Trabzon'da köyler mahalle olacak

Büyükşehirlerin yönetim yapısını yeniden düzenleyen ve 13 yeni Büyükşehir kurulmasını öngören tasarıya göre büyükşehir olacak illlerde bulunan köyler de artık ilçeye bağlı birer mahalle olacak.Ekim ayı içerisinde görüşülerek kanunlaşması beklenen Büyükşeh

Trabzon'da köyler mahalle olacak

Büyükşehirlerin yönetim yapısını yeniden düzenleyen ve 13 yeni Büyükşehir kurulmasını öngören tasarıya göre büyükşehir olacak illlerde bulunan köyler de artık ilçeye bağlı birer mahalle olacak.

Ekim ayı içerisinde görüşülerek kanunlaşması beklenen Büyükşehir Kanunu Tasarı Taslağı'na göre büyükşehir sınırı il sınırı olarak kabul edilecek. Böylece il sınırları içerisinde yer alan ancak, büyükşehire dahil olamayan köyler yeni sınırlarla büyükşehire dahil olarak bağlı olduğu ilçeye mahalle olacak. 
 
Yeni düzenlemeyle birlikte nüfusu 750 bini geçen 13 ilin de büyükşehir statüsü kazanacak.
 
Bununla birlikte 16 olan büyükşehir belediyesi sayısı 29'a çıkacak. Yeni düzenlemede de en fazla dikkat çeken değişiklik büyükşehirlerin sınırının genişlemesi. Eski düzenlemede kent merkezinin 50 kilometre dışında kalan yerler büyükşehirin hizmetlerinden faydalanamıyordu. Değişiklikle birlikte büyükşehir sınırı il sınırıyla aynı olacak.
 
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 2011 verilerine göre nüfusu 750 bini geçen Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin çıkarılması planlanan yasayla birlikte 2013'ten itibaren Büyükşehir statüsüne geçecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler