"İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır”

İş dünyası temsilcilerine hitap eden Başbakan Davutoğlu İzmir’in Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, “Ufuk burasıdır, ibre burasıdır. Modernleşme ve çağdaşlaşma süreci burasıdır. İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır” dedi.Başbakan Ahm

"İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır”

İş dünyası temsilcilerine hitap eden Başbakan Davutoğlu İzmir’in Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, “Ufuk burasıdır, ibre burasıdır. Modernleşme ve çağdaşlaşma süreci burasıdır. İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin İzmir ve Manisa olağan kongrelerinin ardından İzmir Valiliği tarafından düzenlenen Sivil Toplum Buluşması ve Ege İhracatçı Birlikleri Ödül Töreni’ne katıldı. Kaya Termal Otel’de İzmir Valiliği’nin onuruna verdiği yemeğe iş dünyası, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı. İzmir ile sivil toplumun birbirine çok yakıştığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, İzmir’in Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, “İhracatçılar ilk hedefiniz dünyadır” dedi.

“UFUK BURASIDIR, İBRE BURASIDIR”

İzmir iş dünyasına seslenen Davutoğlu, İzmir’e dışişleri bakanlığı döneminde temsilcilik açtığını belirterek şöyle konuştu:

“Dışişleri Bakanı olarak İzmir’e geldiğimde İzmir’i ‘ufuk şehri’ olarak tanımlamıştım. Şimdi Başbakan olarak bu sefer ülkenin geleceği İzmir’imizde istikbalin kalesi yapacak olan perspektifleri paylaşmak istiyorum. Dışişleri bakanıyken dışişleri temsilciliği açtım. Şimdi başbakan olarak İzmir’e en kısa sürede başbakanlık ofisi açmaya karar verdiğimizi duyurduk. Ankara dışında İstanbul’da ofisimiz var. Bazı faaliyetleri İstanbul’da gerçekleştirmemiz kente etki yapmıştır. Şimdi İzmir’e daha sık gelme ve ofis açarak şunu da söylemek istiyorum. Türkiye’nin geleceğinde İzmir’imizin çok büyük önemi var. İzmir sadece modern çağlarda değil geçmiş dönemde de Akdeniz havzasında yükselen güçlerin ibret şehri olmuştur. Taa Büyük İskender Bayraklı’dan Kadifekale’ye devleti taşıdığı zaman İzmir’e özel bir önem vermişti. Romalılar Akdeniz’e ‘bizim denizimiz’ dediğinde İzmir yükselişe geçmişti. Heredot tarihini burada yazdı. Bergama’daki kütüphaneler dünya kütüphaneleri haline dönüştü. O dönemlerde İzmir büyük bir yükseliş yaşadı. Daha sonra haçlı seferleri sırasında düşüş yaşadı. Ama aynı dönemde Malazgirt Savaşı’ndan 10 yıl soran hızlı tren yok, uçak yok Çaka Bey İzmir’e geldi. Ve umudumuzu çizdi. Bu vatanı, İzmir’i lokomotif hale getirdi. Ondan sonra vatanın kaderi İzmir’le şekillendi. Biz durdurduğumuzda İzmir durdu, biz yükseldiğimizde İzmir yükseldi. O nedenle İzmir’i bütün iktisat tarihimizin önemli bir şehri olarak görmek lazım. 19 yüzyılda İzmir’de uzak şehirlere giden 20 feribot vardı. Liverpool’a İzmir’den feribot vardı. Aynı şekilde İzmir’de 32 farklı gazete çıkardı. Bizim çağdaşlaşma tarihimiz İzmir tarihi anlaşılmadan yazılamaz. Ufuk burasıdır, ibre burasıdır. Modernleşme ve çağdaşlaşma süreci burasıdır.”

“İZMİR ASYA VE AVRUPA’NIN BULUŞMA YERİDİR”

İzmir’in ekonominin lokomotifi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “İzmir Asya ve Avrupa’nın buluşma yeridir. İzmir’i Asya ve Avrupa’nın en özgür şehri yapma zorunluluğu ile karşı karşıyayız. Her türlü sanat, kültür İzmir’de olmalı. İzmir herkesi içine çeken tarihsel şehri olmadır. İzmir’in sokaklarında dolaştığınızda Kosova’dan, Girit’ten gelenleri Anadolularla kaynaştıran zenginliği görürsünüz. Bugün Kosova Devlet Bakanımız, Bulgaristan’dan gelen vekillerimiz de burada. Demokrasi de İzmir’de bir ufuk şehri olarak İzmir’de büyüdü. Demokrasi olmadan ekonomik kalkınma olmaz. İdeolojik saplantılara girerseniz kalkınmışlığı yitirmiş olursunuz” şeklinde konuştu.

“İLK HEDEFİNİZ DÜNYADIR”

İzmir’in ekonomideki durağanlıktan en çok etkilenen şehir olduğunu kaydeden Davutoğlu şöyle devam etti:

“Maalesef şehir ülkenin yakaladığı ivmeyi yakalamamıştır. Artık başbakanlık ofisi de açılacağı için İzmirli olarak -gerçi her zaman İzmirli olduğumu gittiğim her şehirli olduğumu söylerim- ifade etmek isterim. Akdeniz’de büyük krizler yaşanırken, İzmir’imizi yeni dönemde Akdeniz’i bütünleşik havza haline hazırlatması lazım kendini. Gittiğimiz her şehirle ilgili vizyonumuz var. 12 yıldır sarsılmayan bir iktidarımız var. Eğer bir ülkede vizyon yoksa onlar yerinde sayacaklar. Hem idare etme kabiliyeti olmayıp vizyonu da yoksa düşüşe geçiyorlar. Ukrayna gibi. Şimdi cumhuriyetin 100 yılında yürürken, Nasıl ki Gazi Mustafa Kemal ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir dediği gibi biz de ‘İhracatçılar ilk hedefiniz bütün dünyadır’ diyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler