Türkiye'ye destek

Türkiye ile Suriye arasındaki gerginlik, dünyayayı ayağa kaldırdı. NATO, BM ve PENTAGON Türkiye'ye destek vereceğini açıkladı.Türkiye'nin Suriye'yi vurması dünya kamuoyunda büyük yankı buldu. NATO, BM ve PENTAGON, konuyla ilgili birer açıklama yaparak, Tü

Türkiye'ye destek

Türkiye ile Suriye arasındaki gerginlik, dünyayayı ayağa kaldırdı. NATO, BM ve PENTAGON Türkiye'ye destek vereceğini açıkladı.

Türkiye'nin Suriye'yi vurması dünya kamuoyunda büyük yankı buldu. NATO, BM ve PENTAGON, konuyla ilgili birer açıklama yaparak, Türkiye'nin yanında olduğunu ve birlikte hareket etmeye hazır oldukları mesajını verildi. 
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Türkiye'nin Suriye'yi bombalaması üzerine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı telefon görüşmesinde, savaşın büyümemesi adına müzakere yollarının açık olmasını istedi.
 
NATO Güvenlik Konseyi, Türkiyenin isteği üzerine olağanüstü toplanarak, Suriye kınandı.
 
Konuyla ilgili son açıklama ABD Savunma Bakanlığı PENTAGONDAN geldi, PENTAGON yetkilileri, savasın büyümeden biteceği yargısında bulundular.
 
BM, 'İLETİŞİM KANALLARI AÇIK OLSUN'
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, bugün yaşananların ardından tansiyonun daha da fazla yükselmemesi için Türkiye'ye, Suriye'yle bütün iletişim kanallarını açık tutmasını salık verdi.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı telefon görüşmesinde, bugün yaşananların ardından tansiyonun daha da fazla yükselmemesi için Türkiye'ye, Suriye'yle bütün iletişim kanallarını açık tutmasını salık verdi.
 
NATO'DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesinin ardından Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan NATO Konseyi, saldırıyı kınadı. 
 
Türkiye'nin Suriye'ye karşılık verdiğinin kamuoyuna yansıdığı saatlerde NATO Konseyi, Türkiye'nin yaptığı çağrı üzerine Brüksel'de büyükelçiler düzeyinde toplandı. 
 
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen başkanlığında yapılan toplantıda, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Haydar Berk, Suriye-Türkiye sınırında yaşanan gelişmelerle ilgili müttefik ülkelerin temsilcilerine bilgi aktardı. 
 
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Suriye oybirliği ile kınandı ve uyarıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklama şöyle:
 
"26 Haziran 2012 tarihinde belirtilmiş olduğu üzere, İttifak, Suriye'deki durumu yakından takip etmeye devam etmektedir. Suriye rejiminin, uluslararası hukukun aşikâr ihlali olan ve de İttifak'ın bir üyesinin güvenliğine yönelik tehlike teşkil eden, NATO'nun güneydoğu sınırına yönelik saldırgan hareketleri ışığında, Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması'nın 4.üncü maddesi çerçevesinde bugün toplanmış ve Suriye kuvvetlerinin, Türkiye'nin bu ülke ile bitişik sınır bölgelerini devamlı olarak bombardımana tabi tutması konusu tartışılmıştır.
 
3 Ekim 2012 tarihli yapılan ve 5 Türk vatandaşının ölümüne ve de pek çoğunun yaralanmasına neden olan son bombardıman, ciddi bir endişe durumu teşkil etmekte ve tüm İttifak taraflarınca kınanmaktadır. 
 
Güvenlik ve dayanışmanın, Washington Anlaşması'ndan kaynaklanan, bölünmezlik ruhu gereği, İttifak, Türkiye?nin yanında yer almakta, bu müttefike karşı sürdürülmekte olan bu türlü saldırganlığa derhal son verilmesini talep etmekte ve Suriye rejimini, uluslararası hukuku alenen ihlale son vermeye davet etmektedir.
 
PENTAGON, SAVAŞIN BÜYÜMEDEN BİTECEK
ABD Savunma Bakanlığı PENTAGON, Suriye'den ateşlenen ve Akçakale'de 5 kişinin ölümüne, 9 kişinin de yaralanmasına yol açması ve Türkiye'nin de Suriye'de belirlenen hedefleri vurması ile ilgili gelişmeleri kaygı ile izlediğini bildirdi.
 
Adı açıklanmayan üst düzey bir PENTAGON yetkilisi, durumu kaygı ile izlediklerini, ancak şu anki durumun çatışmanın daha da büyüyeceğine ilişkin herhangi bir sinyal vermediğini belirtti.
 
PENTAGON yetkilisi, "Bize göre Türkiye temel olarak Suriye'ye benle uğraşma. Suriye'de, içeride her ne oluyorsa bize bulaşma' mesajı veriyor" diye konuştu. Çatışmaların büyümesinin iki ülkenin de çıkarına uygun düşmeyeceğini belirten üst düzey PENTAGON yetkilisi, "Bazi yönlerden Türkiye'nin kaybedeceği daha çok şey olur böyle bir çatışmada. Halihazırda Suriye'den gelen mülteci sorunları var ve çatışma bunu daha da kötüleştirir.
 
Zaten Suriye'nin de o kadar çok problemleri var ki, hükümetin bunların üstüne yeni bir sorun eklemek isteyeceği en son şey olur" diye konuştub
 
RUSYA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ
Olayla ilgili ABD ve NATO, Türkiye'nin yanında olunduğu şeklindeki açıklamalar yaparken, Suriye'nin müttefiki Rusya, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov aracılığıyla konuştu.
 
Türkiye ile Suriye arasında çatışma çıkmasını isteyen radikallerin sayısının arttığına dikkat çeken Bakan yardımcısı, ihtiyatlı davranılması mesajı verdi ve NATO'yu uyardı: "Askeri müdahale, sığınma kampları ve benzeri oluşumlara karşıyız....'
 
Gatilov, "Türkiye provokasyonlara karşı maksimum hassasiyet göstermek zorunda" ifadesini de kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem