Hakimleri HSYK'ya şikayet etti

14 Aralık operasyonu kapsamında cezaevinde tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatları, İstanbul'da bazı sulh ceza hakimlerini hukuksuzluk ve kanunsuzluk yaptıkları gerekçesiyle HSYK'ya şikayet etti. Avukat Gültekin Avcı, "

Hakimleri HSYK'ya şikayet etti
14 Aralık operasyonu kapsamında cezaevinde tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatları, İstanbul'da bazı sulh ceza hakimlerini hukuksuzluk ve kanunsuzluk yaptıkları gerekçesiyle HSYK'ya şikayet etti. Avukat Gültekin Avcı, "Kanunları çiğneyen bu hakimlerin açığa alınmalarını talep ettik." dedi.
 
Hidayet Karaca'nın avukatları Gültekin Avcı ve Fikret Duran, İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimi İslam Çiçek, 4. Sulh Ceza Hâkimi Recep Uyanık, 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan ve 6. Sulh Ceza Hâkimi Fevzi Keleş'i hukuksuzluk ve kanunsuzluk yaptıkları gerekçesiyle şikayet etmek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. HSYK'nın adliyedeki temsilciliğine şikayet dilekçesi veren Avcı ve Duran, gazetecilere açıklama yaptı.
 
İlk tutuklamadan sonra diğer sulh ceza hakimlikleriyle de temas ettiklerini anlatan Gültekin Avcı, "Bu sulh ceza hakimlerinin yaptıkları hukuksuz ve kanunsuz eylemler bireysel eylemler değildir. Şahsi kanaatimizce bunlar bireysel değil belki de örgütlü bir sürece işaret eden kanunsuz ve illegal eylemlerdir." diye konuştu.
 
Türk Ceza Kanunu'nun 257. Maddesine göre hakimlerin görevi kötüye kullanma suçlarını işlediğini ifade eden Avcı, şöyle devam etti: "Hukuk kan kaybetmiş olabilir ama kanunlar var. Askeri darbe dönemlerinde bile darbeci dediğimiz generaller kendi içlerinde tutarlılık içerisinde en azından kanuncuydular. Kanunların uygulanmasına savaş açmadılar. Türkiye'de şimdi hukuk devletini kaybettik tamam ama kanunlar var. Kanunlar da sizin yaptıklarınızın suç olduğunu söylüyor. Kanunlar da uygulanmıyor. Müvekkilimiz 2 aya yakın bir süredir tamamen hem hukuksuz hem de kanunsuz bir şekilde hiç yoktan yere tutuklu. Böyle bir suç yok. Siz tarafsız görev yapamayacağı kanısını uyandırıyorsanız eğer birilerinin talimatıyla görev yaptığınız kanısını uyandırıyorsanız, duruşmada bile evet kanunsuzluk var deyip tutuklamanın devamına karar veriyorsanız o zaman Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre disiplin suçu işliyorsunuz. 68. Maddeye göre en azından yer değiştirme cezası almanız gerekir. Bu hakimlerin görevden uzaklaştırılmalarını talep ettik. Yani açığa alınmalarını talep ettik. Zaten normal bir süreç olsaydı bu hakimlerin hepsi açığa alınmıştı."
 
Sürece ilişkin şikayetleriyle ilgili konuyu HSYK'ya ilettiklerini kaydeden Avcı, "Hem adli açıdan soruşturma süreci talep ettik hem de disiplin yükümlülükleri açısından böyle bir hakimin görev yapmasının mümkün olmadığı noktasında, kanunları çiğneyen bu hakimlerin açığa alınmalarını talep ettik." şeklinde konuştu.
 
Avukat Fikret Duran ise, "Hukuki bir dava olsaydı sulh ceza hakimlikleri bu geniş yetkilerle donatılmamış olurdu. Hukuki bir dava olsaydı sayın savcı ve sulh ceza hakimlikleri şu an görevlerinde oturmuyor olurlardı. Hukuki bir dava olsaydı, delilsiz bir şekilde Sayın Hidayet Karaca, tutuklu bulunmazdı. Bu siyasetin yön verdiği, sınırlarını çizdiği ve halihazırda kontrol ettiği bir davadır." ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler