Terör saldırılarının 31 günlük bilançosu

Teröristlerin son 31 gündeki saldırılarında asker, polis ya da korucu olmak üzere 22 güvenlik görevlisi şehit oldu, 7 vatandaş yaşamını yitirdi, 89 kişi yaralandıTürkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde "Çözüm Süreci"ni baltalayıcı eyle

Terör saldırılarının 31 günlük bilançosu

Teröristlerin son 31 gündeki saldırılarında asker, polis ya da korucu olmak üzere 22 güvenlik görevlisi şehit oldu, 7 vatandaş yaşamını yitirdi, 89 kişi yaralandı

Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde "Çözüm Süreci"ni baltalayıcı eylemler yapan bölücü terör örgütü PKK, son günlerde vatandaşların güvenli seyahat hakkını engelleme ve bölge halkının refahtan daha fazla pay alabilmesi için yürütülen yatırımları sabote etmeye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

KCK'nın geçen ay "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından başlattığı hain saldırıları sürdüren PKK, "Çözüm Süreci"nde devletin yaptığı reformlar, yatırımlar ve teşviklerle eğitim, ekonomi, sağlık, turizm, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere her alanda büyük değişim ve gelişim yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanının huzurunu baltalayıcı eylemler yapıyor.

Sürecin sağlıklı ve güvenli işleyebilmesi adına silahlarını bırakıp sınır dışına çıkmak yerine saldırılarını artıran teröristler, asker ve polisleri hedef almanın yanı sıra bölge insanının emniyetli bir şekilde seyahat edebilmesini engellemeye çalışıyor, bazı yatırımları sabote ediyor.

Son 31 gündeki (7 Temmuz-6 Ağustos) terör saldırılarında, aralarında Muş'un Malazgirt ilçesi Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'ın da bulunduğu 22 güvenlik görevlisi (asker, polis ya da korucu) şehit oldu, 7 vatandaş hayatını kaybetti, 89 kişi yaralandı.

Bu dönemde teröristlerce 100'den fazla araç ateşe verildi. Çatışmalarda 12 terörist öldürüldü, iki terörist yaralı ele geçirildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) PKK'ya yönelik yurtdışı ve yurtiçinde belirlenen hedeflere hava operasyonları da sürüyor. Bölgede 1 Ağustos'a kadar yapılan operasyonlarda, aralarında örgütün üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 260'tan fazla terörist etkisiz hale getirildi ve 400'ü aşkın terörist yaralandı. Devam eden operasyonlarda bugüne kadar yüzlerce teröristin etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Çoğunluğu PKK ve gençlik yapılanması YDG-H olmak üzere DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 24 Temmuz'dan bu yana yaklaşık bin 600 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 282'si tutuklandı.

TERÖR VE ÇIKAR AMAÇLI SUÇ ÖRGÜTÜ ÜYESİ HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULAR

Türkiye'deki cezaevlerinde, 3 Ağustos itibarıyla terör ve çıkar amaçlı suç örgütlerine mensup 6 bin 121 hükümlü ve tutuklu bulunuyor.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumları da kapsayan verilere göre, PKK'lı 3 bin 788 hükümlü ve 783 tutuklu, KCK'lı 195 hükümlü ve 58 tutuklu, DHKP-C'li 213 hükümlü ve 58 tutuklu, MLKP'li 37 hükümlü ve 7 tutuklu, TK/PML-TİKKO'lu 102 hükümlü ve bir tutuklu, diğer sol örgütlere üye 143 hükümlü ve 55 tutuklu, ceza ve infaz kurumlarında tutuluyor.

Hizbullah üyesi 295 hükümlü ve 6 tutuklu, El Kaide'den 53 hükümlü ve 19 tutuklu, Hizb-üt Tahrir'li 8 hükümlü, DAEŞ'li 5 hükümlü ve 62 tutuklu, diğer sağ örgütlere üye 97 hükümlü ve 136 tutuklu da yine cezaevlerinde yer alıyor.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, YDG-H üyeleri tarafından polislerin Nur Mahallesi'ne girişini engellemek amacıyla yola döşenen patlayıcı, sivil bir minibüsün geçişi sırasında patladı. TNT ve C4 karışımından oluşan A4 tipi plastik patlayıcının infilak etmesi sonucu 73 DD 836 plakalı minibüsün sürücüsü Sahip Akıl (31) yaşamını yitirdi. Patlamanın yaşandığı yerde derin çukur oluştuğu görüldü.

Hatay'da, Amanos Dağları Kisecik Tepe mevkisindeki 220. Hava Radar Kıta Komutanlığına uzun namlulu silahlarla 30 Temmuz'da silahlı saldırıda bulunan teröristler, İl Jandarma Komutanlığınca takibe alındı. Teröristlerin bölgedeki muhtemel geçiş güzergahına sabaha karşı pusu atan iki Jandarma Özel Harekat Timi, 3 teröristle temas sağladı ve çıkan çatışmada biri etkisiz hale getirildi. Valilik, diğer iki teröristin yaralı olarak kaçtığının değerlendirildiğini, bir roketatar, iki tabanca, iki el bombası ve örgütsel dokümanların ele geçirildiğini açıkladı.

Bitlis-Diyarbakır karayolunun 30. kilometresine döşenen uzaktan kumandalı mayın, Muş Emniyet Müdürlüğüne ait zırhlı aracın geçişi sırasında patlatıldı. Patlamada can kaybı ve yaralanma yaşanmazken, araçta hasar oluştu. Patlamanın ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde yüzleri maskeli terör örgütü mensuplarınca 3'üncü Jandarma Komando Tabur Komutanlığına roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıya emniyet güçlerinin karşılık vermesi üzerine ilçe merkezinde kısa süreli çatışma çıktı. Can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı saldırıda, mermilerin isabet ettiği nöbetçi kulübesi ve binanın bazı bölümlerinde hasar oluştu. Kaçan teröristlerin yakalanması için ilçede geniş çaplı operasyon yürütülüyor.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, Fırat Mahallesi'ndeki Ahmet Kaya Köprüsü'ne barikat kuran YDG-H mensupları, görevden dönen Mardin Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye aracını yaklaşık 10 saat alıkoydu. Mahalle sakinlerinin araya girmesiyle aracın geçişi sağlandı.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde, YDG-H üyeleri, güvenlik güçlerinin ara sokaklara geçişini engellemek için bazı sokaklara hendek kazdı. Bu ilçe ile Midyat arasındaki karayolunda da PKK mensuplarınca yola yerleştirilen el yapımı patlayıcı, askeri araçların geçişi sırasında infilak ettirildi. Can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı olayda, bir araçta hasar meydana geldi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, Devlet Hastanesi girişi kapısına konulan bomba görünümü verilmiş piknik tüpü, hastalar tarafından fark edildi. Haber verilmesi üzerine bölgeye gelen polis ekipleri, hastane ana kapısını giriş çıkışlara kapattı. Mardin'den gelen patlayıcı uzmanları, robot yardımıyla piknik tüpünü fünyeyle imha etti.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde, Alibey Mahallesi'nde toplanarak Belediye Caddesi'ne yürüyen yüzü maskeli grup, polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli attı. Yolu barikat kurarak trafiğe kapatan gruba biber gazıyla müdahale edildi.

İstanbul Okmeydanı'nda, Darülaceze Caddesi'nde yolun ortasındaki bariyerlere maskeli iki kişi tarafından bir pankart ve kapalı biçimde kutu bırakıldı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, caddeyi trafiğe kapatarak bölgede önlem aldı. Daha sonra bomba imha uzmanları tarafından fünyeyle patlatılan kutudan piknik tüpü ve kola kutusu çıktı. 

Kola kutusu da ikinci bir fünyeyle patlatılınca içinde parça tesirli bomba olduğu anlaşıldı. Şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Tunceli'de, bölücü terör örgütü mensuplarınca merkeze bağlı Gökçek Jandarma Karakoluna personel ve malzeme taşıyan helikoptere uzak mesafeden taciz ateşi açıldı. Güvenlik güçleri, teröristlere anında karşılık verdi. Olayda herhangi bir zayiat meydana gelmedi.

Tunceli-Erzincan karayolunda bölücü terör örgütü mensupları tarafından daha önce iki noktada eylem yapılmış, Valilik kararıyla güvenlik gerekçesiyle 3 Ağustos'ta yol ulaşıma kapatılmıştı. Karayolları ekiplerinin, teröristlerin yaktığı araçları yol dışına çıkarmasının ardından dün akşama doğru yolda ulaşım yeniden kontrollü olarak sağlanmaya başlandı. Teröristler yolun ulaşıma açılmasından birkaç saat sonra Tunceli-Erzincan karayolunun 38. kilometresinde bir menfeze yerleştirdikleri patlayıcıyı infilak ettirdi. Patlama nedeniyle karayolunda ve kentin içme suyunu sağlayan bir şebekede hasar oluştu. Karayolları ve Tunceli Belediyesi ekiplerinin menfezi onarmasının ardından yol kısa sürede tekrar ulaşıma açıldı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem