Özgecan protestosunda kadın-erkek gerginliği

Mersin’de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın öldürülmesi, kadınları sokağa döktü.Çanakkale Kadın Platformu, İskele Meydanı’nda toplanarak kadın cinayetlerini protesto etti. Açıklama esnasında erkeklerin arka tarafa geçmesi istenince, aland

Özgecan protestosunda kadın-erkek gerginliği

Mersin’de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın öldürülmesi, kadınları sokağa döktü.

Çanakkale Kadın Platformu, İskele Meydanı’nda toplanarak kadın cinayetlerini protesto etti. Açıklama esnasında erkeklerin arka tarafa geçmesi istenince, alanda gerginlik yaşandı.

Çanakkale Kadın Platformu, Mersin’de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın yakılarak öldürülmesi olayını protesto etmek amacıyla İskele Meydanı’nda protesto eylemi düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı eyleme, erkekler de destek verdi. Kadın Platformu adına açıklama yapmak isteyen Yasemin Adsız’ın ’basın açıklaması için kadın arkadaşlarımızı öne alıp, erkek arkadaşlarımızı alanın arkasına alalım’ demesi erkekler tarafından tepkiye yol açtı. Gruptaki erkekler, "Biz size destek vermeye geldik" diye yanıt verdi.

Adsız’ın aldığı tepkiye karşı tutumda ısrarcı olarak, "Bu katliam her ne kadar sınıfsal ve kapitalist düzenin oyununun bir sonucu olsa da sonuçta erkek eliyle yapılmış bir katliam. Erkek arkadaşların desteğini alsak dahi kadınların ön planda olmasını istiyoruz. Bu ricamızı kabul edin" demesi üzerine gruptaki bazı kadınların da sesinin yükselmesine sebep oldu. Kadın üyeler, ’Cinsiyet ayrımcılığı’ yapıldığını belirterek bu isteği doğru bulmadıklarını açıkladı.

Bir süre devam eden tartışmanın ardından, Adsız, "Bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum. Biz erkekler gitsin demedik. Arkaya geçmelerini istedik" dedi. Daha sonra kadın ve erkekler birlikte açıklamayı dinledi.

Alanda yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Kadın Platformu adına konuşan Yasemin Adsız, Özgecan Adsız’ın olay esnasında yaşadıklarını anlattı. Genç kızın son anlarını dinleyen alandaki bazı kadınlar gözyaşlarını tutamadı. Adsız, “2015 yılının ilk 46 gününde Özgecan dahil 37 kadın, erkek şiddetiyle katledildi. Kadınlar her gün kendi hayatları hakkında karar vermek isterken, evlerine, işlerine, okullarına gitmek isterken, sokakta yürürken, taksiye minibüse binerken erkekler tarafından öldürülüyor. Bu cinayetlerin sürekliliği, cinayetleri durdurmayan, gerekli önlemleri almayan devletin eril yapısını gözler önüne seriyor” dedi.

Grup, açıklamanın ardından kordon boyunda sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşe katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Sesimizi daha yüksek çıkarmamız lazım. Kadın cinayetlerine, kadının aşağılanmasına karşı, kadının bu toplumda asil unsur olduğunu şiddetle haykırmamız lazım. Kadını da bu noktada bilinçlendirmeliyiz. Özgecan canından oldu. Ama arkasında, onu tanımadan seven bir kitle bıraktı. Ama sadece Özgecan değil, dün bir kadın öldü. Bugün bir kadın ölecek, böyle giderse yarın da bir kadın ölecek. Bu yüzden hükümetin sahte politikalarının artık bir an önce sona ermesi gerekir. Kadınların toplum içerisindeki varlığının kabul edilmesi gerekir. Eğitim sistemimizin de artık dini unsurlardan ayrılarak çağdaş, laik Atatürkçü bir seviyeye yeniden kazandırılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Eylem, daha sonra olaysız şekilde sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler