Sahte bal reklamlarına ağır ceza

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "sahte bal" tanıtımı yapan "Tuana" ve "Tat tat" markalı iki bal şirketine toplam 20 bin TL idari para cezası verdi. Bakanlık, ayrıca sahte bal reklamı yayınlayan "Flash TV"ye toplam 400 bin TL idari para cezası verildiğini açı

Sahte bal reklamlarına ağır ceza

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "sahte bal" tanıtımı yapan "Tuana" ve "Tat tat" markalı iki bal şirketine toplam 20 bin TL idari para cezası verdi. Bakanlık, ayrıca sahte bal reklamı yayınlayan "Flash TV"ye toplam 400 bin TL idari para cezası verildiğini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Reklam Kurulu 13 Ocak’ta 232. toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 182 dosya karara bağlanırken, bu dosyalardan 101’i ön inceleme sonucunda başvurulardaki eksiklikler ve mevzuata aykırılık bulunmaması nedeniyle gündeme alınmadı. Reklam Kurulu’nun karara bağladığı 81 dosyadan 7’si mevzuata aykırı bulunmazken, mevzuata aykırı bulunan 74 dosyadan 58’üne durdurma cezası, 16’sına ise toplam 1 milyon 163 bin 921 TL idari para ve durdurma cezası uygulanmasına karar verildi.

Toplantıda, piyasada "Tuana" ve "Tat Tat" markaları ile satışa sunulan bal numuneleri üzerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca gerçekleştirilen analizler neticesinde adı geçen ballarda taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edildi. Söz konusu ürünlerin ambalajlarında yer alan, "Süzme salgı balı, güvenle al", "Petekli bal, doğal çiçek balı" şeklindeki tanıtımlardan dolayı "Tuana" markalı balların sahibi Tuana Bitkisel Ürünler Koz. Gıda İnş. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. ile "Tat Tat" markalı balların sahibi Tatlı Tat Gıda İnş. Teks. İth. İhr. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. hakkında ayrı ayrı 10 bin TL idari para ve söz konusu tanıtımları durdurma cezaları verildi.

Diğer taraftan tüketicileri yanıltıcı nitelikte ve mevzuata aykırı olmaları nedeniyle "Flash TV" adlı kanalda yayınlanan iki ayrı bal reklamından dolayı her bir reklam için 200 bin TL olmak üzere reklamı yayınlayan mecra kuruluşu olan Göktuğ Elektronik Yay. San. Tic. İşletmecilik A.Ş.’ye toplam 400 bin TL idari para cezası verildi.

Reklam Kurulu tarafından 2014 yılında bal reklamları ile ilgili olarak 2 reklama durdurma cezası, 23 reklama ise 2 milyon 108 bin 892 TL idari para cezası ve ilgili reklamları durdurma cezası uygulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler