Hamzaçebi: 'Cumhurbaşkanı'nın yetkisi yok'

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, koalisyon görüşmelerinde bugün heyetlerin son kez görüşeceğini ve sonrasında da muhtemelen iki genel başkanın bir araya geleceğini belirterek, "Muhatabımız Ak Parti'dir Cumhurbaşkanı'nın sürece ilişkin herhangi bi

Hamzaçebi: 'Cumhurbaşkanı'nın yetkisi yok'

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, koalisyon görüşmelerinde bugün heyetlerin son kez görüşeceğini ve sonrasında da muhtemelen iki genel başkanın bir araya geleceğini belirterek, "Muhatabımız Ak Parti'dir Cumhurbaşkanı'nın sürece ilişkin herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugün başlayan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) çalışmalarında Türkiye ve toplum için hayırlı sonuçlar çıkmasını diledi. Hamzaçebi, YAŞ'ta, kumpas olarak isimlendirilen ve adil yargılanma hakkının çiğnendiği, sahte delillerle hüküm verilen davalarla ilgili konuların mutlaka gündeme alınması gerektiğini ifade etti.

"BALYOZ DAVASI İLE TSK'YA PUSU KURULDU TSK TESLİM ALINMAK İSTENDİ"

Balyoz Davası ile TSK'nın teslim alınmak istendiğini ve açıkça TSK'ya pusu kurulduğunu ifade eden Hamzaçebi, "Bu kişilerin özgür kalmalarıyla, mahkemelerin 'bu kişiler suçsuzdur' kararı ya da yönetim erkinin başında olanların 'biz aldatıldık' demesi, iade iitibar için yeterli değildir. İade iitibar yasayla olur. Gelin TBMM açıldığında bu yasal düzenlemeyi gerçekleştirelim ve bu insanlara, Türkiye'nin düzgün, namuslu, şerefli insanlarına itibarlarını iade edelim" diye konuştu.

"BUGÜNKÜ KOALİSYON GÖRÜŞMESİ HEYETLER ARASINDAKİ SON GÖRÜŞMEDİR"

Koalisyon görüşmelerinin takvimine ilişkin soru üzerine Hamzaçebi, bugün AK Parti heyetiyle son görüşmeyi gerçekleştireceklerini belirterek, "Son görüşmemiz Türkiye'nin dış politikası, AB politikası ve eğitim politikası konularında olacak. Bu konularda her iki taraf da görüşlerini birbirlerine anlatacak. Bugünkü görüşme heyetler arasındaki son görüşmedir. Bu son görüşmeden sonra muhtemelen iki genel başkan bir araya gelecek, bir görüşme gerçekleştirecektir. 'Koalisyon hükümeti kurulacak mı, kurulmayacak mı' konusu tahmin ediyorum ki o görüşmede kararlaştırılır. Türkiye'nin 4 yıllık güçlü bir reform hükümetine ihtiyacı var, seçim hükümetleriyle kaybedecek zamanı yok. 45 gün sonra seçim ya da azınlık hükümetiyle 1 yıl ya da 2 yıl sonra seçim gibi düşünceler ve senaryolar Türkiye'ye zaman kaybettirmekten, Türkiye'nin sorunlarını ağırlaştırmaktan ve derinleştirmekten başka bir işe yaramaz. Parlamento'da koalisyon kurma seçeneği varken 'biz yetkiyi kimseyle paylaşmayız. Olmazsa dışarıdan destekli azınlık hükümeti kurarız' demek, milli iradeye saygısızlıktır" açıklamasında bulundu.

"İYİ NİYETLE MASADAYIZ"

Hamzaçebi, iyi niyetle masada olduklarını, CHP'nin her zaman seçime hazır olduğunu da kaydederek, yapılacak bir seçimin kimin lehine sonuç yaratacağının güvencesinin bulunmadığına dikkat çekti. Hamzaçebi, "Seçmenin tercihini değiştirmesi için hangi neden vardır? Şu anda belki bir tek nedenle seçmen tercihini değiştirebilir. O da şudur, Türkiye 7 Haziran'dan sonra rahatlamıştır. Bu rahatlığı kaybedecek bir tercihte bulunmasını ben mümkün görmüyorum" dedi. Koalisyonun bir uzlaşma olduğunun altını çizen Hamzaçebi, bu uzlaşmanın herkesin adım atmasıyla olacağını söyledi. Hamzaçebi, "Sayın Genel Başkanımız ifade etti, CHP bu adımı atmaya hazırdır" diye konuştu.

"KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ İNŞALLAH POZİTİF SONUÇLANIR"

"Heyetin içinde yer alıyorsunuz, izleniminiz nedir?" sorusuna Hamzaçebi, "Koalisyon görüşmeleriyle ilgili bir izlenim aktarmam yanlış olur. Görüşmeler gizli bir şekilde yürümektedir. Ben kişisel olarak hep umutlu bir insanımdır, hiçbir zaman hiçbir olaya olumsuz bakmam, pozitif bakarım. İnşallah pozitif sonuçlanır" diye yanıt verdi.

"MUHATABIMIZ AK PARTİ'DİR CUMHURBAŞKANI'NIN SÜRECE İLİŞKİN HERHANGİ BİR YETKİSİ BULUNMAMAKTADIR"

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları heyetler arası görüşmeleri nasıl etkiliyor?" sorusu üzerine Hamzaçebi, şu ifadeleri kullandı: "Biz Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla hareket etmiyoruz. Hükümeti siyasi partiler kurar ve muhatabımız AK Parti'dir. Hükümet kurma görevini almış olan Sayın Davutoğlu'dur. Biz kendisini muhatap alırız, onunla yürütürüz. Cumhurbaşkanı'nın 'hükümet şöyle olsun, böyle olsun' şeklinde bir kanaat ifade etmesi dahi söz konusu olmamalı. Ona düşen görev sona ermiştir. Hükümet kurmak için Sayın Davutoğlu'nu görevlendirmiştir. Sayın Davutoğlu hükümeti kurarsa Bakanlar Kurulu listesini kendisine götürür. Onu da onaylamak zorundadır. Hükümet kuramazsa Sayın Davutoğlu görevi iade eder. O iadeden sonra tekrar yetki sahibi olur. Şu an Sayın Cumhurbaşkanı'nın sürece ilişkin herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler