Kışla ölümleri için sürpriz karar

Kışlada şüpheli ölümleri önleyemeyen ve bu ölümleri etkili şekilde soruşturmamakla eleştirilen devlet ara formül buldu. Buna göre, artık kışlada ölümlerle ilgili soruşturma ve yargılamalarda aile avukat seçebilecek ve bunun ücreti devlet tarafından ödenec

Kışla ölümleri için sürpriz karar

Kışlada şüpheli ölümleri önleyemeyen ve bu ölümleri etkili şekilde soruşturmamakla eleştirilen devlet ara formül buldu. Buna göre, artık kışlada ölümlerle ilgili soruşturma ve yargılamalarda aile avukat seçebilecek ve bunun ücreti devlet tarafından ödenecek. Daha önemlisi bu avukatların savcılıkça yapılacak olay yeri inceleme, ölü muayenesi ve otopsi ile tanık ve bilirkişi dinlenmesi vb. işlemler sırasında hazır bulunması zorunlu olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, askeri ceza kanunu dahil askerlikle ilgili temel kanunlarda kapsamlı değişiklikleri de içeren 6586 sayılı kanunu onayladı. Kanunda, çoğuna intihar denilen, ancak bugüne kadar etkili şekilde soruşturulmayan kışladaki şüpheli ölüm olaylarını yakından ilgilendiren bir yeni değişiklik de yer aldı. Bunun için 211 sayılı kanuna özel madde eklendi.

BARODAN ZORUNLU AVUKAT

Buna göre; asker kişilerin kıta, karargâh ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde soruşturma ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil etmek üzere kendilerinin seçtiği bir avukat vekil olarak görevlendirilecek. Fiili veya hukuki imkansızlık nedeniyle görevlendirme yapılamaması halinde ise bu görev, baro tarafından belirlenecek bir avukat tarafından yürütülecek. Daha önemlisi, bu ölümlerle ilgili aileler adına görevlendirilen ve ücreti devletçe karşılanacak bu avukatların, savcılıkça yapılacak olay yeri inceleme, ölü muayenesi ve otopsi ile tanık ve bilirkişi dinlenmesi işlemleri sırasında hazır bulunması zorunlu olacak. Başka ifadeyle bu avukatlarım katılımı olmadan kışladaki şüpheli ölüm olayları soruşturulamayacak. Ölenin yasal mirasçıları tarafından seçilen veya baroca görevlendirilen avukatların ücreti ölen askerin mensubu olduğu bakanlığın (Milli Savunma veya İçişleri Bakanlığı) bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

Kışladaki ölümlerin daha etkili soruşturulabilmesine, sadece askeri savcıların-mahkemelerin insafına terk edilmesini önlemeye yardımcı olması beklenen bu düzenlemenin ayrıntıları Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanacak yönetmelikte yer alacak. Bunun için Bakanlığa kanunla üç ay süre verildi. Buna göre, yeni düzenlemenin en geç üç ay sonra uygulanmasına başlanması gerekecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem