''Suriye Kürtleri'ni En Çok Biz...''

 Başbakan yardımcısı Hüseyin Çelik, Suriye'deki gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı. "Suriye'deki Kürtler'in hakkını başka hiçbir ülke Türkiye kadar savunmamıştır" diyen Çelik, Türkiye'nin tek isteğinin, komşularının toprak bütünlüğü olduğunu söyledi

''Suriye Kürtleri'ni En Çok Biz...''

 

Başbakan yardımcısı Hüseyin Çelik, Suriye'deki gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı. "Suriye'deki Kürtler'in hakkını başka hiçbir ülke Türkiye kadar savunmamıştır" diyen Çelik, Türkiye'nin tek isteğinin, komşularının toprak bütünlüğü olduğunu söyledi.

 

Çelik şöyle konuştu:

Biz hep Suriye Kürtleri'nin haklarını müdafaa ettik. Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu, Nisan 2011'de Esed'le baş başa görüştüğünde konuştuğu 3 şey şuydu: Askerlerinizi, ağır silahlarla beraber şehirlerden çekin, sıkıyönetimi kaldırın ve Kürtler'e vatandaşlık verin. On binlerce Kürt vatandaş olarak kabul edilmiyordu, kimlikleri yoktu. Sayın Başbakan da en çok bu konuyu dile getirdi Esed ile görüşmelerinde.

 

"TÜRKİYE'YE TEHDİT OLUŞTURULURSA MÜDAHALE EDERİZ"

Bizim Irak'taki, Suriye'deki, İran'daki Kürtler'le bir problemimiz yok. Suriye'deki Kürtler'in ne olacağı veya Irak'taki, İran'daki Kürtler'in nasıl bir yapı içinde hayatlarını sürdürecekleri bizim konumuz değil. Başka ülkelerde ne olup bittiğiyle çok fazla ilgilenmeyiz. Başbakan'ın söylediği şu; eğer Suriye'nin kuzeyinde özellikle Nusaybin'in karşısında yer alan Kamışlı'da veya sınır boyunca PKK'nın konuşlunacağı, Türkiye için tehdit oluşturacağı bir pozisyon olursa biz, buna müdahele ediriz. Son derece haklı. Esas itirazımız buna yoksa Suriye'deki Kürtler'in nasıl yaşayacakları, Türkiye'nin değil Suriye'nin konusu.

 

"BARZANİ'YLE OLDUĞU GİBİ DİYALOG KURULABİLİR"

Suriye'deki Kürtler, kendilerinin temsilcisi olarak PYD'yi tercih ederse diyorsunuz; PYD eğer PKK'yla ittifaka giderse, oraya Abdullah Öcalan'ın resimlerini, PKK'nın bayrağını dikerse, kendi yapısı içinde Truva atı şeklinde PKK militanlarını getirip yerleştirir ve Türkiye için tehdit oluşturursa biz PYD'yi de tehdit olarak kabul ederiz. Bunu yapmazsa Barzani'yle yapıldığı gibi diyalog kurulabilir.

 

"KUZEY IRAK'LA DOSTANE İLİŞKİLERİMİZ VAR"

Irak'ta federe Kürt devleti veya özerk bölge savaş sebebedir, deniyordu biz iktidara gelene kadar. Biz iktidara geldikten sonra dedik ki Irak'ın kuzeyindeki Kürtler'in nasıl yaşayacağı bizim problemimiz değil. Bizim akrabamız onlar. Barzani'yle geliştirdiğimiz ilişkiler ortadadır. Gelecek hafta Davutoğlu'nu oraya göndereceğini söyledi Başbakan. Onlar geliyor, biz gidiyoruz, oradan ham petrol almaya başladık. Kuzey Irak'la son derece dostane ilişkimiz var. Suriye'deki Kürtler'le de olacak. Bugüne kadar dünyadaki hiçbir ülke bu kadar net Suriye'deki Kürtler'in hakkını savunmamıştır.

 

"BÖLGEMİZDEKİ SINIRLAR, HAYALİ"

Bizim dış Türkler'le ilgilenmemiz ne kadar tabiiyse Irak'ın kuzeyindeki Kürtler'in Suriye'deki Kürtler'ee ilgi duyması o kadar tabiidir. Bizim bu bölgedeki sınırlar doğal değil cetvelle çizilmiş, hayali sınırlardır.

 

"MEDYADA PANİK HAVASI VAR"

Oraya PYD veya başkası diyelim, Öcalan'ın resmini, PKK bayrağını astılar. Sadece orada mı; Diyarbakır'da, Van'da, Hakkari'de de eylem yapıyorlar. asıyorlar. Bu, şu anlama gelmiyor; PKK orayı yönetiyor veya oraya yerleşti. Türk basınında panik var. Kandil gibi Kuzey Suriye oluştu diye. Israrla bu panik havası pompalanmaya çalışılıyor.

 

"BİZ KOMŞULARIMIZIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ"

Bizim arzumuz; Irak'ın, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması. Maliki hükümetiyle birlikte Şii bölgesine ciddi yatırım yapılıyor, Şii ve Sünniler arasında korkunç çatışmalar var. Irak böyle giderse üçe bölünür. Siz eğer kuzeyde böyle bir yapı oluşturmaya çalışırsanız Lazkiye'de de Nusayri ağırlıklı yapı meydana gelir. Biz bütünlük içinde demokratik yapı isteriz.

 

"ANADİLDE EĞİTİM VERİLİNCE PKK SİLAH BIRAKACAK MI?"

Oradaki Kürt meselesinin buradaki Kürt meselesini etkileme konusuna gelince; biz PKK veya şu veya bu tatmin olsun diye değil insanlık hakkı olduğu için, demokrasi gereği Kürt vatandaşlarımızın haklarını teslim ettik. Biz gayrimüslim azınlıklar için de adımlar attık, onlar eline silah alıp dağa çıktığı için yapmadık. Dinder insanlar kendi ülkelerinde adeta paryaydı, onlar için adımlar atıldı, ellerine sihal alıp dağa çıktıkları için yapılmadı bunlar.

 

Anadilde eğitim seçmeli olur mu, diyorlar. Dayatacak değiliz. Ben anadili Kürtçe olan ve 7 yaşına kadar başka dil bilmeyen biriyim, bunun anlamını en iyi ben bilirim. Anadilde eğitim ha deyince ertesi gün olmaz; eğitimci olarak söylüyorum, 6,5 yıla yakın Milli Eğitim Bakanlığı yapmış biri olarak söylüyorum. 

 

Anadilde eğitim verseniz PKK silah bırıkacak mı? PKK'nın Kürt derdi yok, belki başta vardı. Artık Kürtler'in PKK derdi var, onlara dert oluyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem