FİSKOBİRLİK'ten fındık üreticilerine uyarı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), fındık üreticilerine hasat, harman ve çuvallama konularında uyarılarda bulundu. FİSKOBİRLİK'ten yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl Orta ve Doğu Karadeniz'de meydana gelen don felaketi sebebi ile b

FİSKOBİRLİK'ten fındık üreticilerine uyarı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), fındık üreticilerine hasat, harman ve çuvallama konularında uyarılarda bulundu.

FİSKOBİRLİK'ten yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl Orta ve Doğu Karadeniz'de meydana gelen don felaketi sebebi ile bu yıl da yüksek rekolte beklenmediği belirtildi.

Bu yıl da hasat edilecek fındığın değerini ve önemini koruduğunun ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bir yıllık emeğinizin karşılığını alacağınız bu günlerde yetiştirdiğiniz fındıkla ilgili olarak hasat, harman ve depolama şartlarınızı tekrar gözden geçirmenizi, ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden olan fındığınızı pazara daha kaliteli ulaştırmanızı ve daha iyi gelir elde edebilmenizi tavsiye ediyor, bu tavsiyelerimizin ihraç edilecek Türk fındığının kalitesi açısından da önemli olduğunu belirtiyoruz."

Açıklamada, bahçelerde bulunan ve farklı zamanlarda olgunlaşan farklı çeşitleri olgunlaşma sırasına göre ayrı ayrı toplanması gerektiğinin kaydedildi.

Toplanılan fındıkların mümkünse hemen, değilse jüt çuvallara koyularak aynı gün harmana serilmesinin gerektiği belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

"Harmana getirilen kavsaklı fındıkları, büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde sermeyiniz. Topladığınız kavsaklı fındıkları mümkün olduğunca toprakla temas ettirmeden ve yağmurda ıslatmadan kurutunuz. Aksi halde,  yağmurda ıslanan çotanaklarda kızışma, dane kabuğu renginde kararma ve hatta küflenip çürümeler meydana gelecektir. Kavsaklı fındıkları beton harmanlara, en fazla 10-15 santimetre kalınlığında serip güneşte 2-3 gün kuruttuktan sonra patoza vermelisiniz.

Patoza verilen kavsaklı fındıkların tam olarak ayrıldığını ve zarar görmediğini takip etmelisiniz. Kavsağından ayrılmış dane fındıkları çuvallamadan hafif meyilli ve temiz beton harmana jüt veya bez tenteler üzerine en fazla 5 santimetre kalınlığında seriniz. Serilen dane fındıkları 2-3 saat ara ile tırmıkla karıştırınız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler