İşten ayrılanlara bu sefer kötü haber

Yargıtay, yaş haricinde 3600 gün ve 15 yıl sigortalılık şartlarını yerine getiren işçinin, kıdem tazminatını alarak ayrılıp başka bir işte çalışabileceği yönündeki kararından sonra bu kez benzer bir davada tazminat alınamayacağına hükmetti. Yargıtay 9. Hu

İşten ayrılanlara bu sefer kötü haber

Yargıtay, yaş haricinde 3600 gün ve 15 yıl sigortalılık şartlarını yerine getiren işçinin, kıdem tazminatını alarak ayrılıp başka bir işte çalışabileceği yönündeki kararından sonra bu kez benzer bir davada tazminat alınamayacağına hükmetti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yaşın dışında yaşlılık aylığı almak için gerekli koşulları oluşturan özel hastanede çalışan hemşirenin, iş akdini feshetmeden önce kamuda başka bir iş bulup sözleşme imzalaması sebebiyle kıdem tazminatı alamayacağına hükmetti.

‘HUKUK KORUMAMALIDIR’

Kararda, “Davacı işçi yasal koşullara sahip olmasına rağmen, önce iş bulmuş ve sözleşme imzalamış, daha sonra ise iş sözleşmesini yaş hariç emeklilik koşullarını taşıdığı gerekçesi ile feshetmiştir. Davacı işçi Medeni Kanun’un 2. maddesi ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 23. maddesi karşısında fesih hakkını dürüstlük kuralına uygun kullanmamıştır. Hakkın kötüye kullanımını hukuk korumamalıdır. Bu nedenle davacının kıdem tazminatı isteğinin reddi yerine yazılı gerekçe ile kabulü hatalıdır” denildi.

FESHETMEDEN SÖZLEŞMEYE İMZA

Mahkemede savunma yapan işveren avukatı ise davacının 8 Mart 2011 tarihli dilekçesi ile 1475 Sayılı İş Kanunu’nu gerekçe göstererek iş sözleşmesinin sona erdirilmesini istedeğini belirtti. Davacının sağlık Bakanlığı ile 2 yıl süreli ‘aile sağlığı elemanı’ olarak sözleşme imzaladığını, bu nedenle kıdem tazminatının ödenmediğini, ücretinin banka hesabına yatırıldığını savunarak, davanın reddini istedi.

DÜRÜSTLÜK İLKESİNE AYKIRI

Yargıtay, hemşirenin dürüstlük ilkesine aykırı davrandığı yorumu yaptı. Kararda; Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesindeki ‘Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorunda. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz” hükmüne dikkat çekildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler