Terörü ihbar edene şehit ve gazi hakları

Terör eylemlerinin ortaya çıkarılmasında, etkisinin azaltılması veya önlenmesinde yardımcı olan siviller de gazi veya şehitlere sağlanan maaşın yanı sıra artık istihdam olanaklarından da yararlanabilecek Terör eylemlerinde hayatını kaybeden veya malul ola

Terörü ihbar edene şehit ve gazi hakları

Terör eylemlerinin ortaya çıkarılmasında, etkisinin azaltılması veya önlenmesinde yardımcı olan siviller de gazi veya şehitlere sağlanan maaşın yanı sıra artık istihdam olanaklarından da yararlanabilecek 

Terör eylemlerinde hayatını kaybeden veya malul olanlara maaş bağlanmasına ilişkin 4 Temmuz’da yapılan yasal değişikliğin ardından, terör şehidi ve malullerin yakınlarına kamuda istihdam hakkı sağlayan yönetmelik de değiştirildi.
 
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı olan sivillerden, bu faaliyetlerinden dolayı hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi, yoksa kardeşlerinden birisi iş hakkı elde edecek.
 
Terör eylemlerine karşı yardımlarının ardından hayatta kalan sivillerden çalışabilir durumda olanlar bu hakkı kendisi kullanabilecek. Hayatta kalıp çalışamayacak durumda olanlarınsa eş veya çocuklarından biri, iş hakkından faydalanabilecek.
 
İKİ KİŞİ HAK KULLANABİLECEK 
 
Görevleri sona ermiş olsa dahi, terörle mücadele kapsamında şehit olanların eşi veya çocuklarından birisiyle anne, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi iş hakkını kullanabilecek. Şehidin anne, baba ve kardeşlerinin olmaması, varsa kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyor olmaları veya yaş haddi dolayısıyla bu kadrolara atanamamaları durumunda da şehidin eşi ve çocuklarından iki kişi iş hakkını elde edecek. Anne veya babanın iş hakkını kullanmaması halinde ise iki kardeş talepte bulunabilecek.
 
18 YAŞ SINIRI VAR 
 
İstihdamdan faydalanmak isteyenlerden ilk iş hakkını kullanacak ailelere öncelik tanınacak. Eski yönetmelikte 5 yıl olarak belirlenen istihdam başvurusu süresi, şehitlik veya malullük olayının meydana geldiği tarihten itibaren 15 yıla çıkarıldı. Ayrıca istihdam başvurusunda bulunan hak sahiplerinden 18 yaşını doldurmaları istenecek. Başvuruda bulunanlar, sınav şartı aranmadan 1 ay içinde göreve atanacak.
 
MİT ÖĞRENCİLERİNİ KAPSIYOR
 
Yönetmelik, görevleri sona ermiş olsa bile uğradıkları saldırı sonucu şehit olanlar dahil kamu görevlileri, er ve erbaş, geçici ve gönüllü köy korucularıyla TSK, Emniyet ve MİT Müsteşarlığı’nca açılan okullarda veya bu kurumlar hesabına okuyan öğrencilerle, öğrenci olmak için temel ve intibak eğitimi görenlerle kanunun ilgili maddesinde anılanları da kapsıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler