Meclis Genel Kurulu’nda "paralel" tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz arasında "paralel yapı" tartışması yaşandı.HDP grubunun paralel yapı, yargı, güvenlik, Türk Silahlı Kuvvetle

Meclis Genel Kurulu’nda "paralel" tartışması

Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz arasında "paralel yapı" tartışması yaşandı.

HDP grubunun paralel yapı, yargı, güvenlik, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), istihbarat, gizli dinleme gibi konuların araştırılmasına ilişkin önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü sırada AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz arasında "paralel yapı" tartışması yaşandı.

HDP grubu önerisi lehinde konuşmak için kürsüye gelen CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "Paralel yapı sizin kafanızda bir paralel yapı. Diyorsunuz ki, ’Efendim, işte, Pensilvanya Fethullah Gülen’in yapısı.’ Hiçbir siyasi destek olmadan hiçbir yapı, devletin hiçbir kurumunu ele geçiremez ve etkin olamaz, bunu biliyorsunuz" dedi.

Özgündüz, "Biz kandırıldık’ falan, filan bunlar çocuk oyuncağı, devleti yönetmek çocuk oyuncağı değil, kandırıldıysan sorumluluğu alacaksın kardeşim, istifa edeceksin. İçişleri Bakanı istifa edecek, ya sorumluluk alacak, özür dileyecek. Böyle bir saçmalık olur mu?" ifadelerini kullandı.

İKİ VEKİL ARASINDA SÖZLÜ TARTIŞMA

Daha sonra HDP grup önerisinin aleyhinde söz alarak kürsüye gelen AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan’ın CHP’li Özgündüz’ün konuşmasını hatırlatarak, "Bu ülkede paralel yok, varsa sizinle beraber var" dediğini söylemesi üzerine iki vekil arasında sözlü tartışma yaşandı.

Kürsüden bugün bir gazetenin manşetinde yer alan haberi gösteren Turan, "Bugün basına çıkan, bugün bazı medyada yer alan sizi daha fazla etkileyen meselelerle ilgili bir mahcubiyet olur mu, bir hesaplaşma olur mu diye. Her zaman söylüyorum: Ya hatalarla yüzleşirsiniz ya da yüzsüzleşirsiniz. Siz yıllardan beri bize ettiğiniz ithamlarla, bize attığınız iftiralarla bugün karşı karşıyasınız" şeklinde konuştu. Turan’ın konuşması sırasında CHP sıralarından sık sık itirazlar yükseldi.

"Milletimiz darbeciye, kumpasçıya, numaracıya aklı dışarıda, eli burada olana prim vermedi ve vermeyecek" diyen Turan, "Şimdiye kadar olan tüm darbeleri, tüm kumpasları, tüm kötü niyetli iddiaları milletimize giderek çözdük. En son paralel iddiasında da son bir buçuk yıldan beri görmeyen akıl, hissetmeyen kalp kalmadı. ’Nerede paralel var?’ diyen insana ’Kör müsün?’ kardeşim derler. ’Nerede paralel?’ diyene ’insaf’ derler" ifadelerini kullandı.

"BİZ KARDEŞTİK, YANLIŞ YAPTILAR GEREĞİNİ YAPIYORUZ"

Turan, "Çatlasanız da patlasanız da bu partinin bu ülkeye olan hizmetleri, borcu ve ödemesi devam edecek. Seçime kaldı üç ay, çok değil üç ay. Eğer haklıysanız çekiliriz, oraya geçeriz ama millet size paralelle yürümenin bedelini ödetirse -ki ödetecek- yine buradayız, yine görüşürüz, yine bağırmaya devam edersiniz. ’Deveyi hendekten atlatan bir tutam ottur’ derler. Bu kadar ufak beklenti için, bu kadar yanlış işin paralelle bir arada olmak, yıllarca küfrettiğiniz insanlarla beraber olmak yakışmaz diye düşünüyorum. İki tane kardeş düşman olabilir, örnekleri çok ama iki tane düşman kardeş oluyorsa oraya soru işareti koy. Biz kardeştik, yanlış yaptılar, gereğini yapıyoruz. Siz düşmandınız, yanlış yaptılar, gereğini yapın lütfen. Önümüzdeki süreçte göreceksiniz, bu ülkenin en büyük meselesi, AK Parti’nin değil, devletin bekası için, milletin bekası için en büyük kavgamız paralellerle olmaya devam edecek. İster orada yer alın ister milletle yer alın. Orada yer alırsanız on üç yıl daha burada bağıracağız, dinleyeceğiz, konuşacaksınız" şeklinde konuştu.

"BU KÜRSÜ BÖYLE PİŞKİN KONUŞMA GÖRMEDİ"

Turan’ın bu sözlerinin ardından tartışmaya bazı CHP, MHP VE HDP’li vekiller de dahil oldu. Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Turan’ın "Bir gazete manşetini göstererek grubumuza hitaben bir ’paralelci’ yaftasını yakıştırmaya gayret eder bir suçlamada bulunduğunu" söyledi. "Bu kürsü çok pişkin konuşmalar gördü ama böylesini hiç görmedi" diyerek söze başlayan Gök’e CHP sıralarından alkışlarla destek geldi. Gök, "Yani ben pişkin konuşmanın ötesinde, hukukçu kimliğimden dolayı da sevdiğim bir kardeşimin, ayrıca doğruluğu belgelenmemiş, bir kendi oluşturdukları medyanın, havuz medyasının manşete taşıdığı bir konuyu da arkasına sığınmasını da anlayabilmiş değilim. Bu konularda çok net konuşuyorum, bugün arkadaşlarımız, sayın konuşmacının ifade ettiği konularda savcılığa ve hukuk mahkemelerine başvurarak gerekli yasal süreci başlatmışlardır. Bu tamamen yalandır. Bu havuz medyasının uydurduğu ve kişilik haklarına ağır saldırıların bundan sonra da nasıl artırılacağını gösteren tipik bir örnektir. Bunun arkasına sığınmak ayıptır" ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından HDP grubunun önerisi Genel Kurul’un oylamasına sunuldu ve oy çokluğuyla reddedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler