"Katliam halktan gizlendi"

 Kars'ın ilk müze ve kültür müdürü emekli gazeteci yazar Kesemenli, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1945'te Stalin zulmünden kaçan 146 Azeri sığınmacının İsmet İnönü'nün emriyle Ruslara teslim edilmesi olayını AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus K

"Katliam halktan gizlendi"

 

Kars'ın ilk müze ve kültür müdürü emekli gazeteci yazar Kesemenli, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1945'te Stalin zulmünden kaçan 146 Azeri sığınmacının İsmet İnönü'nün emriyle Ruslara teslim edilmesi olayını AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç'a anlattığını belirtti.

Kılıç'tan bu konuyu Başbakan Erdoğan'a aktarmasını istediğini ifade eden Kesemenli, ''O da iletmiş ki, gündeme geldi. Boraltan faciası Türk tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Boraltan katliamı yıllar boyunca halktan gizlendi'' dedi.

 

1945'te yaşanan içler acısı olayın, Ruslar tarafından işgal edilen Azerbaycan'da rejimi kabul etmeyen doktorların, hakimlerin, mühendislerin ve öğretmenlerin Türkiye'yi kendi ana yurtları bilerek sığınmaları sonrası yaşandığını ifade eden Kesemenli, şunları kaydetti:

 

''O zamanın Stalin yönetimindeki Sovyet Komünist rejimi Azerileri takip ederek yerlerini tespit etmiş ve Türkiye'den istemişlerdi. 146 kişiyi zamanın hükümeti hiç çekinmeden trenlere doldurarak Boraltan sınırından Ruslara teslim etmiştir. Azeri kardeşlerimiz Kars'tan geçerken, istasyon kenarındaki evlerden bu faciayı gören birçok hemşehrimiz olmuştur. Buralardan geçen o 146 kişi üzerlerinde ne kadar kıymetli eşya varsa trenin pencerelerinden halka atıyor. Sadece üzerlerinde gömlek ve pantolonları kalıyor. Azeriler diyor ki 'zaten biz hududu geçtiğimizde öldürüleceğiz.' Ruslar teslim aldıkları Azerileri safa dizip makineli tüfekle oracıkta tarıyor. Bu durum Türk tarihine sığmayacak yakışmayacak hareketti.''

 

Kesemenli, Başbakan Erdoğan'ın, 5 Eylül Çarşamba günü AK Parti genişletilmiş grup toplantısında bu konuyu gündeme getirdiğini hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem