Manevi kızı evinde duymuş!

Geçen günlerde kaybettiğimiz manevi kızı Ülkü Adatepe de Atatürk'ün Malatyalı olduğunu 2007'de doğrulamış. Atatürk ’ün Selanik’e küçük yaşlarda Malatya ’dan gittiği, anne ve babasının da farklı kişiler olduğuna ilişkin Radikal ’de yer alan iddialar, günde

Manevi kızı evinde duymuş!

Geçen günlerde kaybettiğimiz manevi kızı Ülkü Adatepe de Atatürk'ün Malatyalı olduğunu 2007'de doğrulamış.

 

Atatürk ’ün Selanik’e küçük yaşlarda Malatya ’dan gittiği, anne ve babasının da farklı kişiler olduğuna ilişkin Radikal ’de yer alan iddialar, gündeme bomba gibi düştü. Atatürk ’ün hayat öyküsüne dönük tartışma doğuracak yeni bilgiler de ortaya çıktı. Bunlardan en çarpıcı olanı, geçen günlerde trafik kazasında hayatını kaybeden Atatürk ’ün ‘manevi kızı’ Ülkü Adatepe’nin sözleri. Adatepe’nin yılda iki kez Malatya ’ya gittiği söyleniyor. Bu gidişlerin birisi de 2007 yılı ekim ayına denk geliyor. Malatya ’da protokolün katıldığı bir ‘Cumhuriyet Balosu’ düzenleyen Adatepe, dikkat çekici bir açıklama yapıyor. Adatepe, “ Atatürk ’ün ailesi Malatya ’dan Selanik’e gitti. Ata’nın evinde bu konuşmayı duydum” diye demeç veriyor. Bu açıklama, 10 Ekim 2007 tarihinde Malatya Yeni Haber gazetesinde yayımlanıyor.

Yazar Fatih Bayhan, Atatürk ailesi üzerine 1997 yılından bugüne çalışma yapıyor. “Mustafa’dan Kemal’e: Atatürk ’ün Büyük Sırrı” adıyla hazırladığı kitabında, devletin resmi kayıtları ile ilk kez yayımlanacak belgeler yer alıyor. Kitapta, Atatürk ’ün anne ve babasının Mehmet Reşat Bey ile Ayşe Hanım olduğu, küçük yaşta babası şehit olunca Malatya ’dan halası Zübeyde Hanım’ın yanına götürüldüğü, annesinin ölümünden sonra da halası Zübeyde Hanım’ın nüfusuna kaydedildiği iddia ediliyor. Bayhan, Ali Rıza Efendi’nin Malatya ’dan Selanik’e gidiş belgesinin Kültür Bakanlığı’nın yayımladığı “ Atatürk ’ün Soykütüğü Üzerine Bir Çalışma” adlı eserde olduğunu söylüyor “Ali Rıza Bey’in babası Kırmızı Hafız Efendi’nin torunu Salih Efendi şecerede ‘oğul’ olarak gösteriliyor. Salih Efendi’nin tam soyağacı Kültür Bakanlığı’nın çıkardığı kitapta var. Bu çalışma Akçadağ’daki aileyi açıkça ortaya koyuyor.”

Atatürk ’ün kız kardeşi Makbule Hanım’ı biliyoruz. Araştırmacı Bayhan, bir de “Ömer” isminde şehit erkek kardeşi olduğunu söylüyor. Atatürk ’ün kardeşi olduğu iddia edilen Ömer Çakır, Çanakkale ’de şehit düşüyor. Ömer Çakır’ın iki oğlu Ahmet ve Mehmet. Malatya Akçadağ’da çiftçilik yapmış. İkisi de şu anda hayatta değil. Ancak, çocukları ve yakınları Akçadağ’da yaşıyor. Bayhan’a göre, Atatürk ’ün yeğenleri Ahmet ve Mehmet’ten olan ve Akçadağ’da yaşayan akrabalarının sayısı 50 civarında.

‘ Malatya ’dan göç ettiler’

Geçen günlerde hayatını kaybeden Atatürk ’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin, 2007 yılında düzenlediği Cumhuriyet Balosu’nda yaptığı konuşmaya dair Malatya Yeni Haber gazetesinde yer alan haber de iddiayı güçlendiriyor. Adatepe gazeteye, Atatürk ’ün ailesinin de Malatya ’dan Selanik’e göç ettiğini ve buna dair konuşmalara Atatürk ’ün evinde tanık olduğunu söylemiş.

Tarihçiler ne diyor?

Atatürk ’le ilgili iddialarını tarihçilere sorduk. Prof. Dr. Cemil Koçak, şimdiye kadar bu yönde bilgiye rastlamadığını belirtirken, “Kitap çıktığında incelemek lazım” dedi. Diğer tarihçilerin konuya dair yorumları ise şöyle:

Tarİhçİ Ayşe Hür: “Belgeleri hiç görüp okuyamadığım için bilemiyorum ama olabilir. Atatürk ’ün geçmişi çok iyi bilinen bir konu değil. Muğlak, bulutlu bir hikâye var elimizde. 1930’larda aile kökenini, soyunu sopunu araştırmak için bir araştırma emri veriyor. O araştırmada nasıl bilgilere varıyor ya da bir bilgiye varılıyor mu bilemiyoruz, o çalışmadan bir şekilde vazgeçiliyor. Kitabı bekleyelim bence. Bu tür sorular gerçeğe ulaşmak için yapılıyorsa, faydalı.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler