Küçük belediyelere kötü haber

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yeni hazırladıkları 'Belediyeler Kanunu'nda, belediye kurulması için 5 bin nüfus şartı getirdiklerini, 2 binin altında nüfusa sahip belediyelerinde söndürüleceğini açıkladı.Şahin, Türkiye genelinde 250'nin altında nüfusa

Küçük belediyelere kötü haber

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yeni hazırladıkları 'Belediyeler Kanunu'nda, belediye kurulması için 5 bin nüfus şartı getirdiklerini, 2 binin altında nüfusa sahip belediyelerinde söndürüleceğini açıkladı.

Şahin, Türkiye genelinde 250'nin altında nüfusa sahip 18 bin köy ile 50 nüfusa sahip 3 bin mahalle bulunduğuna da dikkati çekti. Bakan Şahin’inin sözünü ettiği ‘Yeni Köy Kanun’ ile ‘Yeni Büyükşehir Kanunu’nun gelecek ay itibari ile tamamlanarak Meclis'e gönderilecek.

'Muhtarların Yeni Anayasa’daki Yeri' konulu toplantı Ankara Sanayi Odası (ATO)’da yapıldı. Toplantıya İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi başta olmak üzere, Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ve Türkiye’nin 7 bölgesinden konfederasyon temsilcileri katıldı.

NÜFUS DAĞILIMI DENGESİZ

Geleceğin yine kırsalda olacağını belirten İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, kırsal kesimlerde asgari şehir şartlarının sağlanmasının önemine dikkat çekerek, kentlerdeki alt yapı projelerinin aynısının köylerde de yapılması ile bunu sağlayacaklarını ifade etti. Köyler insan hayatının her döneminde olmasa da belli dönemlerinde olduğunu vurgulayan Şahin, köyün insanımızın aslı olduğunu, bunun da köyün mahallenin ve kentin düşmanı olduğu anlamına gelmediğinin altın çizdi.

Türkiye’deki nüfus dengesizliğine de dikkat çeken Şahin, beldelerde nüfusu 50’nin altındaki mahalleler ile nüfusu 250’nin altında olan köyler olduğunu dile getirerek, nüfusu 250'nin altında 18 bin köy ile nüfusu 50'nin altında 3 bin mahalle bulunduğunu söyledi.

Şahin, bu köy ve mahallelerin söndürülmesinin kolay olamadığını bildirerek, yeni düzenlemelerle bunların düzenleneceğini, yeni köylere kolay kolay izin vermediğini sözlerine ekledi.

"NÜFUSU 2 BİNİN ALTINDA BELEDİYELER SÖNDÜRÜLECEK"

Yeni 'Belediyeler Kanunu'na da işaret eden Şahin, yeni belediye kurulması için 5 bin şartını getirdiklerini, 2 binin altındaki belediyelerin ise söndürüleceğini belirtti. Bu çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Şahin, gelecek hafta bu yasanın meclise getirileceğini bildirdi.

Hazırlanmakta olan Büyükşehir Kanunu’nun önemli değişiklikler getirdiğini anlatan Şahin, nüfusu 750 bini geçen 13 ilin olduğunu, bunların da 'Büyükşehir statüsü'ne geçeceğini anımsattı.

 YENİ KÖY KANUNU GELECEK AY TAMAMLANACAK

 Bir diğer çalışma olan Yeni Köy Kanunu’nun da tasarı halinde olduğunu aktaran Şahin, her an güncellendiğini, muhtarların da katkısını aldıklarını dile getirdi. Şahin, bu çalışmanın da gelecek ay içerisinde tamamlanacağını söyledi.

 YENİ KÖY KANUNU İLE MUHTARLARIN ÖZLÜK HAKLARI DÜZELTİLECEK

 AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de yere yönetimlerde yapılacak düzenlemelerin önemine vurgu yaptı. Muhtarlara seslenen Tanrıverdi, özellikle hazırlanan Yeni Köy Kanunu ile muhtarların özlük haklarının düzeltileceğini kaydetti. Kırsal kesimlere her türlü hizmetin gidebilmesi için bu düzenlemelerin önemli olduğunu aktaran Tanrıverdi, muhtarlara bir de müjde verdi. Bazen medyaya da yansıdığını anımsatan Tanrıverdi, muhtarlığın yada muhtarlıkların asla ve asla kaldırılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

 

Çıkarılacak Büyükşehir Kanunu ile ise beldeler ile köylerin mahalleye dönüşeceğini ve mahallelerin artacağını buna paralel olarak ta muhtarların artacağını ifade eden Tanrıverdi, hiçbir zaman muhtarları yok saymadıklarını ve muhtarların sorunlarına duyarlı olmaya devam edeceklerini söyledi. Tanrıverdi’nin muhtarlara yönelik bu müjdeleri üzerine muhtarlar Tanrıverdi’yi ayakta uzun süre alkışladı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler