Şimşek: Sıfır açık hedefine rahatlıkla ulaşılacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gerçekleşmelerinin 2015 yılında genel devlet için öngörülen sıfır açık hedefine rahatlıkla ulaşılacağını gösterdiğini açıkladı.Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 Yılı Ocak-Ekim dönemi ilgili bütçe değerlendirmesinde bulu

Şimşek: Sıfır açık hedefine rahatlıkla ulaşılacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gerçekleşmelerinin 2015 yılında genel devlet için öngörülen sıfır açık hedefine rahatlıkla ulaşılacağını gösterdiğini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 Yılı Ocak-Ekim dönemi ilgili bütçe değerlendirmesinde bulundu. Bakan Şimşek, "Bütçe gerçekleşmeleri 2015 yılında genel devlet için öngördüğümüz sıfır açık hedefine rahatlıkla ulaşacağımızı gösteriyor. Merkezi yönetim bütçesi 2015 yılı Ekim ayında 7,2 milyar TL fazla, Ocak-Ekim döneminde ise 6,2 milyar TL açık vermiştir. Hatırlanacak olursa 2014 yılı Ekim ayında bütçe açığı 3 milyar TL, Ocak-Ekim döneminde ise 14,9 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu, geçen seneye göre bütçede yaklaşık 8-10 milyar TL'lik iyileşmeye tekabül etmektedir" dedi.

Siyasi belirsizliğe, küresel ekonomideki zayıf seyre, finansal dalgalanmalara ve jeopolitik gerginliklere rağmen elde edilen bu performansın AK Parti hükümetlerinin mali disiplinden taviz vermediğinin en somut kanıtı olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, "Güçlü bütçe performansında, öngörülenden daha yüksek gelir gerçekleşmeleri belirleyici olmuştur. Bütçe gelirleri, 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 oranında artmıştır. Bu artış, 2015 yılı Bütçe Kanununda öngördüğümüz yüzde 6,3'lük artış hedefinin iki katından fazladır. Ayrıca bütçe giderlerini kontrol altında tutmamızda bu performansta etkili olmuştur. 2015 yılı Ocak-Ekim döneminde bütçe giderleri yüzde 11,5 oranında artarak 404,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bütçe giderleri yılın tamamı için öngördüğümüz 503 milyar TL'lik harcama tahmininin yüzde 80'ine denk düşmekte ve hedeflerimize paralel seyretmektedir" değerlendirmesini yaptı. Bu başarılı tablonun bir tesadüf eseri olmadığının altını çizen Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bütçe disiplini konusundaki hassasiyetlerimizi yansıtmaktadır. Bu yıl genel kamu dengesinin açık vermeyecek olması Türkiye ekonomisinin bir çıpası olarak mali disiplini daha da pekiştirmiştir. Bu sayede Türkiye'nin iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığı artmıştır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler