Milli takıma noktayı koydu

 Eurobasket 2013 Elemeleri öncesinde iki yıllık aranın ardından yeniden ekibin başına geçen Bogdan Tanjevic'in milli takım kariyeri sona erdi.Ülkemizde düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı gümüş madalya ile tamamlayarak büyük bir başarıya imza a

Milli takıma noktayı koydu

 

Eurobasket 2013 Elemeleri öncesinde iki yıllık aranın ardından yeniden ekibin başına geçen Bogdan Tanjevic'in milli takım kariyeri sona erdi.

Ülkemizde düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı gümüş madalya ile tamamlayarak büyük bir başarıya imza atan 12 Dev Adam'ın tecrübeli koçu Bogdan Tanjevic, rahatsızlığı nedeniyle bıraktığı görevine geri dönmüştü.

Türkiye Milli Takımı'ndaki başarılarına Eurobasket 2013'e de takımın katılımını sağlayarak bir başarı daha ekleyen Karadağlı antrenör, Türkiye Milli Takımı'ndaki kariyerini, Eurobasket Elemeleri sonrasında tamamlanmış oldu.

4-22 Eylül 2013 tarihleri arasında Slovenya’daki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda takımın başında kimin yer alacağı ise şimdilik büyük bir soru işareti.

KANSERİ ATLATTI

Bogdan Tanjevic'e, Basketbol Ligi'nin 2009-2010 sezonunda kolon kanseri tehşisi kondu. Karadağlı koçun sarı-lacivertli takımla olan sözleşmesi feshedildi. Ancak Tanjevic, tedaviyi ikinci plana atarak A Milli Basketbol Takımı ile o yıl ülkemizde düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandı.

KOLON KANSERİ NEDİR?

Kalın bağırsak kanseri. Özellikle batı ülkelerinde çok görülen bir kanser türüdür. Toplumda görülme sıklığı 10 binde 5 dolayındadır. Erkekte ve kadında eşit oranda görülen kolon kanseri bütün kanserler içinde görülme sıklığı bakımından 3. sırada yer alır.

TANJEVİC'İN MİLLİ TAKIM KARİYERİ

2005 Avrupa Basketbol Şampiyonası: 2001'de Avrupa 2.'si olan altın jenerasyon, Tanjevic önderliğindeki 2005 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda takım beklentilerin altında kaldı. Bu şampiyonada Türkiye ancak 12. sırada kendine yer buldu.

2006 Dünya Basketbol Şampiyonası: 2004 yılında takımın başına getirilen Tanjeviç, Türk Milli Takımı'nın Japonya'da Dünya 6.'sı olmasında büyük pay sahibiydi. İlk turda grubunda Litvanya, Avustralya, Brezilya ve Katar'ı yenen Türkiye bir üst turda da Slovenya'yı devirmeyi başardı. Ancak çeyrek finalde Arjantin'e boyun eğen milliler, Litvanya'yı bir kez daha yenerek ilk 6'ya girdi.

2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası: 2005 Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndaki başarısızlıktan sonra 2007 Avrupa Şampiyonası'nda daha iyi bir derece hedeflenmesine rağmen ve turnuvadaki en iyi 4-5 takım arasında gösterilen ulusal takım ancak 12. oldu. Böylece 2008 Olimpiyatları'na da gidilemedi.

2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası: 2005 ve 2007'deki başarısızlıklar ve 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılması Tanjeviç'i yeni, dinamik bir kadro oluşturmaya itmiştir. Bu turnuva bu yeni takımı birbirine alıştırmak ve yeni bir başarı elde edilmesi için iyi bir fırsat oldu. Bu nedenlerden ötürü, Mehmet Okur, Ermal Kuqo, Kaya Peker gibi çok önemli oyuncuları kadroya dahil etmedi. Bu turnuvuda genç ve tecrübeli isimlerden kurulu Tanjeviç yönetimindeki Türkiye, Litvanya, Polonya ve Bulgaristan'ı yenerek bir üst tura çıkmış, bu turda da Sırbistan ve o yılın şampiyonu İspanya'yı yenmesine rağmen çeyrek finalde Yunanistan'a kaybederek şampiyonayı 8.nci sırada tamamlamıştır.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası: Tanjeviç kolon kanseri olmasına rağmen tedaviye gitmeyip takımın başında durdu. Türkiye'de düzenlenen 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın Ankara ayağında oyndığı grup maçlarında Porto Riko, Rusya, Çin, Yunanistan ve Fildişi Sahilleri'ni yenen Türkiye, gruptaki 5 maçını da galibiyetle tamamladı. 2. turda Fransa'yı, çeyrek finalde de Slovenya'yı yenen Tanjeviçli 12 Dev Adam, yarı finalde ise Sırbistan'ı 83-82 yenerek finale çıktı. Böylece Tanjeviç, Türk Milli Basketbol Takımı'na tarihinde ilk kez FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nda final oynama fırsatı sağladı. 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası finalinde ise Türkiye, Amerika'ya 81-64 yenilerek dünya ikincisi oldu. Bu şampiyona sonrası kendisine Türkiye halkı tarafından 13. Dev Adam deniyor.

2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası Elemeleri: Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu, Enes Kanter ve Ersan İlyasova gibi NBA yıldızlarının yer almadığı kadroda büyük bir revizyon yaparak genç isimlerle büyük bir başarı yakalayan Tanjevic, milli takım kariyerine başarılı bir son nokta koydu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem