Türkiye’den Orta Amerika açılımı

 Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) üyeleri, Türkiye’nin Orta Amerika'daki bölgesel organizasyonlarla bağlarının güçlendirilmesi için birlikte çalışma kararına vardı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı, Orta Amerika ülkelerinin güvenlik

Türkiye’den Orta Amerika açılımı

 Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) üyeleri, Türkiye’nin Orta Amerika'daki bölgesel organizasyonlarla bağlarının güçlendirilmesi için birlikte çalışma kararına vardı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı, Orta Amerika ülkelerinin güvenlik ve refahı için oluşturulmuş bölgenin en güçlü uluslararası örgütü olan SICA'da düzenlenen Türkiye - SICA Dışişleri Bakanlığı Forumu'nun ortak sonuç bildirgesi yayınlandı.

Bildiride, SICA üyesi ülkeler ile Türkiye’nin, taraflar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla Guatemala’da bir araya geldiği belirtilerek, katılımcı bakanların, var olan dostluk ve dayanışmanın önemini teyit ettiği ve toplantıda ortaya çıkan olumlu gelişmelerden memnun kaldığı bildirildi.

Toplantıda, tarafların diplomatik, siyasi, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin devamı yönünde istekliliklerini ortaya koyduğu kaydedilen bildiride, Türkiye’nin, örgüte “bölge dışı gözlemci üye” olması ile G20’ye bu yıl dönem başkanlığı yapması tebrik edildi.

Türkiye ve SICA’nın, kobilerin teşvik edilmesi, kapsayıcı risk yönetimi, iklim değişikliği, kültür ve eğitim alanlarında ilişkilerin geliştirilmesinin öneminde mutabık kaldığı ifade edilen bildiriye göre, ayrıca, özellikle Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası organizasyonlarda çoğulcu sesin artması noktasında SICA ile Türkiye arasında işbirliğinin derinleştirilmesine karar verildi.

Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Topluluğu (CELAC) ile Karayip Devletleri Birliği (ACS) başta olmak üzere Türkiye’nin bölgesel organizasyonlarla bağlarının güçlendirilmesi için birlikte çalışma kararına varıldığına da değinilen bildiriye şöyle devam edildi:

“Taraflar arasında ekonomik gelişme, ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için işbirliği diyalog mekanizmasının oluşturulmasını kararlaştıran bakanlar, kalkınma işbirliğinin genişletilmesinin önemini vurguladı.

TIKA’ya bölgedeki girişimleri ve bu toplantıya katılımları dolayısıyla teşekkür eden SICA dışişleri bakanları, Türkiye’ye, Ekonomik Entegrasyon için Orta Amerika Bankası’na bölge dışı partner olarak katılımı konusunu değerlendirmesi teklifinde bulundu.

Bakanlar, Türkiye’nin Amerikan Devletleri Organizasyonu (OAS) katkısından duydukları memnuniyeti de dile getirdi.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem