İzmir'de büyük vurgun

 İzmir Gümrük Muhafaza hiç bir faaliyeti olmayan paravan şirketin 8 milyon liralık kimyevi ürün ithalat edip 20 milyon liralık kaçak akaryakıtı piyasaya sürdüğünü ortaya çıkardı.Maliye kayıtlarına göre beş kuruş vergi vermeyen şirketin SGK kayıtlarında is

İzmir'de büyük vurgun

 

İzmir Gümrük Muhafaza hiç bir faaliyeti olmayan paravan şirketin 8 milyon liralık kimyevi ürün ithalat edip 20 milyon liralık kaçak akaryakıtı piyasaya sürdüğünü ortaya çıkardı.

Maliye kayıtlarına göre beş kuruş vergi vermeyen şirketin SGK kayıtlarında ise tek çalışanı gözüküyor. O da sedece üç gün çalışmış.İZMİR Gümrüğü’nde yapılan bir operasyon her yıl milyarlarca liralık vurgunun yapıldığı kaçakçılıktaki akıl almaz yöntemlerden birini ortaya koydu. Tek çalışanı olan, bir masa bir sandalyeden ibaret G.V.T şirketi  8 milyon liralık kimyevi ürün ithalatı yaptı. 

Sürekli  adres değiştiren “tabela şirket” bu kimyevi ürünlerden elde edilen ve yaklaşık değeri 20 milyon lirayı aşan kaçak akaryakıtı piyasaya sürdü.

 

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekiplerinin ortaya çıkardığı olay şöyle gelişti. Gümrük Mahafaza ekipleri, G.V.T. unvanlı firmanın en son 2-5 Haziran’da ithal ettiği 126 bin 720 kilogram cutting oil (kokusuz tiner) adı verilen kimyevi ürünü üç gün içinde işlemeden piyasaya sürdüğünü tespit etti.

 

20 milyon liralık kaçak akaryakıt

 

Aynı firmanın gümrükte bekleyen 245 bin 520 kilogram daha aynı içerikte ürünü bulunduğunu saptayan Gümrük Muhafaza ekipleri, mahkeme kararı ile 20 Temmuz’da bu mallara el koydu. Geriye dönük yapılan incelemelerde aynı firmanın 24 parti kimyevi ürün ithalatında bulunduğu belirlendi.

 

Toplamda 372 ton kokusuz tiner ve 2 bin 242 ton baz yağ (white sprit) türü kimyevi ürün ithal eden şirketin bu kimyevi maddeleri kullanarak kaçak akaryakıt ürettiği öne sürüldü. Şirketin 7.8 milyon liralık ithalat yaparak piyasaya yaklaşık 20 milyon TL değerinde kaçak akaryakıt sürdüğü tahmin ediliyor.

 

Maliye’de yapılan inceleme sonucunda ithalatı yapılan milyonlarca liralık ürüne karşılık firmanın tek kuruş vergi ödemediği de ortaya çıktı. Normal akaryakıt ithalatında litre başına ödenen vergi tutarı 1.76 lira seviyesinde. Vergi dahil yasal motorin yaklaşık 4 TL seviyesinden satılıyor. G.V.T şirketinin ise hiç vergi  

Kaçak akaryakıtta eylem planı 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yayınlanan kararnamenin detaylarını açıklamıştı.

 

Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı önleme koordinasyon kurulunun ilk kez eylülde toplanacağını belirtti.

 

Eylem planında öne çıkan tedbirler ile şu şekilde açıklanmıştı:

 

* Artık standart depo kapsamında ayda ancak 4 kez standart depo doldurularak ülkeye giriş yapabilecek,

 

* 10 numaralı yağdaki KDV istisnası 16 Mayıs 2012’de kaldırıldı,

 

* Teminat miktarı yüzde 5’ten yüzde 25’e çıkarıldı.

 

* Kaçakçılığın önlenmesi amacıyla bir online sistemin kurulmasını öngörülüyor * Kaçakçılık türleriyle mücadele konusunda uzmanlaşma ve tecrübe paylaşımı hedefleniyor.

 

ödemediği için kaçak yakıtı litre başına daha ucuza piyasaya sürdüğü belirtiliyor.

 

Sıfır maliyetli 'kimya devi'

 

Son parti malın yakalanmasından sonra sıra şirketin izini süren yetkililer yazışmalar ve yerinde yapılan araştırmaların sonunda çarpıcı bir gerçeğe ulaştı. Milyonlarca liralık kimyevi ürün ithal eden şirketin Soysal Güvenlik Kurumu’ndan gelen bilgilere göre tek bir çalışanı olduğu ortaya çıktı.

 

Üstelik şirket bu çalışan için sadece üç günlük prim ödemesi yapmıştı. Elektrik şirketinden gelen bilgiye göre ise 26 Mart-12 Haziran 2012 dönemini kapsayan yaklaşık üç ayda G.V.T.’nin tükettiği elektrik tutarı ise sadece 12,98 liraydı.

 

Belirtilen adreste kimse yok

 

Şirketin vergi ödemeleri ile ilgili Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan gelen bilgi notunda ise şirketten tek kuruş vergi alınmadığı, sürekli adres değiştirdiği, şirket yetkililerinin sıklıkla değiştiği ifade edildi. Şirketin merkezinin bulunduğu adres ve imalathane olarak gösterilen yere giden görevliler kapıların kapalı olduğunu rapor ederek ‘Şirketin bilinen adreslerinde bulunmadığını ve fiili olarak nerede ne iş yaptığının tespit edilemediğini” belirtti.

 

Paravan firma kullanmışlar

 

Konu ile ilgili yürütülen soruşturmada G.V.T. isimli firmanın paravan olduğu, Aralık 2007’de Ankara’da kurulduğu belirlendi. Ortaklar arasında sürekli hisse devri yapılan şirket merkezinin bu yılın başında İzmir’e alındığı anlaşıldı. Yine G.V.T.’nin yanı sıra Gaziantep merkezli K.B. ve Adana’da kurulu R.B.’nin de aynı kaçakçılık faaliyeti içinde ortak hareket ettikleri belirlendi.

 

Paravan firmayı kullanan kişilerin Gaziantep ve Adana’da kurulu şirketlerin sahibi olduğu anlaşıldı. Malın gümrükten çekilmesi ile ilgili işlemler için de İzmir’de bulunan bazı müşavirlik firmalarının yardımda bulunduğu anlaşıldı. Konu ile ilgili 11 kişi hakkında Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma devam ediyor. Söz konusu isimlerin daha önce de benzer kaçakçılık suçları işlediği belirlendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler