 309 kişinin geldiğini, bu kişilerin oyunlarının dışında Trabzon'un tarihi ve turistik yerlerini gezdiğini, Trabzon'dan çok olumlu izlenimlerle ayrılacaklarını umut ettiğini söyledi. 

Trabzon'da 15 Mayısa kadar devam edecek 11. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne Türkiye, Gürcistan, İsviçre, Japonya, Almanya, ABD, İrlanda, Romanya, Ermenistan, Rusya, İsrail, Tataristan, Litvanya, İspanya ve İtalya'dan 17 tiyatro topluluğu katılıyor.
    
     -''TRABZON'DAN DÜNYAYA AÇILAN KÜLTÜR PENCERESİ''-
    
     Öte yandan, Trabzon Devlet Tiyatroları tarafından festival kapsamında hazırlanan tanıtım kitapçığında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'in de açıklamaları yer aldı. 

Bakan Günay, açıklamasında, Trabzon'un lacivertle mavinin, yeşille kahverenginin buluşma noktası olduğunu ifade ederek, şunları vurguladı:
     ''Bereketini yağmurdan, azmini insanından, üretkenliğini çalışkanlığından alan ayrıcalıklı bir kent. Doğanın gücüne teslim olmayan inanç. Yeryüzüne yayılan horon ve kemençe coşkusu. Fındık bahçelerinde, mısır tarlalarında dökülen alın teri. Trabzon kültürler kavşağı. Yüzyıllardır boylu boyunca uzanan limanından dünyaya açılan medeniyet. Bir zamanlar takalarla, filikalarla, şimdilerde gemilerle, şileplerle yük taşıyan, yaşam kuran ticaret merkezi. Büyük tarihsel dönüşümlerin yaşandığı coğrafya.'' 

Trabzon'un 11 yıldır kendi kültürel ve tarihsel zenginliğini de sunarak Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne ev sahipliği yaptığını anımsatan Günay, şöyle devam etti:
     ''Festivalin ilk yıllarında Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden gelen tiyatrocular, sanatın ortak paylaşımında bir araya gelerek, bölgesel dayanışmanın, barışın artmasına aracılık ediyordu. 2006 yılından bu yana yalnızca Karadeniz'e kıyısı olan değil, diğer ülkeler de buluşmaya katılıyor. Böylece Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali Trabzon'dan dünyaya açılan kültür penceresi oluyor.''
    
     -''BAHAR, ULUSLARARASI KARADENİZ TİYATRO FESTİVALİ'YLE GELİR TRABZON'A''-
    
     Lemi Bilgin ise yazısında, baharın, ''coğrafyanın taşıdığı renklerle Trabzon'a geldiğini'' belirterek, şu ifadelere yer verdi: 

''Alı, yeşili, moru, lacivertli yamaçlardan Karadeniz kıyısına kadar bir inci dizilir. Fındıklar çiçek açar, mısırlar boy atar, günebakanlar güneşe başını çevirir. Toprak yağmurla bereketini giyinir, kuşanır. Hırçın dalgalar dize gelmeye başlar. Güneş denizden batarken ışıltısını yayar. Ay ışığı limandaki gemilere 'hoş geldin' der. 

Bahar, Devlet Tiyatroları Trabzon Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'yle gelir Trabzon'a. Karadeniz halkının birlikte üretme, yaratma coşkusu bir kere daha tiyatro şenliğiyle perçinleşir. Kültürlerarası buluşmanın sevinci yayılır sokaklara. Farklı ulusların bir arada olmasının getirdiği hoşgörü kuşatır her yeri. Tiyatro sahnesi dünyanın çeşitli ülkelerinin tanınmış topluluklarının oynadığı oyunlarla zenginleşir. Karadeniz'i çevreleyen komşu ve dost ülkeler başta olmak üzere, bir çok milletin sevgi sözcükleri yayılır yeryüzüne. Tam 11 yıldır festivali gelenekselleştirmiş olmanın kıymeti sarar kenti.''
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat