Polisten faili meçhul avı

Şanlıurfa polisi, uyguladığı farklı teknik, ilginç yöntem ve kriminal testler ile kentte faili meçhul cinayetleri bir bir aydınlatıyor.2 yıl önce kurulan ve tozlu raflara kaldırılan 8 faili meçhul cinayeti aydınlatıp, Kayseri'de bayramda şeker toplamaya ç

Polisten faili meçhul avı

Şanlıurfa polisi, uyguladığı farklı teknik, ilginç yöntem ve kriminal testler ile kentte faili meçhul cinayetleri bir bir aydınlatıyor.

2 yıl önce kurulan ve tozlu raflara kaldırılan 8 faili meçhul cinayeti aydınlatıp, Kayseri'de bayramda şeker toplamaya çıktıktan sonra kaybolan 3 çocuğun katil zanlısını bulan ekip, şimdilerde 6 önce PKK'nın haraç isteğine olumsuz yanıt veren 2 petrolcü kardeşi öldürenlerin kimliklerinin saptanıp yakalanması için gece gündüz çalışıyor.

2009 yılında Konya'dan Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'ne Cinayet Büro Amiri olarak atanan Ertuğrul Güler, oluşturduğu ekip ile şüphelileri bulunamadığı için 'faili meçhul' olarak tozlu raflara kaldırılan cinayet dosyalarını tek tek ele aldı. Özel ekip, bazılarında görgü tanığı bile bulunmayan cinayet dosyalarını yeniden incelemeye başladı. Yıllar sonra olay yerine giderek yeniden araştırma yapan polisler, çektiği yeni görüntü ve fotoğrafları olay anında çekilen kayıtlarla karşılaştırdı. Suçlu gibi düşünüp, cinayetin nasıl işlenmiş olabileceğine dair fikirler üreten ekip, ölen kişilerin yakın çevresindeki yüzlerce kişiyle yeniden görüştü. Suçlu profilini belirleyen polis, uyguladığı özel teknik ve olay yerinde bulduğu DNA'lar sayesinde cinayet şüphelilerini tek tek yakaladı.Kentte faili meçhul olarak kalan 7 cinayeti aydınlatan polisler; olay yerinde bırakılan sigaranın söndürülüş şeklinden, yıllar sonra bulunan havlu üzerinde bırakılan izde bulunan DNA'dan yola çıkarak şüphelilere ulaştı. Polis faili meçhul cinayetleri çözerken, kentte meydana gelen cinayetlerin şüphelilerini de olayın hemen ardından, ya da birkaç gün sonra ele geçirmeyi başardı.

'KATİL GİBİ DÜŞÜNÜYORLAR'
Faili meçhul cinayetleri araştıran polis, ilk olarak katile ilişkin bilgileri elde etmek için çalışma yapıyor. Suçlu gibi düşünüp hareket eden polis, olay yerindeki bulgular ve araştırma sonucunda şüphelinin fiziksel ve ruhsal durumunu ortaya koyuyor. Şüpheli profilinin ortaya çıkarılmasının ardından, öldürülen kişilerin çevresinde profile uyanları mercek altına alan polis, kimi zaman kısa kimi zaman ise uzun süren araştırmalar sonunda olayın failine ulaşıyor. Sorgulamalarında cinayetleri itiraf eden ve tutuklanan şüpheliler, polislerin kendilerini ele geçirmesinde uyguladığı yöntemler karşısında şaşırdıklarını dile getiriyor.

KAYSERİ OLAYINI AYDINLATTILAR
Tozlu raflardan indirdiği geçmişe yönelik cinayetleri aydınlatmayı başaran Cinayet Büro Amiri Ertuğrul Güler ve ekibi, başarılı çalışmaları ile kamuoyunda 'CSI Urfa' olarak ünlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü ise, Kayseri'de 2009 yılının Eylül ayında bayramda şeker toplamaya çıktıktan sonra kaybolmaları ile kamuoyunda geniş yankı uyandıran 3 çocuk olayının aydınlatılması için geçen yıl çalışma başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kurulan 8 kişilik özel ekibe, faili meçhullerdeki başarısı ile dikkat çeken Şanlıurfa Cinayet Büro Amirliği'nin 5 personeli dahil edildi. Kayseri'ye giden ve Şanlıurfa Cinayet Büro Amiri Ertuğrul Güler'in soruşturma amiri olarak görev yaptığı ekip, 4 ay süren çalışma sonunda Kayseri'de kaybolan 3 çocuğun katil zanlısına ulaştı ve çocuklara ait cesetlerde Yozgat'ta toprağa gömülü olarak bulundu.

PKK'NIN HARAÇ CİNAYETİNİ ARAŞTIRIYORLAR
Çalışmaları ile dikkat çeken Cinayet Büro Amirliği son olarak Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde, geçen yıl Ağustos ayında PKK adına haraç talebine olumsuz yanıt verdiği için öldürülen 2 petrolcü kardeşin katil zanlılarını bulmak için çalışma başlattı. Geçen yıl 8 Ağustos'ta meydana gelen olayda; Suruç'un Yıldırım Mahallesi'nde petrol istasyonu bulunan Bilal ve Deyah Çelikten kardeşlerden 2 kişi PKK adına kendilerinden haraç istedi. Bu talebe olumsuz yanıt veren Çelikten kardeşler, gece geç saatlerde saldırganların kalaşnikof tüfeklerle açtığı ateş ile yaşamını yitirdi. Olayın ardından yürütülen çalışmalarda cinayete ilişkin bulguya rastlanmadı.

EMNİYET MÜDÜRÜ TALİMAT VERDİ, ÇALIŞMA BAŞLADI
Uzun süren çalışmalarda sonuca ulaşılamazken, Kasım ayında Şanlıurfa'ya atanan Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, bu yıl başında Çelikten kardeşlerin ölümüne ilişkin olayın aydınlatılması talimatını verdi. Likoğlu'nun talimatının ardından Asayiş Şube Müdürü Sedat Yorgancı'nın görevlendirmesiyle Cinayet Büro Amiri Ertuğrul Güler başkanlığında 20 kişilik özel operasyon birimi kuruldu. 4 ay sonra yeniden soruşturma başlatan ekip, yoğun bir çalışma içerisine girdi. Petrol istasyonunun olayın öncesindeki 4 aylık kamera kayıtlarını incelemeye başlayan ekip, olay yeri çevresinde de yeniden araştırma başlattı. Daha önceki olay yeri inceleme ekibinin çalışmasında bulunan delilleri mercek altına ekip, kendisi de istasyon çevresinde inceleme yapılan alanı genişleterek yeniden araştırma başlattı. Polisler, istasyon ve cinayetin ardından şüphelilerin kaçış güzergahını kapsayan 5 kilometrelik geniş alanda olay yeri incelemesi yaptı. Aylar sonra olay yerinde bulunan sigara izmariti, pet şişe, kağıt gibi şüphelilerin kullanabileceği her şeye el konuldu.

5 BİN KİŞİ İNCELENDİ, 10 BİN ARAÇ TARANDI
Olay gününe ait kamera kayıtlarını inceleyen ve şüphelilerin gidebileceği alternatif güzergahları belirleyen polisler, şüphelilerin silahları kullanış şekli ve davranış analizini yaptı. Olay yerinde sık sık cinayet gününün tatbikatını yapan polis, geçen 2 aylık süreçte ilçedeki 5 bin kişiyi inceleyip, istasyonda petrol alan 10 bin aracı taramadan geçirdi. Polisler, olayın meydana geldiği hafta içerisinde istasyon çevresinden hangi aracın kaç kez geçtiğini de araştırdı. Polis, istasyon duvarlarına fizyolojik testler uygulayıp, kriminal yöntemler ile yeni delillere ulaştı. Elde ettiği bilgileri tek tek değerlendiren ekip, yeni bilgilere ulaşmak sokaklarda da farklı kılıklarda personel görevlendirdi.

52 KİŞİNİN DNA'SI ALINDI
PKK'nın haraç isteğine olumsuz yanıt verdiği için infaz edildiği ileri sürülen Çelikten kardeşler cinayetini soruşturan ekip, olay yerinde bulduğu yeni delillerde bulduğu DNA'lardan yola çıkarak, elde edilen suçlu profilleri doğrultusunda incelediği 10 bin kişi içerisinde profile uyan 50 kişiden kan, kıl ve tırnak örneği aldı. Alınan örnekler Adli Tıp Kurumu'nda deliller üzerinde bulunan DNA'lar ile karşılaştırılacak. Adli Tıp Kurumu'na gönderilen 50 örneğin aynı zamanda soy bağı taraması da yapılacak. Yapılacak tarama sonunda polis DNA'ların eşleşmesi halinde şüphelilere, soy bağının uyması durumunda ise cinayetin DNA'sı alınan kişilerin anne veya baba tarafından akrabası tarafından işlendiğini belirleyecek.

HER GÜN İNCELEME YAPILIYOR
Gönderilen DNA testi sonuçları beklenirken, polis cinayetin aydınlatılmasına yönelik her gün olay yerinde inceleme yapıyor. Her sabah olay yeri ve çevresinde araştırmalarını sürdüren polis yeni bilgi ve bulgulara ulaşmak için araştırma yaparken, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, cinayetin aydınlatılması için yoğun şekilde çalışıldığını ve olayın faili meçhul kalmaması için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem