İhracatçı kapılarda işkence çekiyor!

Sarp Kapısı’nın ihtiyaca cevap veremediğini belirten Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, gerek Sarp Kapısı’nın genişlemesine ilişkin gerekse Muratlı Kapısı’na ilişkin Bakanlar Kurulu Kararnamesi çıkmasına rağmen bugüne

İhracatçı kapılarda işkence çekiyor!

Sarp Kapısı’nın ihtiyaca cevap veremediğini belirten Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, gerek Sarp Kapısı’nın genişlemesine ilişkin gerekse Muratlı Kapısı’na ilişkin Bakanlar Kurulu Kararnamesi çıkmasına rağmen bugüne kadar hiçbir gelişme olmamasına bir anlam veremediklerini söyledi. Gürdoğan bu konuda da bölge milletvekilleri ile bütün siyasileri göreve çağırdı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gürdoğan, “Sarp Kapısı’nda yapılması planlanan genişleme çalışmaları Haziran ayında tamamlanacaktı. Halen orayı kullanmaya çalışan TIR’lar 6 saat bir bekleme süresi ile adeta işkence çekmekte. Şu anda ihracatçımız çok büyük sıkıntı içinde. Özellikle yaz aylarında Gürcistan Kapısı’nda altyapı olmadığı için orayı kullanan turistler de büyük sıkıntı çekiyor. İhracatımızın önünde en büyük engel bu kapılarda yaşanan sıkıntılar görünüyor” diye konuştu.

Gürcistan tarafında Türk TIR’larına büyük cezalar kesildiğini ifade eden Gürdoğan, Türkiye’den Rusya’ya yapılan otobüs seferlerinde Gürcistan geçişinde de sıkıntılar yaşandığını belirtti. Türk otobüslerine sürekli cezalar kesildiğine değinen Gürdoğan, “Türk yolcu otobüslerine hem ceza kesiliyor hem de uzun saatler süren araştırma yapılacak gerekçesiyle bekletiliyor. Bu konuda ihracatçımızın telefonlarına artık yetişemiyoruz. Sarp Kapısı’nın sadece turist geçişlerine, Muratlı Kapısı’nın TIR ve ihraç yükü taşıyan araçlara açılması gerektiğine vurgu yapan Gürdoğan, “TIR ve ihraç yükü taşıyan araçlar Batum’un içine girmeden arkadan geçmesi ile hem Batum’un içindeki yoğunluk azalacak hem yolcu yoğunluğu azalacak ve her iki kapı da Türkiye’nin ihtiyacını karşılamış olacak” şeklinde konuştu.

İHRACATÇILAR KAPILARDA ADETA İŞKENCE ÇEKİYOR

İhracatçıların kapılarda çok bekletildiğini de hatırlatan Gürdoğan, “Artvin Valiliğimizin verdiği geçiş kartları vardı. Yanlış bazı uygulamalar sebebiyle bu kartlar iptal edildi. Bu konuda da sıkıntı yaşanıyor. Asgari bir limit, örneğin 50 yada 100 bin dolar bir ihracat koşulu getirilerek bu kartlar yeniden verilmek suretiyle sorun çözülebilir. İhracatçı olmayana verilmesin. Çünkü firmalarımızın işlerini görmesi için bu kartlar gerekli. Artvin Valiliğimizden de bu konuda yeniden talepte bulunuyoruz” dedi.

Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük girdisinin ihracat olduğunun altını çizerek, “Sorunların çözümü için sadece bir ilin değil bütün bölge milletvekillerimizin elini taşın altına koyması gerekli. Çünkü sorunlar ancak bu şekilde çözümlenebilir. Ülkemizde siyasi anlamda yaşanan belirsizlik, henüz bir hükümetin kurulamamış olması da sorunlarımızın çözümünü sürekli ötelemekte. Bu sebeple de özellikle ihracatçılar olarak bir an önce bu belirsizliğin ortadan kaldırılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler