'Hedef: PKK'ya silah bıraktırmak'

 Hükümet, Kürt sorununun çözümü için 2014'te silahların değil siyasetin konuşmasını amaçlıyor. Hedef ise PKK'nın silah bırakmasını ya da Türkiye'deki militanlarını Kuzey Irak'a çekerek silahlardan arınması. Kürt sorunun çözümünde "ortak akıl" arayışı hız

'Hedef: PKK'ya silah bıraktırmak'

 

Hükümet, Kürt sorununun çözümü için 2014'te silahların değil siyasetin konuşmasını amaçlıyor. Hedef ise PKK'nın silah bırakmasını ya da Türkiye'deki militanlarını Kuzey Irak'a çekerek silahlardan arınması.

 

Kürt sorunun çözümünde "ortak akıl" arayışı hız kazanırken, Ankara "silahsız siyaset" için yeni adımlar atıyor. Hükümetin silahsız siyaset stratejinin hareket noktasınıysa PKK'nın silah bırakması veya Türkiye'deki militanlarını sınır dışına çekip Kuzey Irak'ta silahtan arındırması oluşturuyor. Önceki yıllarda olduğu gibi PKK'nın "geçici çatışmasızlık" açıklaması yapabileceği ancak bunun "taktik manevra" olduğu düşünülüyor. Bu nedenle örgütün silahlarını güvenilir kabul edilen bağımsız bir gözlemcinin denetimine bırakması ve 2014 sonuna kadar silahın değil siyasetin konuştuğu bir dönemin açılması öngörülüyor. Bu amaçla başta Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay olmak üzere bakan ve milletvekillerinin yaz boyunca köy köy, mahalle mahalle dolaşıp "silahın çözüm olmadığını" anlatıp destek alması planlanıyor.

 

ÇIKIŞ YOLU ARAYIŞI

Öte yandan devletin zirvesinde "silahı bırakmayanlara kesintisiz operasyon" kararı alınırken, silahla bağını kesecek gruplara çıkış yolu açılması da değerlendirildi. Böylece Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Terör örgütü ile sonuna kadar mücadele, siyasi uzantılarla müzakere" mesajı hayata geçirilecek. Yeni iklimin kodlarının masaya yatırıldığı son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında da "Terör eylemlerinin toplumsal barışın tesisi ve sorunun çözümüne yönelik irade ve bu yönde atılacak sağduyulu adımları sabote edemeyeceği" belirtilmişti. Yeni yasama döneminde şiddete başvurmayan veya örgütle bağını kesenlere dönük yasal düzenleme tartışmaya açılacak. 21 Haziran'da Habur Sınır Kapısı'nda teslim olan 7'si çocuk 15 PKK'lının gerek yaşları gerekse pişmanlık şartları re'sen gözetilerek serbest bırakılması, model olarak daha etkin kullanılacak.

 

ÇATIŞMACI KANAT

PKK ve siyasi uzantılarındaki çok başlılık en büyük risk olarak görülüyor. İmralı'nın Kürt gençleri üzerindeki simgesel etkisine karşın Kandil'de ağırlığını kaybettiği değerlendiriliyor. PKK liderlerinden Murat Karayılan, Öcalan ile kesilen temas trafiği sonrası oluşan boşluğu doldurmak, Fehman Hüseyin de Suriye bağlantısı nedeniyle "çatışma" planı uyguluyor. Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre 13 şehidin verildiği 14 Temmuz 2011 Silvan, 24 şehidin verildiği 19 Ekim 2011 Çukurca ve son olarak 9 şehidin verildiği 19 Haziran'daki Yeşiltaş saldırıları örgütü canlı tutma ve "Yeni Anayasa" süreci öncesinde güç gösterisi olarak yorumlanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem