Torba yasa TBMM'de!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Yasa dışı dinlemeler konusunda ben de mağdur oldum. Dört yıl boyunca beni de dinlemişler. Bunları kim yapmışsa yargı önünde mutlaka hesap vermeli" dedi.TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "torba kanun"

Torba yasa TBMM'de!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Yasa dışı dinlemeler konusunda ben de mağdur oldum. Dört yıl boyunca beni de dinlemişler. Bunları kim yapmışsa yargı önünde mutlaka hesap vermeli" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "torba kanun" teklifi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Teklife, Resmi Gazete'de yayımlanan ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, kişisel verilerin gizliliğinin korunmasına ilişkin yönetmelik, madde ihdası ile eklendi.

Madde ihdasına ilişkin açıklama yapan Lütfi Elvan, Anayasa Mahkemesi'nin, söz konusu yönetmeliğin yasal düzenleme ile yapılması gerektiğine karar verdiğini, madde ihdası ile bunu gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

Konuşmasında yasa dışı dinlemelere değinen Elvan, bu konuda kendisinin de mağdur olduğunu, 4 yıl boyunca dinlendiğinin ortaya çıktığını belirtti.

Yasa dışı dinlemelerin belirli bir partiye değil, hemen hemen tüm partilere yönelik yapıldığını kaydeden Elvan, bu işi gerçekleştirenlerin mutlaka yargı önünde hesap vereceğini ifade etti.

Elvan, şunları söyledi:

"Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda, her bir uzmanın, uzman yardımcısının, daire başkanlarının, tüm yöneticilerin yaptığı iş ve işlemlerin normalde kayıtları tutulur. Ben 2013 yılı Aralık ayında göreve başladım. 2013 yılı sonuna kadar olan yapılan iş ve işlemlerin kayıtlarının silindiği tespit edildi. Mevcut kaydedilen disklerin de parçalandığı belirlendi. Bunlarla ilgili soruşturma süreci devam ediyor.

Ancak, 2014 yılı başında itibaren, veri güvenliğinin sağlanması amacıyla orada çok sayıda elemanın yerleri değiştirildi, görevlerinden alındı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda çapraz kontroller yapılıyor. En alt düzeydeki uzman yardımcısından, en üst düzeydeki yöneticiye kadar, yapılan her türlü iş ve eylemlerin hepsi kayıt altında tutuluyor; herhangi bir usulsüzlük, yasa dışı eylem olursa tespit edilsin diye. 2014 yılı öncesi döneme ait olan kayıtlar silinmiş. Ama 2014 yılı başından itibaren kayıtların tamamı tutuluyor. Kim yasa dışı dinleme yapmışsa yargı önünde mutlaka hesabını vermeli.

Dinlemelerle ilgili herhangi bir şekilde yetkilerin kötüye kullanımının tespiti halinde gereğini yaparız. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda üzerinde en hassas bir şekilde durduğumuz konu budur. Burada yapılan iş ve eylemlerin tamamı kayıt altındadır."


-"Her gün yüzlerce siber saldırı oluyor"

Siber güvenlik konusuna da değinen Elvan, bu konu üzerinde de hassasiyetle çalıştıklarını ifade ederek, "Bu konuyla ilgili, başkanlığını benim yürüttüğüm kurulumuz var. Öyle şeyler oluyor ki siber saldırı yurt dışından değil de sanki yurt içinden yapılıyormuş gibi  bir takım kurumların isimleri ve hatları bile kullanılabiliyor. Maalesef bunları yaşıyoruz. Buna yönelik önlemleri almamız bizim yükümlülüğümüz. Her gün yüzlerce siber saldırı oluyor" diye konuştu.

Bu saldırılara karşı güvenliğin güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Elvan, siber güvenliğin, her bir kurumun üzerinde hassasiyetle durması gereken bir konu olduğunu kaydetti.

Teklif üzerinde görüşmeler sürüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem