Kabe Dünyanın Merkezi

Suudi Arabistan'da yapılan araştırmalar sonucu Kâbe'nin dünyanın merkezi olduğu iddia edildi. Uzmanlar Kâbe'nin dört köşesinin en ufak bir sapma olmadan pusuladaki dört ana yöne denk geldiğini ifade etti. HACER-ÜL ESVED KABE'NİN EN ÖNEMLİ KÖŞESİUmm el Kur

Kabe Dünyanın Merkezi

Suudi Arabistan'da yapılan araştırmalar sonucu Kâbe'nin dünyanın merkezi olduğu iddia edildi. Uzmanlar Kâbe'nin dört köşesinin en ufak bir sapma olmadan pusuladaki dört ana yöne denk geldiğini ifade etti.

 

HACER-ÜL ESVED KABE'NİN EN ÖNEMLİ KÖŞESİ

Umm el Kura Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Halid Babtin, El Arabiya'ya yaptığı açıklamada, "Kâbe'nin iki ana köşesi, doğuya bakan Hacer-ül Esved köşesi ile güneye bakan Yemanî Köşesi'dir. Bu köşeler Hz. İbrahim döneminde atılan temeller üzerine inşa edildi. Irakî ve Şamî Köşeleri'ni ise Kureyşliler Kâbe'ye ekledi" dedi.

 

Hacer-ül Esved, Kâbe'nin en önemli köşesi. Zira hac ibadeti sırasında hacılar Kâbe'yi tavaf etmeye bu noktadan başlıyor ve tavaf bu noktada son buluyor.

 

CENNETTEN GELME TAŞ

Hacer-ül Esved'in cennetten gelme bir taş olduğuna inanılıyor. Hacılar mümkünse bu taşa el yüz sürmeye, mümkün olmazsa da hiç değilse taşı uzaktan görmeye çalışıyor. Hacılar daha sonra Irakî Köşesi denilen kuzey köşesinde buluşuyor.

 

Dr. Babtin, "Hz. Muhammed, sağ eliyle Yemanî Köşesi'ne dokunur, oradan Hacer-ül Esved'e yürür ve dua ederdi. Daha sonra Hacer-ül Esved'e dokunur ve tavafına devam ederdi" dedi.

 

ŞAMÎ KÖŞESİ TAVAFIN YARISI

Hacılar, hac sırasında tavafın yarısında Şamî Köşesi olarak da bilinen batı köşesine ulaşıyor. Buraya Şamî Köşesi adının verilmesinin nedeni ise o dönem Müslümanların Yakındoğu ve Mağrip Bölgesi'ndeki ülkeleri fethetme isteği... Batı köşesinin yönü tam olarak bu ülkelere işaret ediyor.

 

Hacer-ül Esved'de tavafı bitirmeden önce hacılar son olarak güneydeki Yemanî Köşesi'nden geçiyor. Buraya Yemanî Köşesi adı verilmesinin nedeni ise Yemen topraklarının İslam tarihine yaptığı katkı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler