SMS'lere ceza geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren düzenlemeye göre, pazarlama ve tanıtım amaçlı ve izinsiz gönderilen SMS’lerle ilgili şikayetlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, elektronik haberleşme sektöründe hizmet

SMS'lere ceza geliyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren düzenlemeye göre, pazarlama ve tanıtım amaçlı ve izinsiz gönderilen SMS’lerle ilgili şikayetlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, elektronik haberleşme sektöründe hizmet veren işletmecilerin abonenin isteği dışında gönderdiği pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS ve e-postalar konusundaki şikayetlerin ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yapılması gerektiğini belirterek, işletmecilere söz konusu SMS ve e-postalar dolayısıyla ağır para cezaları ile karşılaşacakları uyarısında bulundu.
 
Bilgin, yaptığı açıklamada, pazarlama ve tanıtım amaçlı izinsiz gönderilen SMS ve e-postalarla ilgili düzenlemenin 1 Mayıs'ta yürürlüğe girdiğini anımsattı.
 
Kamuoyunda pazarlama ve tanıtım amaçlı izinsiz SMS’lerle ilgili şikayetlerin BTK’ya yapılacağına ilişkin yanlış bir algı oluştuğunu ifade eden Bilgin, "Sadece elektronik haberleşme sektöründe hizmet veren işletmecilerin abonenin isteği dışında gönderdiği pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS ve e-postalar konusundaki şikayetler BTK'ya yapılacak. Bunun dışındaki finans, sağlık, bankacılık başta olmak üzere diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmeciler tarafından gönderilen izinsiz pazarlama ve tanıtım gibi haberleşmelerle ilgili şikayetler ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yapılacaktır" dedi.
 
Operatörler de gönderemeyecek
 
Elektronik haberleşme sektöründe yetkilendirilmiş şirketlere pazarlama, tanıtım, cinsel içerik iletimi amaçlarıyla yapılan otomatik arama makineleri, fakslar, e-posta, kısa mesaj gibi haberleşmelere ilişkin olarak abonelerden izin alma zorunluluğu bulunduğuna dikkati çeken Bilgin, şirketler sözleşme ve taahhütname imzalanması sırasında ispat yükümlüğü işletmecilerde olmak şartıyla abonelere pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS, e-posta isteyip istemediklerini sorma zorunluluğu getirildiğini bildirdi. Bilgin, "Abonelerin pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS ve e-posta istemediklerini beyan etmeleri halinde kesinlikle bu amaçlarla SMS ve e-posta gönderilemeyecek" ifadesini kullandı.
 
Telefon ve internet aboneleri ile kablo ve uydu TV aboneleri pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS ve e-posta gönderilmesine izin verilse bile işletmecilerin her bir haberleşmenin sonunda bu tür haberleşme yapılmasını reddetme imkanını abonelere ücretsiz sağlamakla yükümlü olacaklarını belirten Bilgin, abonelerin her zaman bu tür SMS ve e-postaları istemediğini işletmecilere bildirme imkanına sahip olacağını, abonelerin pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS istemediklerine ilişkin GSM operatörlerine gönderecekleri mesajların kesinlikle ücretsiz olacağını kaydetti.
 
Söz konusu düzenlemeyle pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS ve e-posta gönderen BTK tarafından yetkilendirilen işletmecilere ağır ceza getirildiğine dikkati çeken Bilgin, "İşletmeciler, abonelerin isteği dışında izinsiz, pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS ve e-posta göndermeleri halinde bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde 3'üne kadar ağır para cezaları ile karşılaşacaklardır" uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler