TBMM'de mesai başlıyor!

TBMM, 26. yasama dönemine yarın düzenlenecek yemin töreniyle başlayacak. Meclis, ilk iş olarak yeni başkanını seçecek, ardından da yeni hükümet için süreç başlayacak.    Cumhurbaşkanı’nın kabineyi onaylaması sonrası, 10 gün içinde güvenoylamasının yapılma

TBMM'de mesai başlıyor!
TBMM, 26. yasama dönemine yarın düzenlenecek yemin töreniyle başlayacak. Meclis, ilk iş olarak yeni başkanını seçecek, ardından da yeni hükümet için süreç başlayacak. 
 
Cumhurbaşkanı’nın kabineyi onaylaması sonrası, 10 gün içinde güvenoylamasının yapılması bekleniyor.
 
TBMM, uzun bir aranın ardından kapılarını yeniden açıyor. 1 Kasım seçimleriyle 26. Dönem Parlamentosu’na giren milletvekilleri yarın yemin edecek. Gece yarısından sonra tamamlanması beklenen yemin töreni ve Meclis Başkanlığı seçimini yine en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığındaki geçici başkanlık divanı yönetecek. En genç milletvekillerinin kâtip üye olarak görev yapacağı divanda HDP’nin 4, CHP ve AK Parti’nin 1’er üyesi bulunacak. Kâtip üyeler içinde de kadınlar çoğunluğu oluşturacak.
 
YENİ HÜKÜMET HAFTAYA
 
Yarın, aynı zamanda seçim hükümetinin görevi de sona erecek. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aynı gün Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yeni hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor. Mevcut hükümet, yenisi kuruluncaya kadar görevine devam edecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kabinesi Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra 1 hafta içinde hükümet programının Meclis’e sunulması, 2 gün içinde programın görüşülmesi, 1 tam gün geçtikten sonra da güvenoylamasının yapılması gerekiyor. Bu tabloda 28 Kasım’da güvenoylamasının tamamlanabileceği belirtiliyor.
 
BU DÖNEM MHP’YE BAŞKANVEKİLLİĞİ YOK
 
1 Kasım’da sandıktan çıkan tablo, başkanlık divanı üye dağılımından komisyon üyeliklerine kadar Meclis koltuklarına da yansıyacak. 18 üyeli başkanlık divanında AK Parti’ye 10, CHP’ye 5, HDP’ye 2, MHP’ye ise 1 sandalye verilecek. Böylece MHP’nin, Meclis Başkanı’na ve zaman zaman da Cumhurbaşkanı’na vekâlet edecek bir Meclis Başkanvekili bulunmayacak.
 
8’İNCİ AK PARTİLİ BAŞKAN
 
Meclis, yemin töreninin ardından ilk iş olarak yeni başkanını seçecek. 22 Kasım Pazar günü tamamlanması planlanan seçimde, Meclis’in çoğunluğuna sahip olan AK Parti’den 1 milletvekili 8’inci defa TBMM Başkanlığı koltuğuna oturacak. AK Parti’nin tek başına iktidara geldiği 3 Kasım 2002’den sonra 2 dönem Bülent Arınç, ardından Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, daha sonra 2 dönem Cemil Çiçek Meclis Başkanlığı yapmış, AK Parti’nin çoğunluğu kaybettiği 7 Haziran sonrası da bu göreve İsmet Yılmaz seçilmişti. (HABERTÜRK)
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler