Türkiye, dev anlaşmayı imzaladı

Türkiye, konvansiyonel silahların ihracatı, ithalatı ve transferi konusunda, mümkün olan en yüksek düzeyde ortak kurallar belirleyen ve hukuki bağlayıcılığı bulunan 'Silah Ticareti Anlaşması'na imza attı. Birleşmiş Milletler'de (BM) 7 yıl süren görüşmeler

Türkiye, dev anlaşmayı imzaladı
Türkiye, konvansiyonel silahların ihracatı, ithalatı ve transferi konusunda, mümkün olan en yüksek düzeyde ortak kurallar belirleyen ve hukuki bağlayıcılığı bulunan 'Silah Ticareti Anlaşması'na imza attı.
 
Birleşmiş Milletler'de (BM) 7 yıl süren görüşmelerin ardından 2 Nisan 2013'te BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve 3 Haziran 2013'te imzaya açılan anlaşmayı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Y. Halit Çevik imzaladı. BM Hukuksal İşler ve Anlaşmalar Bölümü Başkanı Gabriele Goettsche-Wanli, Türkiye'nin anlaşmayı imzalayan 76'ncı Ülke olduğunu belirtti. Wanli anlaşmaya imza atmasından dolayı Büyükelçi Halit Çevik'i kutladı. 
 
BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, 'Silahların Kontrolü' anlaşmasını imzaladıktan sonra gazeteciler yaptığı açıklamada, hükümetten aldığı yetki çerçevesinde anlaşmayı imzaladığını belirterek, "Biliyorsunuz bu antlaşmanın hazırlık sürecinde ve müzakerelerinde bizim de yapıcı katkılarımız oldu. Aktif bir şekilde bu anlaşmanın hazırlanması ve imzaya açılması için uğraş verdik. Zira bizim silah ticareti konusundaki standartlarımız esasında bugün bu anlaşmada belirtilen hükümlerin ötesinde. Dünyanın bu ticaret konusunda, sonunda bir anlaşmayla bağıtlanması geleceğe ilişkin umutlarımızı daha da artırıyor. Tabii anlaşmanın imzalanması, onaylanmasından sonra da yürürlüğe girmesi gerekecek. Bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz dünya için. Dünyada silah ticaretinin düzenlenmesi, evrensel kurallara bağlanması, daha huzurlu, daha güvenli, barış içinde bir dünya açısından son derece önemli" dedi. 
 
Anlaşmanın kendi hükümlerine göre, yeterli sayıda ülke tarafından onaylanmasından sonra yürürlüğe gireceğini ve imzalayan ülkeleri bağlayacağını belirten Çevik, "Önemli olan evrensel hale gelmesi. Bütün üye ülkeler tarafından imzalanması ve onaylanması gerekiyor" diye konuştu. 
 
Türkiye'nin imzaladığı 'Silahların Kontrolü' anlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylandıktan sonra geçerlilik kazanacak. Evrensel geçerliliği olabilmesi için, BM üyesi en az 50 ülkenin imzalayıp, hükümetleri tarafından onaylanması gereken 'BM Silah Ticareti Anlaşması', hiçbir ülkenin yurtiçinde silah kullanımına sınırlama yada standart getirmiyor. Taslak, tüm ülkelerin konvansiyonel silahların transferini kontrol etmek ve silah satıcı aracılarının alım-satımlarına uluslararası düzenleme getirmeyi amaçlıyor. Anlaşmaya bugüne kadar imza koymak istemeyen ülkelerin başında ABD geliyor. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler