Outlet AVM'ler kapanabilir!

Artık yalnızca alışveriş yapmak için değil; yemek-içmek, gezmek ve vakit geçirmek için de tercih edilen AVM’ler, hızla sosyal hayatımızın merkezine yerleşti. AVM’lerin ve içlerindeki mağazaların en çok rağbet görenleri ise adında “outlet”, “seri sonu” gib

Outlet AVM'ler kapanabilir!

Artık yalnızca alışveriş yapmak için değil; yemek-içmek, gezmek ve vakit geçirmek için de tercih edilen AVM’ler, hızla sosyal hayatımızın merkezine yerleşti. AVM’lerin ve içlerindeki mağazaların en çok rağbet görenleri ise adında “outlet”, “seri sonu” gibi ibareleri taşıyanlar. Çünkü bu ibareler, tüketicinin bilinçaltına, “aynı markayı daha ucuza satıyoruz” mesajını veriyor. Ama çoğunlukla işin aslı öyle olmuyor. Adı “outlet” olan AVM’nin içindeki gerçek outlet mağaza sayısı 3-5’ten fazla değil. Mağazanın tabelasında “seri sonu” yazıyor ama kıyıda köşede kalan iki raf, üç askı dışında her şey sezon ürünü…

İşte bu aldatıcı durumu engellemek için 29 Ocak 2015 tarihinden itibaren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi (6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun).

Buna göre; seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malların satıldığına dair ibarenin mağaza adında kullanabilmesi, “satışa sunulan malların en az yüzde 70’inin belirtilen niteliklere sahip olmasına” bağlı.

“OUTLET TERZİ” OLUR MU?

AVM’nin adında kullanılabilmesi için ise AVM içerisinde yer alan “perakende işletmelerin tamamının” bu kapsamda faaliyet göstermesi gerekiyor (Md. 10). İşin en ilginç yanı, Kanunda “perakende işletme” tanımlanırken, kapsamına “esnaf ve sanatkârlar” bile dahil edilmiş (Md. 3/1-ı).

Yani AVM’nin adında “outlet” varsa içindeki “terzi veya ayakkabı tamircisi de outlet olmak zorunda!”

50 BİN TL CEZASI VAR

Yükümlülüklere aykırı hareket eden “mağaza 5 bin” (Md. 18/1-c), “büyük veya zincir mağaza 25 bin, AVM ise 50 bin TL” (Md. 18/2) idari para cezası ile karşı karşıya kalacak. Üstelik fiilin bir takvim yılı içinde tekrarı halinde, “her tekrar için 2 katı idari para cezası” uygulanacak (Md. 18/5).

OUTLET AVM “OUT” OLUR

Outlet mağaza ve AVM’lerin kanuna uygun hale gelmeleri için “2 yıl geçiş süresi”öngörülmüş. Ama bu süreçte “ceza kesilmeyeceği belirtilmemiş!”.

Söz konusu 2 yıl dolmadan önce veya dolduktan sonra, “outlet terzi” olamayacağı için sadece iki ihtimal var: Ya “outlet” ve benzeri ifadeler AVM adlarında kullanılamayacak ya da kanundaki bu “uygulanamaz hüküm” bir an önce değiştirilecek.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem