Rötarlı balık avı start aldı

 1 Eylül’de kalkan av yasağı, 24 metre sınırlaması nedeniyle dün start aldı. Karara tepki göstermek için 3 gün gecikmeli denize açılan balıkçılar, teknelerini hamsi ile doldurarak sahile döndü. 24 metre sınırlamasında ısrar edilmesi halinde istavrit, pala

Rötarlı balık avı start aldı

 

1 Eylül’de kalkan av yasağı, 24 metre sınırlaması nedeniyle dün start aldı. Karara tepki göstermek için 3 gün gecikmeli denize açılan balıkçılar, teknelerini hamsi ile doldurarak sahile döndü. 24 metre sınırlamasında ısrar edilmesi halinde istavrit, palamut, çinakop, levrek gibi balıkların başka ülke balıkçıları tarafından avlanacağını belirten bir balıkçı “Bu tür balıklar sığdan seyreder. Bu sınırlamayla onları avlamamız imkânsız. Hamsi biz ağ atmadan önce kasası 80 TL’den satılıyordu. Şimdi 50 TL’ye düştü. Önümüzdeki günlerde hamsi daha da ucuzlar. Halkımız bu sene balığa doyacak” dedi.

 

 

18 Ağustos 2012 Resmi Tarihli Gazete'de yayınlanan ticari amaçlı su ürünleri tebliği kapsamında Türkiye’deki deniz avcılığının bel kemiğini oluşturan Tirol ve Gırgır balıkçığına yönelik olarak belirlenen gırgır avcılığının Türkiye sularında 24 metrelik derinlikle sınırlandırması kararına balıkçıların tepkisi sürüyor.

 

Bu kararla mağdur edildiklerini belirten balıkçılar, 3 günlük rötarın ardından “Vira Bismillah” diyerek ağlarını denize attı. Yüklü miktarda hamsi balığı ile Yenikapı Su Ürünleri Hali önünde demir atan teknelerdeki balıklar küreklerle köpük kasalara dolduruldu. Kasalardaki balıklar halde adeta kapanın elinde kaldı. 15 kiloluk bir kasa hamsi 25 TL’den satıldı. Daha kaliteli olan ve 20 kiloluk kasalardaki hamsi ise 50 TL’ye alıcı buldu. Ağ atmadan önce aynı kasa hamsinin 80 TL’ye satıldığını belirten bir balıkçı “Bu sene deniz balık kaynıyor. Tüm tekneler kasalarını doldurdu” dedi.

 

Yasağa tepkilerinin sürdüğünü belirten bir balıkçı da “Bizim sıkıntımız bitmiş değil. Hamsi zaten 40-50 metre açıkta bile tutulabilen bir balık. Bizim amacımız daha kıyıda tutulabilin istavrit, palamut, çinakop ve levrek gibi balıkları tutabilmek. Bu sene palamut yılı olacak. Halkımıza ucuz palamut yedirmek istiyoruz. Ancak bu 24 metre sınırlamasıyla mümkün değil. Bu tür balıklar sığdan seyir ediyorlar. Bu yasak nedeniyle onları avlayamayacağız. Balık sabit yerde duran bir hayvan değil. Bizim deniz sularımızdan çıkıp komşu ülke sınırlarına girince oradaki meslektaşlarımız onları avlayacak. Bu sınırlama kalkmazsa vatandaş palamudun ancak fotoğrafına bakar. Ya da palamut zengin sofralarının yemeği olur” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem